Întrevedere a ministrului apărării naționale cu ambasadorul SUA la NATO Discuții în jurul adoptării unui nou Concept Strategic al Alianței Nord-Atlantice

Vasile Dîncu, foto: Facebook/ Vasile Dîncu

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a avut luni, 11 iulie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, o întrevedere cu ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, informează MApN. 

Agenda discuțiilor a făcut referire la evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre și războiul din Ucraina, deciziile aliate majore și anunțul președintelui SUA, Joe Biden, de la Summit-ul NATO de la Madrid, care vizează în mod direct și România, referitor la întărirea prezenței forțelor SUA în țara noastră, precum și aspectele legate de cooperarea bilaterală România-SUA, în domeniul apărării.

Remarcând semnificația simbolică a acestei zile, în care se împlinesc 25 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic România-SUA, ministrul Vasile Dîncu a subliniat că împreună cu apartenența la NATO și UE, Parteneriatul Strategic româno-american reprezintă triada constructului securitar al țării noastre.

Conform sursei citate, oficialul român a apreciat angajamentul îndelungat și solid al SUA în vederea asigurării securității în zona Mării Negre, în special în această perioadă complicată, punctând, în acest context, prezența consolidată a militarilor americani în România.

Pe durata discuțiilor, cei doi oficiali au punctat faptul că Summit-ul NATO de la Madrid a fost un moment istoric care a asigurat cadrul pentru decizii strategice privind adaptarea pe termen lung a posturii colective de descurajare şi apărare.

În context, ministrul Vasile Dîncu a salutat deciziile de la Summit-ul NATO de la Madrid privind consolidarea apărării aliate înaintate pe flancul estic, inclusiv în România.

De asemenea, a reiterat importanța anunţului preşedintelui american privind dislocarea suplimentară de efective militare americane în România, la nivelul unei brigăzi de luptă, ca parte a unui efort mai amplu privind prezenţa SUA în Europa, menționând efortul şi contribuţia de până acum în sprijinul securităţii României şi a posturii colective la Marea Neagră.

Un alt subiect al discuțiilor a fost reprezentat de adoptarea unui nou Concept Strategic al Alianței Nord-Atlantice, în care sunt menționate importanţa regiunii Mării Negre pentru securitatea Alianţei, precum şi sprijinul pentru partenerii estici, Ucraina, Georgia şi Republica Moldova.

În ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei, cei doi oficiali au apreciat că este nevoie de continuarea eforturilor, atât referitoare la asistența în funcție de evoluțiile situației de securitate, cât și privind ajutorul pentru refugiați, mai menționează sursa citată. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eroii nu mor niciodată! Au trecut nouă ani. Doi militari din Forţele Navale căzuţi în Afganistan. Unul era din judeţul Constanţa

22 Sep 2022 456

Eroii nu mor niciodată! Pe 17 septembrie 1996, România a pierdut primul militar în Teatrele de Operaţii

17 Sep 2022 531

MApN, despre militarul american mort la Baza Militară Mihail Kogălniceanu. „Nick a fost un membru valoros al echipei”

14 Sep 2022 1217

Întâlnire la Constanța între Șeful Statului Major al Apărării și comandantul Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli

13 Sep 2022 518

Ministrul Apărării Naționale a participat la reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina

09 Sep 2022 499

Vasile Dîncu, la deschiderea anului școlar 2022-2023 „Tinerii de astăzi vor fi militarii de mâine, capabili să ia decizii“

05 Sep 2022 512

MApN vrea să cumpere trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord Bayraktar TB2

01 Sep 2022 647

Militarii care au făcut parte din lotul României la Invictus Games 2022 de la Haga, medaliați în cadrul unei ceremonii la MApN

24 Aug 2022 549

Cinci luni de la moartea militarului român Gabi-Victor Roman, decedat în timpul misiunii din Kosovo

14 Aug 2022 1353

Ziua Imnului Național, sărbătorită în toate garnizoanele din țară

29 Jul 2022 632

Exercițiu NATO în spațiul aerian al României. Aeronavele vor zbura la joasă înălțime în județul Constanța

28 Jul 2022 715

Expoziție de tehnică militară automobilistică intitulată Ziua Motomecanizatelor la Muzeul Militar Național

28 Jul 2022 459

Tineri sportivi ai CSA Steaua, felicitați de ministrul apărării naționale

27 Jul 2022 500

Nou-născut, transportat de la Iași cu o aeronavă medicală la Pisa

27 Jul 2022 600

Șeful Statului Major al Apărării și comandantul Diviziei 101 Aeropurtată, în vizită în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța

26 Jul 2022 612