Investiție importantă la rafinăria Vega Ploiești, anunțată de Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, va moderniza în perioada următoare centrala termică a rafinăriei Vega din Ploiești, pentru creșterea eficienței energetice, dar și pentru continua reducere a impactului activităților sale asupra mediului inconjurător.
Efortul investițional pentru acest proiect se ridică la peste 1,9 milioane USD și cuprinde, printre altele, montarea unui cazan de abur nou, produs în linie cu cele mai înalte standarde, achiziționat la finele anului trecut.

„Implementarea de proiecte noi în cadrul rafinăriei Vega este una dintre prioritățiile Rompetrol Rafinare. În ultimii ani, unitatea din Ploiești a înregistrat o creștere operațională importantă, care ne motivează să mergem mai departe și să ducem rafinăria, în continuare, pe un drum ascendent. Instalarea cazanului de abur ne va ajuta să eficientizăm procesele de producție, dar, foarte important, să avem un impact cât mai scăzut asupra mediului înconjurător. Țelul nostru pentru următorii ani este să creștem eficiența energetică din Vega Ploiești până aproape de randamentul maxim”, declară Yedil Utekov, director general al Rompetrol Rafinare.


Cazanul de abur, de tip ignitubular cu două tuburi de focar speciale, este prevăzut cu trei drumuri de gaze de ardere, dimensiunea optimă a focarului asigurând o ardere completă și, implicit, un volum redus de aer. Procesul de ardere a gazului natural se va realiza prin gradarea combustibilului și recircularea internă a gazelor de ardere, rezultând un nivel scăzut de oxizi de azot (NOx).

Cu o greutate de circa 60 de tone, lungime de 8,9 de metri, lățime de 4,3 metri și o înălțime de 4,4 metri, noul cazan poate să producă un debit nominal de 40 t/h abur, la presiunea nominală de 15 bar și temperatura nominală de 280 grade Celsius. Piesa ajunsă la rafinăria Vega este proiectată, produsă și testată în conformitate cu standardul internațional în domeniu PED 201/68/UE.

Obiectivele acestui proiect vizează, în principal, îmbunătățirea eficienței energetice a rafinăriei prin creșterea randamentului de la 91%, în prezent, la circa 96% și reducerea emisiilor rezultate în urmă procesului de producție abur, în acord cu prevederile autorizației integrate de mediu și a legislației în vigoare.

Pentru acest an, rafinăria Vega și-a propus un buget investițional de 8,8 milioane USD, din care 4,2 milioane vor fi alocate proiectelor de optimizare și automatizare a fluxurilor de aprovizionare a materiilor prime, stocarea și producție a produselor petroliere. Totodată, un buget total de aproximativ 10 milioane USD va fi alocat pentru proiecte de conformare la legislație, cu un impact direct în reducerea amprentei rafinăriei asupra vecinătăților și mediul înconjurător. Printre acestea, se numără montarea de capace/membrane flotante la un număr de 4 rezervoare (o soluție care nu permite formarea de vapori deasupra produsului petrolier), sisteme de recuperare vapori la punctele de încărcare auto și feroviar, achiziția de incinerator la instalația de bitum, dar și înlocuirea cuptorului de la instalația de Distilare în Vid.

Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător intern de bitum și hexan, funcționează în sinergie perfectă cu rafinăria Petromidia Năvodari, care îi asigură materiile prime / semifabricate necesare obținerii de produse și soluții speciale. Anul trecut, rafinăria Vega a obținut opt recorduri operaționale, printre care materia primă procesată (406.000 tone), producție de bitum (peste 100.000 tone) sau producție de hexan (84.500 tone).
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rafinăria Vega Ploiești implinește 115 ani de acvititate în industria petrolieră

26 Nov 2020 2408

Interviu online cu Alexandru Nicolcioiu, consilier al directorului general al KMG International „Rafinăria Petromidia este una dintre cele mai moderne din România şi din Europa Centrală şi de Est“

25 Sep 2018 5874