Interdicție la alegerile prezidenţiale pentru cei cu condamnări penale definitive

Camera Deputaților, foto: Parlamentul României Camera Deputaților
  • Deputaţii au adoptat, miercuri, în plen, o propunere legislativă care instituie interdicţia participării la alegerile prezidenţiale pentru persoanele care au suferit, la data depunerii candidaturii, condamnări penale definitive.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat cu 223 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi 22 de abţineri, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României.

"Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea", conform unui amendament al PSD, USR, PNL, UDMR şi grupului minorităţilor naţionale, adoptat de plen.

Deputatul USR Stelian Ion a afirmat că acest proiect important a fost respins de Senat în 2017, pentru că "în epoca aceea nu era de închipuit că va trece o astfel de iniţiativă", şi a solicitat preşedintelui Senatului, Florin Cîţu, "să scoată din sertare" şi să supună la vot iniţiativa cetăţenească "Fără penali în funcţii publice", pentru a se declanşa revizuirea Constituţiei.

"După ce societatea românească a dat un semnal foarte clar în sensul în care nu-şi mai doreşte penali în funcţii publice, prin faptul că aproape un milion de români au semnat iniţiativa de revizuire a Constituţiei 'Fără penali în funcţii publice', toate partidele s-au repliat. Această idee este venită de jos în sus, de la baza societăţii către partidele politice. (...) Ce avem astăzi, e un mic pas înainte. Nu e revizuirea Constituţiei, este o modificare legislativă doar pentru funcţia de preşedinte al României, are anumite vulnerabilităţi pentru că Comisia de la Veneţia a spus că reglementările de genul acesta ar trebui să fie de rang constituţional", a explicat el.

Proiectul este unul liberal, iniţiat în 2017, a susţinut liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, care a anunţat că va urma pe ordinea de zi a plenului a doua parte a acestui demers legislativ - "fără condamnaţi penal pentru Parlament".

"Este foarte simplu de explicat faptul că nu a existat consens politic pentru a adopta această reglementare până în prezent. Iată că acest consens politic s-a realizat. (...) Ceea ce cetăţenii ne-au solicitat, va fi împlinit", a adăugat Andronache.

Deputaţii AUR s-au abţinut de la vot, pentru că amendamentul depus de PSD, USR, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale "spune fără unii penali în funcţii publice", a argumentat liderul partidului, George Simion.

"Nu e fără penali în funcţii publice, este doar fără unii penali în funcţii publice", a susţinut Simion.


În replică, Gabriel Andronache a arătat că în amendamentul a fost pus în acord cu o decizie a Curţii Constituţionale potrivit căreia textul trebuie să aibă cuprinsul care se regăseşte în amendament. "Dacă dorim să adoptăm o lege constituţională, atunci susţinem amendamentul, dacă dorim doar să facem politică, fără a reglementa în mod constituţional, atunci poate opinia dumneavoastră ar fi luată în considerare", a adăugat deputatul PNL.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins propunerea legislativă în şedinţa din 20 noiembrie 2017, iar Guvernul a susţinut în punctul de vedere transmis că Parlamentul este cel care decide asupra oportunităţii adoptării acesteia. 

Sursa AGERPRES

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

La alegerile din Rusia Iulia Navalnaia declară că a scris „Navalnîi” pe buletinul de vot

17 Mar 2024 628

Ce spune Mircea Geoană despre o eventuală candidatură la prezidențiale (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 703

Oficial de la MAE despre votul prin corespondență la alegerile pentru Președintele României și cele parlamentare

11 Mar 2024 423

Președintele PSD, Marcel Ciolacu „Nu ştiu dacă voi candida la preşedinţie. Nu am hotărât acest lucru“

09 Mar 2024 600

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege ce prevede modificarea datei alegerilor preşedintelui României (VIDEO)

05 Mar 2024 633

SURSE UPDATE. Primul tur al alegerilor prezidențiale, pe 1 sau pe 15 septembrie. Al doilea tur, după două săptămâni

27 Feb 2024 824

A început votul anticipat pentru alegerile prezidențiale, în Rusia

25 Feb 2024 608

Calendarul alegerilor ce vor avea loc în 2024! Ce au decis liderii coaliției PSD-PNL

22 Feb 2024 871

Surse Alegerile prezidenţiale 2024 ar putea fi organizate în luna septembrie

21 Feb 2024 439

Dan Puric și-a anunțat candidatura la prezidențiale din partea AUR

13 Feb 2024 1391

Rareș Bogdan, despre candidaturi comune PSD-PNL la alegeri „De candidatura la prezidenţiale şi eventualitatea unei candidaturi comune, nu s-a vorbit, vă spun cu toată sinceritatea”

10 Feb 2024 653

Rușii se mobilizează pentru strângerea de semnături în susținerea lui Boris Nadejdin, posibil contracandidat al lui Putin la prezidențiale

23 Jan 2024 876

Rusia acuză NATO „Exercițiile militare îi intimidează pe alegători!'

20 Jan 2024 690

Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României decorat de președintele României cu prilejul Zilei Culturii Naționale

15 Jan 2024 872

Rusia 11 aspiranți au rămas în cursa pentru validarea candidaturilor, la alegerile prezidențiale

11 Jan 2024 734