Investiții Constanța Date din proiectul Neptun Deep, investiție de peste 4 miliarde de dolari. Zăcămintele Domino și Pelican Sud (DOCUMENT)

  • OMV Petrom SA și Romgaz Black Sea LTD au depus la Agenția pentru Protecția Mediului memoriul de prezentare pentru proiectul Neptun Deep
  • Din proiect, aflăm că obiectivul propus al proiectului Neptun Deep constă în dezvoltarea resurselor de gaze naturale din zăcămintele Pelican Sud și Domino
  • Zăcământul Domino se propune a fi dezvoltat prin intermediul a 2 centre subacvatice de foraj – Centrul de foraj Domino 1 (denumit DODC1) și Centrul de foraj Domino 2 (DODC2), iar zăcământul Pelican Sud se propune a fi dezvoltat printrun singur centru de foraj – Centrul de foraj Pelican Sud 1
  • Investiția sare de 4 miliarde de dolari
 
OMV Petrom SA și Romgaz Black Sea LTD au depus la Agenția pentru Protecția Mediului memoriul de prezentare pentru proiectul Neptun Deep, care va fi amplasat pe platforma continentală a Mării Negre.
 
Vorbim așadar de proiectul de „Instalare conductă și cablu de comunicații, subtraversare plajă, faleză, drumuri și cale ferată; realizare trecere temporară la nivel cu calea ferată; construire stație de reglare și măsurare – SRM, centru de control – CCR, împrejmuire, iluminat, parcări, spații verzi, platforme și drumuri interioare; organizare de șantier, asigurarea și racordarea la utilități”, în comuna Tuzla, jud. Constanța; cât și realizarea de „Infrastructura Domino și Pelican Sud (centre de foraj, sonde, manifolduri, sisteme ombilicale, risere, conducte de alimentare/aducțiune, echipamente auxiliare), platforma de producție localizată în ape puțin adânci – SWP, conducta de producție gaze naturale-cpg, cablu cu fibră optică – CFO, subtraversare țărm, utilități”.
 

Neptun Deep


Amintim că în luna iunie 2021, Agenția pentru Protecția Mediului Constanța anunţa publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul deținut de către Exxonmobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas) Sucursala București și OMV Petrom SA.
 
Una dintre părțile proiectului este „Neptun Deep – instalare conductă și cablu de comunicații, subtraversare plaja, faleză, drumuri și cale ferată; realizare trecere temporară la nivel cu calea ferată; construire stație de reglare și măsurare – SRM, centru de control – CCR, împrejmuire, luminat, parcări, spații verzi, pletforme și drumuri interioare; organizare de șantier, asigurarea și racordarea la utilități”, în comuna Tuzla, intravilan si extravilan, jud. Constanța”.


Cea de-a doua parte a proiectului constă în instalarea de „Infrastructură Domino și Pelican Sud (centre de foraj, sonde, manifolduri, sisteme ombilicale, risere, conducte de alimentare/aducțiune, echipamente auxiliare), platformă de producție localizată în ape puțin adânci – SWP, conductă de producție gaze naturale-CPG, cablu cu fibră optică – CFO, subtraversare țărm, utilități, pe platformă continentală a Mării Negre ”.
 

Date din proiect

 
Recent, așa cum aminteam mai sus, a fost depus memoriul de prezentare și documentele aferente la APM Constanța. Din proiect, aflăm că obiectivul propus al proiectului Neptun Deep constă în dezvoltarea resurselor de gaze naturale din zăcămintele Pelican Sud și Domino. Zăcământul Pelican Sud este localizat în zona platoului continental la adâncimi ale apei de aproximativ 130 de metri. Zăcământul mai mare, Domino, este localizat în exteriorul platoului continental la adâncimi de aproximativ 1000 de metri.
 
Zăcământul Domino se propune a fi dezvoltat prin intermediul a 2 centre subacvatice de foraj – Centrul de foraj Domino 1 (denumit DODC1) și Centrul de foraj Domino 2 (DODC2), iar zăcământul Pelican Sud se propune a fi dezvoltat printrun singur centru de foraj – Centrul de foraj Pelican Sud 1 (denumit PSDC1). Fiecare centru de foraj va conține un grup de sonde forate în apropierea unui manifold de producție. Acest sistem subacvatic va fi monitorizat și controlat de un sistem electro-hidraulic de control, care este conectat la platforma marină de producție, prin 2 sisteme ombilicale subacvatice.
 

Sistemele ombilicale vor furniza, de asemenea, și produsele chimice necesare instalațiilor subacvatice. Conceptul actual propus pentru dezvoltarea infrastructurii subacvatice presupune realizarea unui număr de 10 (zece) sonde de exploatare cu posibilitatea extinderii numărului până la 12 sonde. Producția de la sondele aferente celor două centre de foraj (DODC1 și DODC2) ale zăcământului Domino, va fi colectată cumulat prin manifold-urile montate pe fundul mării și trimisă la platforma marină de producție printr-o conductă de alimentare/aducțiune rigidă, ce va fi protejată termic și va fi încălzită printr-un sistem cu încălzire electrică directă.
 
Producția sondelor de la centrul de foraj (PSDC1) aferent zăcământului Pelican Sud, va fi de asemenea colectată cumulat cu ajutorul manifold-ului subacvatic instalat și trimisă la platforma de producție printr-o conductă de alimentare/aducțiune flexibilă încălzită și protejată termic. Zăcămintele Pelican Sud și Domino vor fi conectate la platforma marină de producție, automatizată (fără personal), situată în apropierea zăcământului Pelican Sud, în ape cu adâncime de aproximativ 130 m.

