Întâlnire între Mihai Lupu și Transgaz SA. Se discută despre racordarea la gaze a localităților din județul Constanța

  • La inițiativa Președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu la Consiliul Județean Constanța se desfășoară o întâlnire de lucru cu reprezentanții S.N.T.G.N. Transgaz SA, ai Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, ai Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța și primari din județul Constanța.
 

Temele principale ale discuțiilor sunt reprezentate de identificărea modalităților de finanțare, a oportunităților de investiții, precum și eficientizarea procesului de racordare la rețeaua națională de transport gaze naturale.


Directorul Transgaz, Ion Sterian a spus în cadrul întâlnirii că la nivelul județului Constanța există 45 de avize tehnice de principiu, trei de racordare a localităților la gaze iar încă 18 adrese sunt în lucru.


La rândul său, președintele CJ, Mihai Lupu a susținut că administrația județeană va veni în sprijinul primăriilor și va fi un partener al Transgazului, pentru buna implementare a proiectelor de racordare la gaze a localităților din județul Constanța.



UPDATE

Având în vedere importanța accesibilizării furnizării serviciilor de utilitate publică pentru toţi cetățenii județului Constanţa, la iniţiativa Consiliului Judeţean Constanţa, astăzi a fost organizată, în Sala “Remus Opreanu” a Palatului Administrativ, o dezbatere cu privire la racordarea tuturor UAT-urilor din județul Constanța la rețeaua națională de transport de gaze naturale.  Principalele teme de discuţie au vizat eficientizarea procesului de racordare la rețeaua națională de transport gaze naturale, identificarea oportunităților de investiții, precum şi a modalităților de finanțare.

 

“Ne-am întâlnit pentru a dezbate un proiect esenţial pentru dezvoltarea judeţului, respectiv racordarea la gaze naturale a localităţilor, ce practic, ne va asigura resursa esenţială în gospodării, şcoli sau unităţi sanitare şi va contribui, totodată la o dezvoltare economică sustenabilă a judeţului. Există o colaborare foarte bună şi am purtat foarte multe discuţii cu domnul Ion Sterian, director general al Transgaz, care astăzi, ne va oferi mai multe informaţii importante pentru dezvoltarea reţelei de gaz. Pentru a putea implementa acest sistem trebuie să parcurgem nişte paşi tehnici şi economici şi este necesar suportul instituţiilor statului şi bineînţeles, al celei mai mari companii de gaz din România, TransGaz. Ne dorim ca în fiecare zonă a județului să existe o magistrală, ca rețeaua de gaze sa ajungă și la localităţi precum Hârșova sau Cernavodă. Voi veni în sprijinul tuturor primăriilor și voi fi un partener al Transgazului, pentru ca aceste proiecte, să fie implementate cu celeritate, astfel încât, nici o localitate a acestui judeţ să nu fie privată de această resursă” – Mihai Lupu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa



Directorul general al Transgaz, Sterian Ion a prezentat pe scurt viziunea asupra dezvoltării sistemului de transport gaze în judeţul Constanţa. Acesta a precizat că în prezent, pentru județul Constanța există 45 de avize tehnice de principiu, trei de racordare a localităților la gaze și încă 18 adrese sunt în lucru.


 

“În momentul de faţă, sistemul de transport are o lungime de 446 km, şi este structurat pe trei reţele a câte 106 km fiecare. Vă spun, în premieră, faptul că astăzi, localităţile din aria conductei de tranzit numărul 3, care porneşte din nordul judeţului şi se termină la Negru Vodă, se pot racorda la acest sistem” – Ion Sterian, director general al Transgaz.




Totodată, vicepreşedintele ANRE, Mircea Man a explicat paşii pe care trebuie să îi parcurgă UAT-urile din judeţul Constanţa, pentru extinderea şi dezvoltarea acestui sistem.  


