Investiție de 7,5 milioane de euro în Portul Constanța, pentru viitorul parc fotovoltaic. Ce spune conducerea CN APM Constanța

foto: unsplash/  Markus Spiske
  • „CN Administrația Porturilor Maritime SA face toate demersurile pentru instalarea acestui parc fotovoltaic în zona Fluvio Maritimă a Portului Constanța”
 
Primăria Constanța a eliberat un certificat de urbanism pentru CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța pentru o investiție de peste 7 milioane de euro.
 
Este vorba de construirea unui parc fotovoltaic în incinta portului, în zona rampei ecologice de la Poarta 7. Pentru a afla mai multe detalii, am solicitat informații suplimentare de la CN APM cu privire la investițai dorită.
 
Ca răspuns, directorul Florin Goidea, ne-a transmis următoarele: „Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța are în lucru un „Studiu de fezabilitate pentru construirea unui parc fotovoltaic în incinta portului Constanța”.
 
Valoare estimată a proiectului de construire a parcului fotovoltaic în incinta portului Constanța este de 7,5 milioane euro, pentru care încercăm să atragem finanțare din fonduri europene. Suprafața de teren alocată pentru acest proiect (panouri fotovoltaice, trasee cabluri electrice și tablouri electrice) este de 111.946 m². Puterea maximă instalată va fi de 5 MW.
 
CN Administrația Porturilor Maritime SA face toate demersurile pentru instalarea acestui parc fotovoltaic în zona Fluvio Maritimă a Portului Constanța, destinat producerii și furnizării de energie electrică.
 
Parcul fotovoltaic proiectat și amplasat în incinta portului Constanța va fi racordat la instalația de utilizare existentă în stația de transformare aflată în gestiunea și exploatarea Sucursalei Energetice Port din cadrul CN APM SA Constanța. Parcul fotovoltaic conține toate instalațiile necesare producerii de energie electrică și livrării în instalația de utilizare 6 kV a energiei electrice, începând de la sursele de energie electrică, cablurile necesare cu traseele aferente, inclusiv rețea electrică de medie tensiune şi instalația de legare la pământ.
 
Contextul global actual, în care schimbările climatice sunt tot mai accentuate, impune o presiune tot mai mare pentru folosirea de tehnologii curate, care generează  puține emisii de gaze cu efect de seră, în special CO2 , care deține o pondere de două treimi din totalul gazelor cu efect de seră eliberate în atmosferă.
 
O parte din energia necesară pentru consum în zona Fluvio Maritimă a Portului Constanța se poate crea prin conversia energiei solare, printr-o centrală electrică fotovoltaică (CEF), care va reduce cantitatea de energie achiziționată de la furnizorul de energie electrică.

 
Instalarea acestui sistem de conversie a energiei solare în energie electrică cu panouri fotovoltaice reprezintă un pas în realizarea obiectivelor propuse in Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor climatice 2021-2030, precum și  a prevederilor Directivei (UE) 2018/2001 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.
 

Prin implementarea acestui proiect, CN APM SA poate furniza o energie sustenabilă, cu impact cât mai redus asupra mediului și în acelasi timp se va alinia la strategia europeană privind ”.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a încheiat un contract cu o firmă din Cluj (DOCUMENT)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Achiziții Constanța Cine va întocmi documentația tehnică pentru parcurile fotovoltaice ce vor fi construite la Castelu și Dumbrăveni?

22 Apr 2024 577

MONSSON a conectat la rețeaua națională cea mai mare capacitate de stocare a energiei electrice în baterii din România

09 Apr 2024 596

Undă verde de la APM Constanța Parc fotovoltaic, înființat de societatea E Soare Afară SRL la Murfatlar

26 Mar 2024 646

E SOARE AFARA SRL anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare pentru proiectul construire parc fotovoltaic, branșamente utilități și organizare executare lucrări

19 Mar 2024 443

Undă verde de la APM Constanța Cu o cifră de afaceri de zero lei în 2022, Eco Solar Power SRL va înființa un Parc fotovoltaic în Băneasa

10 Mar 2024 922

Investiție de peste de 7,5 milioane euro în Portul Constanța CN APM SA continuă demersurile pentru înființarea unui parc fotovoltaic

25 Feb 2024 845

Parcul fotovoltaic de la Deleni, județul Constanța, extins de Solar PV Power Plant SRL. Constănțenii pot depune sugestii și observații

11 Feb 2024 1198

Primăria Lumina, județul Constanța va construi un parc fotovoltaic! Firma fostului prefect de Vaslui, printre câștigători (DOCUMENT)

08 Jan 2024 2092

Constanța Parc fotovoltaic la Băneasa. Luna asta are loc dezbaterea publică

07 Jan 2024 1038

CN APM Constanța, un nou demers pentru construirea parcului fotovoltaic la Poarta 7

03 Jan 2024 860

Andrei Muntmark va edifica un parc fotovoltaic la Corbu

02 Jan 2024 1042

Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group va construi un parc fotovoltaic în Constanța

13 Dec 2023 1413

Parc fotovoltaic la Ovidiu! Anunțul Agenției pentru Protecția Mediului Constanța

25 Nov 2023 1221

Investiție imobiliară la Ovidiu. Două firme din Suceava și București vor ridica un complex de servicii

29 Oct 2023 1417

Primăria Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, înființează un parc fotovoltaic

20 Oct 2023 1501