 
Platforma marină de producție este compusă dintr-un jacket (structură) metalic cu o punte superioară, cu instalațiile aferente. Platforma marină de producție va include facilități de tratare constând în separarea fluidelor de la sonde și deshidratarea gazelor înainte de transportul către țărm. Separarea gazului, lichidelor și particulelor se va realiza prin intermediul unui separator bifazic. Gazul astfel separat va fi deshidratat/uscat utilizându-se trietilenglicol (TEG) pentru îndeplinirea parametrului punctului de rouă pentru gazul din conductele de transport ale Sistemului Național de Transport - SNT. Apa rezultată din procesul de separare va îndeplini cerințele legale și va fi descărcată conform aprobării de către autoritățile competente. Instalațiile offshore vor fi alimentate cu energie electrică de către trei generatoare cu turbină, pe gaze, situate pe puntea platformei de producție.
 
Pe puntea platformei, va fi localizat, de asemenea, generator pentru servicii esentiale si un generator de rezervă. Facilitățile offshore vor fi controlate prin intermediul unui sistem de control localizat pe platforma marină de producție și în cadrul Camerei de Control Centralizat (CCR). Pentru activitățile de intervenție și mentenanță, personalul calificat va fi transportat către/de pe platformă cu ajutorul navelor suport. Puntea platformei va fi dotată cu un heliport pentru evacuarea de urgență cu elicopterul, în caz de necesitate.
 
Facilitățile offshore vor fi conectate la stația de reglare și măsurare localizată pe uscat prin intermediul unei conducte de producție gaze cu diametrul de 30 inci și a unui cablu cu fibră optică pentru comunicare și control. Comunicarea prin intermediul cablului cu fibră optică este dublată de existența unui sistem redundant de control prin satelit de tip VSAT, utilizat ca alternativă pentru cablul cu fibră optică.
 
De la platforma marină de producție, gazul natural deshidratat va fi transportat pe o distanță de aproximativ 160 de kilometri prin intermediul conductei de producție gaze, cu diametrul de 30 inci (762 mm) pentru livrarea în SNT gaze al României. Conducta de producție gaze va subtraversa sectorul sudic al țărmului românesc al Mării Negre printr-o metodă de microtunelare pentru evitarea afectării ariei protejate ROSCI 0273 Zona marină de la Capul Tuzla, plajei și  falezei. O Stație de Reglare și Măsurare (SRM) va fi localizată în aproprierea țărmului și va funcționa ca o stație de transfer intre Proiect și Transgaz - operatorul SNT al gazului natural. Scopul principal al SRM va fi acela de a servi drept punct de transfer al custodiei pentru gazul natural livrat de instalația de producție operată de OMV Petrom din amonte, către SNT operat de Trangaz, din aval. Centrul de Control (CCR) va fi localizat în apropierea SRM și va include instalațiile pentru monitorizarea și operarea automatizată a platformei de producție și a sondelor. La ieșirea din SRM, gazele vor fi preluate în rețeaua națională de transport printr-o conductă nouă ce va fi construită de Transgaz. Facilitățile Transgaz nu sunt parte componentă a Proiectului Neptun Deep și vor fi supuse unei proceduri separate de autorizare.
 
Proiectul Neptun Deep reprezintă o investiție de miliarde de dolari USD (dolari americani) a beneficiarilor proiectului. Valoarea totală a investiției estimată în prezent este de 4.000.000.000 USD.
 
Conform programului actual, se preconizează că, construcția și instalarea infrastructurii proiectului, precum și lucrările de foraj vor fi finalizate în aproximativ 3 ani. Programul final de construcție și instalare va fi disponibil la faza DTAC. Durata execuției proiectului se poate modifica în funcție de evenimente neprevăzute (de exemplu condiții meteorologice nefavorabile, etc.) care pot apărea în timpul executării lucrărilor de construire/instalare. Etapele de construire și instalare de pe uscat, de traversare a țărmului și offshore sunt prezentate în Capitolul 3.6.10 - Planul de execuție. Durata de viață a instalației estimată conform datelor de proiectare este de peste 20 de ani. La sfârșitul duratei de viață a proiectului, facilitățile vor fi dezafectate conform reglementărilor în vigoare la acel moment, iar amplasamentele afectate de proiect vor fi restaurate, dacă este cazul (de exemplu, amplasamentele SRM și CCR de pe uscat).
 
Rata zilnică medie anuală estimată: 19.000.000 m3 /zi (media estimată a producției zilnice pentru întregul proiect, incluzând toate sondele de la zăcămintele Domino și Pelican Sud).
 
 

Preluarea de Romgaz a acțiunilor ExxonMobil

 
Amintim că anul trecut, în mai, se semna contractual pentru preluarea acțiuniilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Ro. Limited de către Romgaz SA. Tranzacția a fost aprobată în decembrie 2021 de către acționarii producătorului de gaze naturale Romgaz pentru un preț de achiziție de 1,06 miliarde de dolari.  S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (ROMGAZ), cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat, la sediul Guvernului României, contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.
 
Contractul de vânzare-cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor ROMGAZ S.A. din data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacției este condiționată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract. Preţul de achiziţie achitat de către ROMGAZ va fi de 1.060.000.000 USD, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acțiuni. Anterior, pe 22 martie, Consiliul de Administrație al ROMGAZ a avizat contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de EMEPRL, care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Romgaz semnează contractul prin care va prelua participația Exxon în proiectul Neptun Deep (VIDEO)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.