Întrevedere a conducerii MApN cu șeful Apărării din Canada

  • ​Totodată, oficialul român a mulțumit partenerului canadian pentru implicarea Forțelor Aeriene Regale Canadiene în misiunile de poliție aeriană, care reprezintă „un exercițiu bun pentru dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare și pentru consolidarea interoperabilităţii între cele două armate”.
Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, s-au întâlnit miercuri, 29 septembrie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, cu șeful Statului Major al Apărării din Canada, generalul Wayne Eyre, în cadrul vizitei pe care oficialul canadian o efectuează în România, în perioada 27 - 29 septembrie.

Pe parcursul întrevederii, a fost analizată situația de securitate din zona extinsă a Mării Negre și a Balcanilor de Vest, au fost evaluate activitățile comune și propuse modalități concrete de extindere a relațiilor de cooperare în plan aliat și bilateral.

Discuțiile oficialilor s-au axat pe creșterea participării la activități de instruire, pe aplicarea măsurilor NATO de creștere a capacității de reacție și descurajare în regiune și pe consolidarea interoperabilității între forțele române și canadiene.

Ministrul Ciucă a prezentat o evaluare a situației existente în regiunea Mării Negre, stadiul implementării măsurilor subsumate prezenței avansate adaptate (tFP), dezvoltate ca răspuns la amenințările din regiune, unde Canada are o contribuție consistentă.

Totodată, oficialul român a mulțumit partenerului canadian pentru implicarea Forțelor Aeriene Regale Canadiene în misiunile de poliție aeriană, care reprezintă „un exercițiu bun pentru dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare și pentru consolidarea interoperabilităţii între cele două armate”.

Un alt subiect aflat pe agenda de discuţii a fost reprezentat de cooperarea în cadrul ONU, România asumându-și o contribuție la Misiunea MINUSMA din Mali, context în care ministrul român a mulțumit oficialului canadian pentru sprijinul oferit în etapa de pre-dislocare și de preluare a misiunii.

Ministrul apărării naționale și șeful Statului Major al Apărării din Canada au convenit asupra menținerii ritmului cooperării bilaterale în domeniul apărării, prin continuarea consultărilor la nivelul forurilor internaționale, cât și prin stabilirea practică a elementelor de parteneriat militar pe cele trei componente - maritimă, terestră și aeriană.

Șeful Apărării din România i-a mulțumit generalului Wayne Eyre pentru contribuția militarilor canadieni la comandamentele Alianței Nord-Atlantice de pe teritoriul României. „Prezența semnificativă a colegilor canadieni pe întreg spectrul de misiuni defensive ale NATO de pe flancul estic subliniază legătura transatlantică trainică și durabilă dintre aliați.

Prezența celui de-al șaselea detașament canadian alături de Forțele Aeriene Române pentru executarea în comun a exercițiilor și misiunilor de poliție aeriană arată, concret, nivelul excelent al cooperării bilaterale și aliate”, a declarat generalul-locotenent Daniel Petrescu.

Vizita în România a șefului Apărării din Canada are loc în contextul întâlnirii acestuia cu militarii din detașamentul canadian dislocat în Baza Militară Mihail Kogălniceanu din Constanța.


Generalul Wayne Eyre s-a întâlnit, în zilele de 27 și 28 septembrie, cu detașamentul canadian, format din 140 de militari (piloți și personal tehnic). Pentru o perioadă de trei luni, alături de militarii Forțelor Aeriene Române (cu aeronave F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR), militarii canadieni (cu șase aeronave CF-188 Hornet) execută misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO.

În programul șefului Statului Major al Apărării din Canada a fost inclusă și o întâlnire cu militarii din comandamentul Diviziei Multinaționale Sud-Est din București.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Posturi vacante la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”

01 Dec 2021 668

Maraton de vaccinare la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” din Constanţa

30 Nov 2021 551

Aeronava care a repatriat românii din Africa de Sud a aterizat la București. Printre pasageri se află și delegația sportivă a CSM Baia Mare (GALERIE FOTO+VIDEO)

30 Nov 2021 710

Videoconferință a conducerii MApN cu echipele de comandă ale detașamentelor aflate în misiuni externe (GALERIE FOTO)

30 Nov 2021 524

Premierul Nicolae Ciucă va participa la Parada Militară de Ziua Naţională a României în Piaţa Arcului de Triumf din București

30 Nov 2021 565

Rudele îndoliate cer 12 milioane de euro de la MApN! Dosarul celor nouă militari care au murit în judeţul Sibiu se va rejudeca

29 Nov 2021 8714

Maraton de vaccinare organizat la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” din Constanţa, cu prilejul Zilei Naționale a României

27 Nov 2021 644

Noul ministru al MApN, învestit în funcție. Ce a declarat Nicolae Ciucă la predarea mandatului de ministru (VIDEO)

26 Nov 2021 479

Ceremonie de învestire în funcție a ministrului apărării naţionale, Vasile Dîncu

25 Nov 2021 464

Ministerul Aparării Naționale Seminar româno-canadian „Participarea femeilor în misiuni externe”

25 Nov 2021 421

Ministerul Apărării Naționale - Ziua Internațională de Luptă Împotriva Violenței asupra Femeilor

25 Nov 2021 314

Întrevedere a secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale cu comandantul Forţelor Navale ale Republicii Albania. Ce subiecte au fost abordate

24 Nov 2021 342

Ziua Națională a României Parada Militară la București. În ce condiții se vor desfășura ceremoniile de celebrare

22 Nov 2021 533

MApN a încheiat recepția lucrărilor la Monumentul Eroilor „Crucea Caraiman”

18 Nov 2021 561

Comisarul european pentru piața internă, în vizită la MApN. Ce subiecte au fost discutate

18 Nov 2021 438