Investiţiile de modernizare de la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă, analizate de preşedintele României cu directorul General AIEA

Preşedintele României, Klaus Iohannis l-a primit, marţi, 9 aprilie 2024, la Palatul Cotroceni, pe Directorul General al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, aflat în vizită oficială în România.

Potrivit Amdinistrației Prezidențiale, în cadrul întrevederii, Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat rolul esenţial al AIEA în promovarea utilizării paşnice a energiei nucleare şi a aplicaţiilor acesteia.

„Preşedintele României a subliniat importanţa organizării primului Summit al Energiei Nucleare, desfăşurat recent la Bruxelles, precum şi necesitatea investiţiei în inovare tehnologică pentru dezvoltarea domeniului energiei nucleare. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a salutat eforturile Directorului General al AIEA în vederea asigurării siguranţei şi securităţii facilităţilor nucleare şi radiologice şi a transmis asigurări că ţara noastră va continua susţinerea activităţilor Agenţiei pe acest palier.

Totodată, Preşedintele României s-a referit la programul energiei nucleare dezvoltat de România, în special la investiţiile de modernizare de la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă şi la investiţiile în tehnologii moderne, precum cele în reactoare modulare mici (SMR)“ - au mai precizat reprezentanții Administrației Prezidențiale.


La rândul său, Directorul General Rafael Grossi a evidenţiat implicarea activă şi constantă a României în eforturile de consolidare a rolului AIEA în contextul actual de securitate. Totodată, Rafael Grossi a subliniat cooperarea bilaterală excelentă în domeniul utilizării în condiţii de siguranţă a energiei nucleare.

Directorul General al AIEA a remarcat gradul avansat de dezvoltare al sectorului energiei nucleare în România, exemplificat prin investiţiile de la Centrala Cernavodă şi cele în reactoare modulare mici. De asemenea, Rafael Grossi a subliniat faptul că acestea au un rol esenţial în asigurarea autonomiei energetice a ţării şi în reducerea costurilor pentru consumatori.

Întrevederea a prilejuit, totodată, un schimb de opinii cu privire la evoluţiile tematicilor relevante pentru activitatea AIEA, în primul rând siguranţa şi securitatea centralelor nucleare din Ucraina.

citește și. 

O licitație care viza suplimentarea stocului de echipamente utilizate în mentenanță la CNE Cernavodă, contestată la CNSC!

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Horoscop pentru miercuri, 22 mai 2024. Relațiile parteneriale provoacă mult astăzi pe unii nativi

22 May 2024 575

Licitații Constanța Primăria cumpără lucrări reabilitare energetică pentru imobilul Grădiniței cu program prelungit nr.53. Banii vin din PNRR!

21 May 2024 402

Licitații publice Primăria Constanța caută o firmă pentru reabilitarea energetică a școlii și grădiniței din Palazu Mare

17 May 2024 329

Pentru modernizarea liniilor electrice, Rețele Electrice achiziționează cabluri de joasă tensiune

16 May 2024 388

DP World stimulează comerțul European prin investiții de peste 130 milioane de euro în România

16 May 2024 468

CNI a deschis procedura pentru construirea creșei din comuna Valu lui Traian! Contract de peste 2,19 milioane de euro pentru proiectare și execuție lucrări (DOCUMENT)

13 May 2024 516

Primăria cumpără lucrări de execuție pentru reabilitarea Școlii Gimnaziale nr. 23 „Constantin Brâncoveanu“ din Constanța

12 May 2024 510

Horoscop pentru săptămâna 06 - 12 mai 2024. Tendința de a se izola de lume este accentuată pentru unii nativi

06 May 2024 636

Primăria Comunei Bărăganu județul Constanța înființează un centru de colectare deșeuri prin aport voluntar (DOCUMENT)

05 May 2024 1189

Licitația pentru continuarea lucrărilor, lansată abia zilele trecute Reabilitarea imobilului Teatrului de Stat Contanța, departe de a se termina în 2024!

28 Apr 2024 624

Cumpări directe Tehnoconsult Proiect SRL semnează un nou contract cu municipalitatea. Este vizat Cazinoul din Constanța (DOCUMENT)

26 Apr 2024 583

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 620

Ședință CLM Constanța Spațiul verde de lângă Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța va fi reamenajat (DOCUMENT)

22 Apr 2024 916

Ședință CL Constanța Se modifică lista obiectivele de investiții realizate din împrumutul de peste 253 de milioane de lei (DOCUMENT)

21 Apr 2024 490

Ședință CJ Constanța Achiziția serviciilor juridice de consultanță pentru obiectivele de investiții în curs de realizare, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

21 Apr 2024 465