Actualitate

Iohannis cere reexaminarea legii privind Ziua Tratatului de la Trianon

  • Președintele României,  Klaus Iohannis, a trimis marți, 15 septembrie a.c., Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.

Vă prezentăm textul integral al cererii:


București, 15 septembrie 2020


Domnului Robert-Marius CAZANCIUC

Vicepreședinte al Senatului

În temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituția României, republicată,

formulez următoarea


CERERE DE REEXAMINARE

asupra


Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon

Legea are ca obiect de reglementare declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon și prevede posibilitatea organizării, la nivel național și local, de manifestări cultural-educative și științifice consacrate conștientizării semnificației și importanței Tratatului de la Trianon; în acest sens, autoritățile centrale și locale, organizațiile neguvernamentale și reprezentanții societății civile pot contribui la organizarea acțiunilor prin acordarea de sprijin material și logistic. Totodată, potrivit acestei legi, Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Adoptarea de către Parlament a Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon a generat numeroase critici, atât din partea experților, cât și a organizațiilor neguvernamentale. Reacțiile produse la nivelul societății civile, precum și amploarea acestora au pus în evidență faptul că această lege, în forma adoptată de Parlament, nu a reprezentat rezultatul unui proces autentic și consistent de consultare și dezbatere publică. Din această perspectivă, considerăm că se impune reanalizarea Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, prin reluarea de către Parlament a întregului proces deliberativ asupra legii și inițierea unei largi analize și consultări, în care sa fie implicați specialiști, istorici, cercetători, profesori, academicieni, instituții de învățământ, instituții publice, reprezentanți ai societății civile.

Într-o țară membră a Uniunii Europene, puternic atașată de valorile și principiile europene, deschiderea către dialog, abordarea matură a subiectelor ce riscă să genereze falii în societate, promovarea toleranței și a respectului față de demnitatea umană sunt pilonii pe care România trebuie să se bazeze în permanență. În acest proces, autoritățile statului au o responsabilitate majoră.

În calitate de organ reprezentativ suprem al poporului român și de unică autoritate legiuitoare a țării, Parlamentului îi revine responsabilitatea constituțională de a antrena în procesul legislativ actorii relevanți pentru adoptarea actelor normative, pe de o parte, iar pe de altă parte, de a aborda transparent și responsabil transpunerea în plan legislativ a evenimentelor istorice, în acord cu valorile și aspirațiile democratice ale poporului român.


Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.

 
PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

KLAUS-WERNER IOHANNIS

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se cere anularea Decretului nr. 195 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Dosarul, la Constanța

15 Oct 2020 1140

Proces important, azi, la Constanța! Este vizat Decretul nr. 195 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României

14 Oct 2020 923

Judecători și procurori, eliberați din funcții prin decrete semnate de Klaus Iohannis

12 Oct 2020 719

#citeșteDobrogea 139 de ani de la înființarea primei școli de cadeți marinari (galerie foto)

01 Oct 2020 3114

Decrete semnate de președintele Klaus Iohannis

29 Sep 2020 655

Ce decret a semnat azi, președintele României, Klaus Iohannis

23 Sep 2020 760

Decrete semnate de Klaus Iohannis Drapelul de luptă, acordat Colegiului Naţional Militar "Alexandru Ioan Cuza"

21 Sep 2020 553

Decrete semnate Ce legi a promulgat președintele Klaus Iohannis

18 Sep 2020 478

Decrete semnate, azi, de președintele României

14 Sep 2020 638

Decrete semnate de Klaus Iohannis. 12 ambasadori ai României, rechemați în țară

11 Sep 2020 542

Decrete semnate de Președintele României, Klaus Iohannis

10 Sep 2020 627

Decret semnat, azi, de președintele României

09 Sep 2020 653

Decrete semnate, azi, de președintele României

08 Sep 2020 776

Decrete semnate Judecători, eliberați din funcții de către Klaus Iohannis

27 Aug 2020 528

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat azi patru decrete. Iată care sunt

20 Aug 2020 780