Iohannis a făcut anunțul Se va înfiinţa un premiu naţional anual pentru personalităţile ce contribuie la educaţia privind Holocaustul

  • Iohannis a prezentat mai multe angajamente pe care România le susține.
Președintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri, 13 octombrie 2021, o intervenție cu prilejul participării la Forumul de la Malmö, Suedia, dedicat Comemorării Holocaustului și Combaterii Antisemitismului.

Iohannis a prezentat mai multe angajamente pe care România le susține, între care se numără înfiinţarea unui premiu naţional anual pentru personalităţi române şi internaţionale care contribuie la educaţia privind Holocaustul, cercetarea şi comemorarea acestuia, precum şi la prevenirea şi combaterea antisemitismului.

Preşedintele României a anunțat angajamentul ferm asumat de ţara noastră prin Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021 - 2023, care a fost adoptată în luna mai 2021, precum şi în baza Planului de Acţiune asociat.

Iată intervenția integrală a președintelui: 

Domnilor președinți,

Domnilor prim-miniștri,

Doamnelor și domnilor,

Sunt onorat să particip la Forumul de la Malmö. Ne reunim astăzi pentru a face bilanțul acțiunilor noastre și pentru a analiza lecțiile învățate pe parcursul ultimelor decenii.

În contextul în care ne confruntăm cu provocări tot mai intense și mai complexe, este momentul potrivit să întărim angajamentul nostru pentru susținerea educației privind Holocaustul, cercetării și comemorării Holocaustului, precum și pentru prevenirea și combaterea antisemitismul.


Încercările de a nega sau distorsiona Holocaustul devin tot mai periculoase și mai subtile, fiind folosite diverse metode concrete precum: estomparea responsabilității participanților la Holocaust și a colaboratorilor lor, ducerea în derizoriu a suferințelor cauzate de Holocaust și dezumanizarea victimelor.

Comemorarea este cel mai important element, este premisa pentru eforturile noastre actuale de a contracara distorsionarea Holocaustului, și de aceea se află atât de sus pe lista priorităților noastre.


Avem nevoie de instrumente noi și inovatoare de diseminare a mărturiilor supraviețuitorilor, precum și de resursele adecvate pentru a întreprinde acest demers, diseminarea fiind una dintre cele mai eficiente modalități de a contribui la educația privind Holocaustul și prevenirea repetării unei astfel de tragedii.

Astăzi, la acest Forum, sunt onorat să anunț o serie de angajamente pe care România le susține cu fermitate.

În prezent, suntem angajați într-un proces amplu de revizuire a programelor de educație privind Holocaustul pentru tânăra generație. În același timp, actualizăm și programele de pregătire pentru învățătorii, profesorii și instructorii care predau despre Holocaust.

De asemenea, se depun eforturi pentru inaugurarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România. Autoritățile responsabile au selectat recent consorțiul care va elabora conceptul expozițiilor sale permanente.

Consorțiul include companii care au contribuit la înființarea unora dintre cele mai prestigioase Muzee și Memoriale ale Holocaustului din lume. Sunt convins, că având sprijinul acestora, Muzeul din București va deveni un etalon de referință internațională și va contribui la prezervarea adevărului și la lupta împotriva negării Holocaustului.

Un alt angajament important pe care ni l-am asumat este înființarea unui premiu național anual pentru personalități române și internaționale care contribuie la educația privind Holocaustul, cercetarea și comemorarea Holocaustului, precum și la prevenirea și combaterea antisemitismului.

De asemenea, România a adoptat, în mai 2021, prima sa Strategie națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, precum și Planul de Acțiune asociat acesteia.

Planul de Acțiune include 36 de proiecte concrete, structurate pe cei trei piloni principali ai Strategiei: (1) protecția grupurilor vulnerabile; (2) creșterea rezilienței societății românești, prin programe culturale și educaționale, inclusiv promovarea vieții evreiești; (3) consolidarea cooperării internaționale.

Strategia română este un document complementar Strategiei UE privind combaterea antisemitismului și promovarea vieții evreiești, care a fost adoptată recent.

În plus, din ianuarie 2021, Guvernul României a numit un Reprezentant Special pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.

Toate aceste măsuri vor oferi și mai multă consistență angajamentului ferm al României cu privire la asumarea trecutului, precum și la recunoașterea tragediei Holocaustului.

Vă mulțumesc!

Sursa foto: Administrația Prezidențială 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis efectuează, mâine, o vizită de stat în Egipt

26 Oct 2021 369

Judecător eliberat din funcție și mai mulți ambasadori acreditați, prin decrete semnate de Klaus Iohannis

25 Oct 2021 584

Klaus Iohannis. „Armata rămâne un reper solid şi se bucură de încredere” (video)

25 Oct 2021 457

Ludovic Orban „Eu, categoric, nu voi vota guvernul Ciucă. Săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL“

21 Oct 2021 410

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă „Chem toți actorii politici responsabili să susțină formarea guvernului“

21 Oct 2021 371

Declarație de avere Nicolae Ciucă, propunerea pentru funcția de prim-ministru deține două terenuri și o casă de locuit (documente)

21 Oct 2021 677

UPDATE Nicolae Ciucă, desemnat candidat la funcția de prim-ministru. Decretul, semnat de președintele Klaus Iohannis

21 Oct 2021 709

Iohannis Noi restricții Covid-19. Elevii vor intra în vacanță începând de luni (video)

20 Oct 2021 2145

Klaus Iohannis Consultări în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcția de Prim-ministru

20 Oct 2021 1606

Ședință de lucru convocată la Cotroceni, pentru gestionarea epidemiei de COVID-19

20 Oct 2021 727

Preşedintele Iohannis, discuție cu secretarul american al Apărării despre provocările energetice din Europa

20 Oct 2021 427

Președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință cu toți responsabilii guvernamentali implicați în gestionarea pandemiei (video)

20 Oct 2021 410

Știați că? Ion Dichiseanu ar fi împlinit astăzi 88 de ani

20 Oct 2021 459

UPDATE. Klaus Iohannis „Am decis să convoc mâine o ședință cu toți responsabilii pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive“ (video)

19 Oct 2021 1453

Cea mai neagră zi de la debutul pandemiei Număr record de cazuri de infectări cu Covid 19. Ce a declarat președintele Klaus Iohannis (video)

19 Oct 2021 728