Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul suedez, Tobias Billström, în marja Reuniunii NATO de la București

Bogdan Aurescu, foto: facebook/ Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, RomaniaMinistrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 30 noiembrie 2022, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Regatului Suediei, Tobias Billström, în marja Reuniunii miniștrilor de externe din statele membre NATO, pe care ministrul român a găzduit-o la București.

Întrevederea a reprezentat o continuare a dialogului strâns pe care cei doi miniștri l-au avut în ultima perioadă pe aspecte de interes comun, atât din perspectiva agendei europene în pregătirea Președinției suedeze a Consiliului UE, al cărei mandat va debuta la 1 ianuarie 2023, precum și a obiectivelor euroatlantice, în special procesul de aderare a Suediei la NATO.

Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat dinamica deosebită a dialogului cu omologul suedez  de la numirea acestuia în funcție, în luna octombrie 2022, exprimând interesul pentru consolidarea acestuia. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul pentru obiectivele viitoarei Președinții suedeze a Consiliului UE și pentru avansarea agendei europene într-un context european deosebit de complicat, marcat de efectele agresiunii Federației Ruse în Ucraina asupra politicilor și deciziilor europene.

În cadrul discuțiilor, ministrul Bogdan Aurescu a făcut referire la o serie de dosare de interes comun în perioada următoare.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, de asemenea, în discuții, susținerea pentru finalizarea procesului de ratificare a Protocolului vizând aderarea Suediei la NATO, evidențiind, în context, faptul că prezența ministrului suedez de externe la Reuniunea ministerială NATO de la București reprezintă deja un semnal deosebit de important privind relevanța apartenenței Suediei la comunitatea euroatlantică.
În ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen, ministrul Bogdan Aurescu a salutat susținerea de către Guvernul suedez a aderării României. 

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a salutat declarațiile pozitive, din 28 noiembrie 2022,  ale lui Ardalan Shekarabi,  și membru al Parlamentului suedez din partea Partidului Social Democrat din Suedia, cu privire la aderarea României la spațiul Schengen.
Deschiderea exprimată de vice-președintele Comisiei de Justiție a Parlamentului suedez în numele Partidului Social Democrat Suedez este rezultatul unor eforturi politico-diplomatice  derulate de România în ultima perioadă, având la bază argumentația și concluziile formulate de experții europeni ca urmare a vizitelor voluntare derulate în țara noastră, vizite care au condus la reconfirmarea îndeplinirii de către România a criteriilor prevăzute de acquis-ul Schengen în vederea aplicării integrale a acestuia.

Astfel, poziționarea social-democraților vine inclusiv ca urmare a unui contact apropiat pe linia MAE cu parlamentarul suedez și cu aparatul de lucru al Guvernului suedez în această perioadă și ca urmare a discuției aprofundate pe care ministrul Bogdan Aurescu a avut-o pe 22 noiembrie cu parlamentarul suedez Ardalan Shekarabi, responsabil cu politica în domeniul justiției al Partidului Social Democrat din Suedia. În cadrul discuției, șeful diplomației române i-a prezentat în mod direct și detaliat toate argumentele României în favoarea aderării sale la Schengen, având în vedere contribuția țării noastre la întărirea frontierelor externe ale Uniunii Europene și la crearea unui spațiu Schengen mai puternic și mai rezilient în fața provocărilor la adresa securității interne a Uniunii.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenționare de călătorie în Bulgaria. Este cod portocaliu de ninsoare și au fost instituite restricții de circulație

26 Jan 2023 349

Ministrul Bogdan Aurescu „Ziua Unirii Principatelor Române ne oferă prilejul de a onora eforturile generațiilor anterioare“

24 Jan 2023 440

Ministrul afacerilor externe, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe

22 Jan 2023 547

MAE a emis o atenționare de călătorie. Circulație feroviară și transport public perturbate de greva generală. Ce țară este vizată

19 Jan 2023 636

MAE România a preluat Președinția Comitetului de Securitate al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE)

18 Jan 2023 452

MAE, atenționare de călătorie Cod roșu de ploi și pericol de inundații. Care sunt zonele vizate

16 Jan 2023 548

Încă o țară a eliminat vizele pentru turiștii români. Cât timp pot călători fără viză

10 Jan 2023 989

Senatorul USR, Remus Negoi cere informații despre sediile și chiriile reprezentanțelor și filialelor ICR

06 Jan 2023 967

Atenționare de la MAE pentru cetățenii români care călătoresc spre și dinspre aeroportul Charleroi. Grevă făcută de angajații unei companii aeriene

30 Dec 2022 599

MAE A fost finalizat procesul de desfășurare a 151 de consulate itinerante (mobile) în anul 2022, în 26 de state

21 Dec 2022 533

Atenţionare de călătorie MAE. Unde vor avea loc proteste sindicale

20 Dec 2022 487

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, în vizită oficială în Republica Moldova

19 Dec 2022 456

Atenţionare de călătorie emisă de MAE. Perturbări ale zborurilor. Ce țară este vizată

18 Dec 2022 582

MAE salută finalizarea procedurilor de atribuire către România a complexului Luceafărul din Vârşeţ, Republica Serbia

17 Dec 2022 554

Alertă la Ambasada României de la Paris după primirea unui plic suspect

17 Dec 2022 769