Intervenție care a presupus efort susținut Anunțul IGSU despre incendiul ce a mistuit biserica din cartierul Tomis Plus din Constanța


Imagine de la eveniment, foto: ISU Dobrogea În acest sfârșit de săptămână (26-28.08.2022), la nivel național, pompierii militari au gestionat 4.723 intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în 3.903 solicitări. 

Echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 278 incendii, precum și în alte 528 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocarea de persoane sau animale, distrugerea muniției neexplodată etc.

Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la 14 accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor. În urma acestor evenimente, 5 persoane și-au pierdut viața. 


De asemenea, în ultimele trei zile, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 31 de persoane aflate în dificultate.

În perioada de referință, au fost transmise 23 de mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice., transmite IGSU. 


Dintre cele mai importante misiuni gestionate de pompieri, amintim:

-O intervenție care a presupus atenție sporită din partea pompierilor militari din județul Bihor a avut loc vineri, în municipiul Oradea, unde echipajele operative au fost solicitate pentru extragerea a două persoane surprinse de un mal de pământ în timp ce executau lucrări de consolidare la o locuință. Forțele de intervenție sosite la locul evenimentului au constatat că o victimă era acoperită în totalitate de pământ, iar cea de-a doua parțial. Colegii noștri au extras cele două persoane, una dintre acestea fiind găsită decedată. Echipajele de prim ajutor au acordat asistență medicală celeilalte victime, ulterior fiind transportată la spital.

-Un accident rutier cu un număr mare de persoane implicate a avut loc sâmbătă, în județul Vrancea, unde salvatorii au intervenit pe raza localității Garoafa, la un autocar care s-a răsturnat în afara părții carosabile. Ajunse la locul solicitării, echipajele de intervenție au constatat că în urma evenimentului rutier au rezultat 43 victime. Având în vedere necesitatea alocării de forțe și mijloace pentru gestionarea unui număr mare de persoane, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Salvatorii au acordat primul ajutor medical tuturor pasagerilor, 20 dintre aceștia necesitând transportul la spital.

-Un alt eveniment rutier care a necesitat atenție sporită din partea echipajelor de descarcerare și prim ajutor a avut loc tot pe parcursul zilei de sâmbătă în județul Bistrița-Năsăud. Salvatorii au fost solicitați să intervină pentru gestionarea urmărilor impactului dintre trei autoturisme, pe raza localității Jelna. Echipajele de intervenție sosite la locul evenimentului au constatat că în accidentul rutier au fost implicate șase persoane. Din cauza impactului puternic și a leziunilor suferite, o victimă a fost găsită decedată. Colegii noștri au asistat medical ceilalți ocupanți ai autoturismelor, doi dintre aceștia fiind transportați la spital.


-O altă misiune complexă a avut loc duminică, tot în județul Bistrița-Năsăud, unde echipajele operative au fost solicitate să intervină pentru gestionarea urmărilor unui accident aviatic produs pe raza localității Colibița. Primele echipaje sosite la fața locului au constatat că o aeronavă de mici dimensiuni, cu două persoane la bord, s-a prăbușit într-un lac. În urma evenimentului o victimă se afla în stop cardio-respirator, iar cea de-a doua prezenta multiple leziuni. Colegii noștri au efectuat manevre de resusciatare victimei care nu prezenta puls și nu respira, însă fără rezultat. După acordarea asistenței medicale la locul intervenției, cea de-a doua persoană a fost transportată la spital.

-O intervenție care a presupus efort susținut din partea echipajelor operative a avut loc tot pe parcursul zilei de duminică, în municipiul Constanța, unde pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență generată de producerea unui incendiu la o biserică de lemn.

Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că arderea se manifesta violent, generalizat, pe o suprafață de aproximativ 600 mp, la biserică și la fațada unui bloc de locuințe. Pe timpul intervenției de stingere, colegii noștri au evacuat din imobil patru persoane  și au acordat îngrijiri medicale unei persoane. După mai multe ore de luptă continuă cu focul, incendiul a fost lichidat fără a fi înregistrate și alte victime.

Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale. 

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro, mai transmite sursa citată. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IGSUBilanțul misiunilor zilnice

28 Mar 2024 109

IGSUBilanțul misiunilor

27 Mar 2024 225

IGSUBilanțul misiunilor zilnice

26 Mar 2024 219

IGSU3 persoane aflate în situații critice au fost salvate

21 Mar 2024 264

O naștere ca-n filme! Trei pompieri au ajutat la venirea pe lume a unui micuț, în zona Munților Buzăului

19 Mar 2024 447

IGSUActivitatea pompierilor din ultimele 24 de ore

19 Mar 2024 292

IGSUBilanțul misiunilor zilnice

18 Mar 2024 277

IGSU România sprijină spitalul de campanie iordanian din Fâșia Gaza (DOCUMENT)

14 Mar 2024 419

IGSUÎmpreună, cu sprijinul și implicarea cetățenilor, ne asigurăm că suntem pregătiți să facem față oricăror situații de urgență

13 Mar 2024 294

IGSUBilanțul misiunilor zilnice

12 Mar 2024 286

IGSUBilanțul misiunilor zilnice

08 Mar 2024 263

IGSUBilanțul misiunilor zilnice

07 Mar 2024 246

IGSUBilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore

06 Mar 2024 246

IGSURetrospectiva activităților derulate în Săptămâna Protecției Civile

05 Mar 2024 282

IGSUBilanțul misiunilor zilnice

05 Mar 2024 224