Întâlnirea cercetătorilor Institutului din Magdeburg cu membrii Asociației „Anticus“ Constanța

Aflat într-o călătorie de studiu în România, vineri, 31 mai, a sosit la Constanța grupul de cercetători germani organizat de către ICATAT (Institutul de studii Caucasica, Tatarica și Turkestan) din Magdeburg. Din grupul condus de către dr. Mieste Hotopp-Riecke, turcolog și director al ICATAT, au făcut parte: istoricul și sociologul Gerhard Armanski, antreprenorul Manfred Ritter, avocatul Peter Gischke, inginerul Eckhard Brauer, jurnalistul Igor Arslan și scriitorul sirian Ammar Awaniy. Oaspeții din Germania au vizitat anterior orașele Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, București și Medgidia. 
 
Sâmbătă, 1 iunie, la hotel Ibis din Constanța a avut loc întâlnirea cercetătorilor germani cu scriitorii și artiștii constănțeni. Evenimentul a fost organizat de către ICATAT și Asociația Multiculturală „Anticus” din Constanța și face parte din șirul de activități premergătoare celei de-a doua ediții a conferinței The Annual Kurultai of the Endangered Cultural Heritage - AKECH 2019, ce va avea loc la Constanța între 20 și 23 iunie 2019. La rândul ei, conferința AKECH se va desfășura sub egida IYIL 2019 UNESCO (Anul Internațional al Limbilor Autohtone).
 
La discuțiile moderate de Taner Murat, președintele „Anticus”, au luat cuvântul: dr. Mieste Hotopp-Riecke, colonelul în rezervă Remus Macovei, președintele Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” din Constanța, colonelul în rezervă Dan Nicolau, Cristian Crăciun, președintele filialei Constanța a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, biologul dr. Alexandru Șerban Bologa (Institutul „Grigore Antipa” Constanța), cercetătorul american Barry Francolino (rezident în Medgidia), prof. univ. dr. Nuredin Ibram (Universitatea „Ovidius”), prof. și criticul literar Alexandra Flora Munteanu, scriitoarea Arșaluis Sarchisian Gurău, poeta Cornelia Grozavu, scriitorul și psihologul Chelan Florin, prof. Memet Kîymet, antreprenorul Enise Ali și alții.
Directorul ICATAT a făcut o scurtă prezentare a institutului independent de cercetări interdisciplinare pe care-l conduce, înregistrat în 2013 după ce a activat din 2005 ca un grup de lucru al Freie Universitat Berlin.
 
Refugiatul sirian A. Awaniy a vorbit despre romanul publicat în 2017, o evocare a războiului civil care l-a determinat să-și părăsească țara natală.
 
Apoi, colonelul (r) R. Macovei și-a prezentat volumul lansat în 2018 cu titlul „Cartea de aur a eroilor musulmani jertfiți sub tricolor - campaniile din 1916-1919 și 1941-1945“. Autorul a subliniat că veteranii turci și tătari din cele două războaie mondiale au fost decorați și împroprietăriți cu terenuri arabile în cadrul reformelor ulterioare încheierii conflictelor. 
 
În continuare, Cristian Crăciun a vorbit despre contribuția militarilor de religie musulmană în teatrele de operații din Afganistan și Irak, menționând existența în armata română a unor cadre de etnie turcă și tătară pe întreaga scară ierarhică, inclusiv generalul cu trei stele Gelaledin Nezir.
 
Scriitoarea de origine armeană A. Sarchisian Gurău a recitat o poezie în limba sa maternă, pe care apoi a tradus-o. De asemenea, scriitorii constănțeni C. Grozavu și F. Chelan au prezentat scurte creații literare.
 
Asociația „Anticus” a fost înființată la 11 mai 2017, în contextul ședinței cenaclului literar „Mihail Sadoveanu” desfășurată la Muzeul Marinei Române. Inițiativa constituirii acestei organizații neguvernamentale a fost o consecință a întâlnirii din 2 mai 2017 a vicepreședintelui Comitetului pentru Cultură și Educație al Parlamentului European cu cetățenii Constanței pe tema conservării patrimoniului cultural al României.

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.