 

“Ne gândim la dezvoltarea infrastructurii şi modernizării reţelelor existente, precum şi înfiinţarea de noi distribuţii. Există o colaborare extrem de bună cu preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu. Legislaţia s-a schimbat, în sensul că până nu demult, consiliile judeţene nu puteau finanţa extinderi de gaz sau înfiinţări de noi distribuţii în zonele concesionate. Astăzi, prin ordonanţa 143/2021, acest lucru s-a schimbat, şi aceste extinderi se pot realiza prin cofinanţare. Îmi doresc să avem o colaborare vie şi apreciez extrem de mult, implicarea preşedintelui CJC. Din experienţă proprie, vă spun, că şi eu m-am confruntat cu astfel de situaţii în perioada mandatului meu de preşedinte al CJ Maramureş. Vă asigur de toată deschiderea şi de fiecare dată când veţi avea întrebări, nu ezitaţi să ne consultaţi, pentru că avem departamente pregătite cu experţi care vă pot oferi toate răspunsurile” – Mircea Man, vicepreşedintele ANRE


Preşedintele CJC, Mihai Lupu a mai precizat că va constitui la nivelul ADD Constanţa, un grup de lucru în cadrul cărora UAT-urile judeţului Constanţa vor fi îndrumate şi vor primi sprijin tehnic şi economic de specialitate, în vederea întocmirii documentaţiei necesare depunerii proiectelor prin Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny”.


Prezenţi la dezbatere, primarii a peste 40 de UAT-uri din judeţul Constanţa au ridicat problema finanţării proiectelor depuse prin POIM. Aceştia au primit clarificări din partea preşedintelui CJC, Mihai Lupu, care i-a asigurat că aceste proiecte nu vor fi pierdute ci vor fi depuse cu sprijinul ADD Constanţa, prin Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny”.
 


Foto Pixabay

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul a adoptat ordonanța prin care se elimină taxa pe soare pentru prosumatori

28 Mar 2024 356

Licitații Constanța Primăria Murfatlar cumpără expertiză tehnica sistem de distribuție gaze naturale (DOCUMENT)

23 Mar 2024 365

O unitate militară din Tulcea primește energie electrică și gaze naturale de la două firme din București. Suma cheltuită ajunge la aproape 430.000 de lei (DOCUMENTE)

20 Mar 2024 575

Primăria Poarta Albă, județul Constanța, anunț important despre proiectul de înființare a rețelei de distribuție gaze naturale

17 Mar 2024 1109

Modificarea OUG ce prevede plafonarea prețurilor la energie, în dezbatere publică. Ce propune Ministerul Energiei

15 Mar 2024 482

Achiziții Constanța Primăria Valu lui Traian achiziționează sedrvicii cadastrale și ridicări topografice proiect „Realizare rețea de alimentare cu gaze”

11 Mar 2024 860

Achiziții Constanța Ce firmă va elabora un studiu de fezabilitate pentru proiectul de racordare la gaze în Valu lui Traian

10 Mar 2024 522

Cumpărări directe Constanța Pași pentru înființarea, la Chirnogeni, a sistemului de distribuție de gaze naturale (DOCUMENT)

07 Mar 2024 574

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță noi proiecte energetice la reuniunea ministerială de la Baku

02 Mar 2024 755

Stația de reglare-măsurare gaze naturale din Năvodari, județul Constanța, modernizată de SNTGN Transgaz

28 Feb 2024 1124

Primăria Dumbrăveni, din județul Constanța, instalează stație de încărcare vehicule!

24 Feb 2024 529

ISU IașiMăsuri de prevenire a incendiilor la centralele termice

20 Feb 2024 324

Județul Constanța Locuitorii din comuna Cuza Vodă vor beneficia de gaze naturale. Proiectul de finanțare, semnat de ministrul Dezvoltării

19 Feb 2024 672

Licitații Constanța CT Bus SA a cumpărat gaze naturale de la Engie România SA (DOCUMENT)

17 Feb 2024 690

Consiliul concurenței analizează preluarea CEZ Vânzare SA de către Premier Energy PLC, Cipru

12 Feb 2024 513