Iohannis „Schimbările climatice au implicaţii directe asupra siguranţei şi bunăstării cetăţenilor“

Klaus Iohannis, Sursa foto: Administrația Prezidențială Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, 4 octombrie 2022, un mesaj în cadrul Climate Change Summit, eveniment regional pe tema schimbărilor climatice organizat la București.

Mesajul a fost prezentat de către Alexandra-Maria Bocșe, Consilier de Stat - Departamentul Climă și Sustenabilitate.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Felicit organizatorii pentru inițiativa de a aduce la București experți din țară și din afara granițelor, care să dezbată și să exploreze soluții în vederea limitării schimbărilor climatice și a promovării economiei circulare, sistemelor sustenabile de producție a hranei și rezilienței orașelor, în contextul modificărilor tot mai accelerate ale climei. Sunt convins că, în cadrul evenimentului, care se profilează drept unul de referință în Europa Centrală și de Est, veți aborda și provocările specifice acestei regiuni în tranziția climatică.

Schimbările climatice au implicații directe asupra siguranței și bunăstării cetățenilor din România, Europa și întreaga lume. Acumularea dovezilor științifice cu privire la accelerarea acestor schimbări mă preocupă ca cetățean, ca specialist în fizică, precum și ca Președinte. Stimularea efortului național de limitare a schimbărilor climatice și de creștere a calității mediului înconjurător reprezintă pentru mine o prioritate.

În acest sens, susțin politicile publice de atenuare și de adaptare la schimbările climatice. În același timp, mă implic în cadrul Consiliului European și în diferite structuri internaționale, împreună cu alți șefi de stat, în identificarea unor soluții pentru această provocare majoră cu care ne confruntăm.

În România, problematica schimbărilor climatice se bucură de un interes crescut, cu un număr considerabil de inițiative din zona instituțională, academică, asociativă, neguvernamentală și de business. Acest eveniment de anvergură regională reprezintă un exemplu elocvent.

În această cursă contra cronometru pentru limitarea schimbărilor climatice este nevoie de implicarea tuturor, din varii sectoare și domenii profesionale. Provocarea este majoră, dar trebuie să rămânem optimiști că împreună îi putem face față. Dincolo de provocările inerente, tranziția climatică aduce multiple beneficii, printre care enumăr îmbunătățirea calității mediului înconjurător și a sănătății publice, dezvoltarea de noi ramuri economice mai puțin poluante, locuri de muncă în domeniul sustenabilității sau creșterea securității energetice prin investiții în proiecte energetice cu amprentă redusă de carbon.

Abordarea eficientă a schimbărilor climatice este una integrată, cu intervenții pe mai multe paliere și soluții adaptate contextului regional, național și local. Administrația Prezidențială sprijină efortul național de răspuns la schimbările climatice cu raportul Limitarea schimbărilor climatice și a impactului lor: o abordare integrată pentru România, lansat pe 8 septembrie și aflat în prezent în dezbatere publică. Mă bucur că discuțiile pentru identificarea unor soluții concrete continuă în aceste zile în societate, în cadrul evenimentului dumneavoastră.

Vă mulțumesc tuturor pentru interesul și dorința de a contribui la un mediu mai curat, cu beneficii ample pentru societate și vă urez mult succes în dezbateri!

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis „Ca Președinte al României, voi continua să veghez la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice“ (VIDEO)

27 Mar 2023 423

Klaus Iohannis La 30 de ani de la aderare, România este un adevărat campion al promovării Francofoniei şi a valorilor sale

16 Mar 2023 526

Președintele României, Klaus Iohannis, în vizită oficială la Sofia, Bulgaria, la invitația Președintelui Rumen Radev

15 Mar 2023 439

14 martie 2020 – Trei ani de la declararea stării de urgență în România

14 Mar 2023 647

Administrația Prezidențială explică de ce se închiriază avioane pentru deplasările președintelui Iohannis în străinătate

11 Mar 2023 628

Preşedintele Klaus Iohannis, întrevedere cu autorităţile locale din Kyoto. „Raporturile dintre țările noastre au fost ridicate la cel mai înalt nivel“ (VIDEO)

08 Mar 2023 575

Președintele României, Klaus Iohannis, primit la Palatul Imperial din Tokyo, de Împăratul Japoniei (GALERIE FOTO)

07 Mar 2023 609

Decizia, publicată în Monitorul Oficial! Noi zile libere pentru români

06 Mar 2023 907

Lege promulgată! 6 și 7 ianuarie, zile libere de la stat

03 Mar 2023 716

Klaus Iohannis „Susținerea femeilor pentru a se implica în viața publică și profesională trebuie să fie permanentă“

01 Mar 2023 597

Mai mulți magistrați se pensionează. Președintele României a semnat decretele

23 Feb 2023 668

VIDEO+FOTO Preşedintele Iohannis participă, la Varşovia, la reuniunea extraordinară a Formatului Bucureşti 9

22 Feb 2023 728

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Dezrobirii Romilor- O zi a condamnării rasismului, a xenofobiei şi a urii

20 Feb 2023 495

Cinci magistrați ies la pensie! Președintele Iohannis a semnat decretele

17 Feb 2023 696

Curtea Constituţională a României a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii privind administrarea porturilor

15 Feb 2023 1045