Investiţii Mănăstirea Dervent va avea centrală termică nouă şi un compartiment de incendiu

Parohia Mănăstirii Dervent din satul Canlia, comuna Lipniţa, a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa memoriul de prezentare a proiectului „Restaurarea, conservarea şi dotarea aşezământului monahal de clasă B - Mănăstirea Dervent“, în vederea obţinerii acordului de mediu.
 

Mănăstirea Dervent a elaborat un plan de investiţii în care sunt prevăzute şi restaurarea, conservarea şi dotarea aşezământului monahal cu două componente: înlocuirea şarpantei şi a învelitorii bisericii vechi, dar şi dotarea mănăstirii cu o centrală termică şi cu un compartiment de incendiu.
 
„Având în vedere că Mănăstirea Dervent se autofinanţează, singurele venituri provenind din activităţi agricole şi eventual din donaţii sau sponsorizări, investiţiile sunt etapizate, în funcţie de necesităţile curente şi oportunităţile de finanţare. În cazul proiectului de faţă, Consiliul Economic a considerat că prima urgenţă este asigurarea condiţiilor de păstrare în siguranţă a colecţiilor de artă şi crearea de condiţii optime de trai pentru pelerini şi obştea mănăstirii. Din acest motiv, prima componentă se va trata în cadrul unui alt proiect. Deşi deţine o colecţie impresionantă de obiecte de artă, Mănăstirea Dervent nu dispune de condiţii optime de păstrare a acestora. Lipsa încălzirii pe timpul iernii şi diferenţele mari de temperatură vară-iarnă conduc la deteriorarea acestora. Umezeala contribuie la deteriorarea iremediabilă a obiectelor de artă depozitate în muzeu, în bibliotecă sau la demisolul bisericii noi. În prezent, Mănăstirea Dervent dispune de sistem centralizat de încălzire, alimentat cu agent termic produs de două cazane pe lemne: unul pentru corpul de chilii vechi şi unul pentru corpul de chilii noi. Cele două cazane sunt de putere relativ mică şi fac faţă numai pentru încălzirea spaţiilor de cazare, la o temperatură de 15 - 18 C. Cazanele funcţionează câteva ore pe zi. De asemenea, fluxul de pelerini pe timpul iernii este mai redus (30 - 50% din capacitate), din cauza imposibilităţii de asigurare a confortului termic pentru toate spaţiile de cazare“, se arată în memoriul depus la APM Constanţa.
 
O altă problemă este cea a asigurării mijloacelor de stingere a incendiilor. Mănăstirea este situată la distanţă de zona locuită a localităţii Lipniţa, departe de orice sistem de alimentare cu apă potabilă. Sursa de asigurare cu apă potabilă este un puţ forat cu sistem de pompare. Volumul de apă furnizat din puţul forat este suficient pentru asigurarea apei de consum pentru mănăstire, dar insuficient pentru a asigura apa în caz de incendiu.
 
Pornind de la necesităţile identificate, se consideră oportună dotarea mănăstirii cu următoarele: centrală termică care să asigure necesarul termic determinat pentru mănăstire şi care să funcţioneze automat, într-un mod economic, precum şi un sistem de stingere a incendiilor, cu sursă proprie de alimentare cu apă, staţie de pompare şi hidranţi exteriori.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.