Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul suedez, Tobias Billström, în marja Reuniunii NATO de la București

Bogdan Aurescu, foto: facebook/ Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, RomaniaMinistrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 30 noiembrie 2022, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Regatului Suediei, Tobias Billström, în marja Reuniunii miniștrilor de externe din statele membre NATO, pe care ministrul român a găzduit-o la București.

Întrevederea a reprezentat o continuare a dialogului strâns pe care cei doi miniștri l-au avut în ultima perioadă pe aspecte de interes comun, atât din perspectiva agendei europene în pregătirea Președinției suedeze a Consiliului UE, al cărei mandat va debuta la 1 ianuarie 2023, precum și a obiectivelor euroatlantice, în special procesul de aderare a Suediei la NATO.

Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat dinamica deosebită a dialogului cu omologul suedez  de la numirea acestuia în funcție, în luna octombrie 2022, exprimând interesul pentru consolidarea acestuia. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul pentru obiectivele viitoarei Președinții suedeze a Consiliului UE și pentru avansarea agendei europene într-un context european deosebit de complicat, marcat de efectele agresiunii Federației Ruse în Ucraina asupra politicilor și deciziilor europene.

În cadrul discuțiilor, ministrul Bogdan Aurescu a făcut referire la o serie de dosare de interes comun în perioada următoare.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, de asemenea, în discuții, susținerea pentru finalizarea procesului de ratificare a Protocolului vizând aderarea Suediei la NATO, evidențiind, în context, faptul că prezența ministrului suedez de externe la Reuniunea ministerială NATO de la București reprezintă deja un semnal deosebit de important privind relevanța apartenenței Suediei la comunitatea euroatlantică.
În ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen, ministrul Bogdan Aurescu a salutat susținerea de către Guvernul suedez a aderării României. 

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a salutat declarațiile pozitive, din 28 noiembrie 2022,  ale lui Ardalan Shekarabi,  și membru al Parlamentului suedez din partea Partidului Social Democrat din Suedia, cu privire la aderarea României la spațiul Schengen.
Deschiderea exprimată de vice-președintele Comisiei de Justiție a Parlamentului suedez în numele Partidului Social Democrat Suedez este rezultatul unor eforturi politico-diplomatice  derulate de România în ultima perioadă, având la bază argumentația și concluziile formulate de experții europeni ca urmare a vizitelor voluntare derulate în țara noastră, vizite care au condus la reconfirmarea îndeplinirii de către România a criteriilor prevăzute de acquis-ul Schengen în vederea aplicării integrale a acestuia.

Astfel, poziționarea social-democraților vine inclusiv ca urmare a unui contact apropiat pe linia MAE cu parlamentarul suedez și cu aparatul de lucru al Guvernului suedez în această perioadă și ca urmare a discuției aprofundate pe care ministrul Bogdan Aurescu a avut-o pe 22 noiembrie cu parlamentarul suedez Ardalan Shekarabi, responsabil cu politica în domeniul justiției al Partidului Social Democrat din Suedia. În cadrul discuției, șeful diplomației române i-a prezentat în mod direct și detaliat toate argumentele României în favoarea aderării sale la Schengen, având în vedere contribuția țării noastre la întărirea frontierelor externe ale Uniunii Europene și la crearea unui spațiu Schengen mai puternic și mai rezilient în fața provocărilor la adresa securității interne a Uniunii.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE Atenţionare de călătorie în Ungaria! Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj

28 Mar 2024 53

MAE lansează campania „Born in NATO” la Colegiul Național „Sfântul Sava“ din București

28 Mar 2024 149

MAEDin Agenda de lucru a MAE 28 martie 2024, vă semnalăm

28 Mar 2024 257

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe, Luminița Odobescu, la deschiderea oficială a Misiunii economice și comerciale a Francofoniei în Europa Centrală și de Est

27 Mar 2024 372

MAEInaugurarea celei mai mari retrospective „Brâncuși“ la Centrul Pompidou din Paris

27 Mar 2024 266

MAEMinisterul Afacerilor Externe răspunde celor mai frecvente întrebări cu privire la organizarea alegerilor pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024

27 Mar 2024 281

Atenționare de călătorie pentru Belgia! Ce trebuie să știe românii care merg aici

25 Mar 2024 568

Atenționare de călătorie emisă de MAE pentru Franța Ridicarea planului „Vigipirate” la nivelul cel mai înalt - „urgență atentat”

25 Mar 2024 423

MAERepublica Franceză – Ridicarea planului „Vigipirate” la nivelul cel mai înalt - „urgență atentat”

25 Mar 2024 294

Mesajul MAE, în urma atacului din Moscova

23 Mar 2024 554

Secțiunea „Alegeri pentru Parlamentul European - 9 iunie 2024” a fost activată pe pagina de internet a MAE

22 Mar 2024 387

MAESecțiunea „Alegeri pentru Parlamentul European - 9 iunie 2024” a fost activată

22 Mar 2024 361

MAEConsultările secretarului de stat Ana Tinca cu secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Thomas Bagger

22 Mar 2024 276

MAEÎntrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu delegația AmCham România

22 Mar 2024 313

MAEDin Agenda de lucru a MAE 22 martie 2024, vă semnalăm

22 Mar 2024 298