Iohannis trimite la CCR legea privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială

Curtea Constituțională
  • Conform sesizării, în data de 4 noiembrie 2020, preşedintele României a formulat cerere de reexaminare. 

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, marţi, Curţii Constituţionale a României o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea actului normativ 78/2018 privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială, informează Administraţia Prezidenţială, potrivit Agerpres

În sesizarea trimisă CCR se reaminteşte că, săptămâna trecută, Parlamentul a transmis preşedintelui României, în vederea promulgării, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 78/2018 privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială, adoptată în urma cererii de reexaminare.

„Legea 78/2018 privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială prevede că personalul ale cărui venituri de natură salarială au fost stabilite în baza actelor normative privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice aplicabile anterior datei de 31 martie 2018 este exonerat de la plată pentru sumele reprezentând venituri de natură salarială încasate în temeiul unor acte administrative sau clauze ale contractelor/acordurilor colective de muncă în vigoare la data plăţii acestor drepturi, sume considerate a fi încasate nelegal şi pe care personalul menţionat mai sus trebuie să le restituie drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi sau alte structuri sau instituţii cu atribuţii de control a unor prejudicii", se arată în sesizare.

Prin art. I. pct. 1 din legea în forma trimisă iniţial la promulgare - dispoziţiile art. 1 din Legea pentru modificarea Legii nr. 78/2018 se modificau în sensul extinderii sferei destinatarilor legii, de prevederile acestei legi urmând să beneficieze şi personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor ale căror bugete sunt prevăzute la art. 1 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, se menţionează în document.

Astfel, spune preşedintele Iohannis, ar fi intrat sub incidenţa acestor prevederi acele autorităţi şi instituţii ale căror bugete se regăsesc în una dintre următoare categorii: bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetul trezoreriei statului, bugetele instituţiilor publice autonome, bugetele instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele fondurilor speciale, după caz, bugetele instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii, bugetul fondurilor provenite din credite externe contractate sau garantate de stat şi ale căror rambursare, dobânzi şi alte costuri se asigură din fonduri publice sau bugetul fondurilor externe nerambursabile.

Totodată, şeful statului arată că se prevedea exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor potrivit prevederilor art. 76 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare sau din asistenţă socială, sume considerate a fi încasate nelegal şi pe care personalul trebuie să le restituie drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi sau alte structuri sau instituţii cu atribuţii de control al unor prejudicii.

Conform sesizării, în data de 4 noiembrie 2020, preşedintele României a formulat cerere de reexaminare prin care au fost semnalate Parlamentului: impactul bugetar negativ al legii, lipsa corelării cu alte acte normative, ignorarea rolului Curţii de Conturi prin înlăturarea protecţiei bugetului public naţional asigurate prin norme de natură penală în cazul nerecuperării prejudiciilor constatate de Curtea de Conturi potrivit art. 64 din Legea nr. 94/1992, precum şi dispoziţiile privind sfera beneficiarilor legii din perspectiva tratamentului diferenţiat şi a impactului bugetar.

„Legea supusă controlului de constituţionalitate are un nou conţinut, în urma reexaminării, în condiţiile art. 77 alin. (2) din Constituţie. Astfel, Parlamentul a extins sfera beneficiarilor legii şi cu privire la personalul din administraţia publică locală. De asemenea, forul legislativ a adăugat aprobarea exonerării de la plată şi pentru sumele reprezentând alte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar", indică Iohannis.


Având în vedere procedura de adoptare a legii criticate în etapa reexaminării, precum şi conţinutul normativ al acesteia, şeful statului apreciază că legea dedusă controlului de constituţionalitate încalcă prevederile art. 1 alin. (5), art. 73 alin. (3) lit. h) şi l) şi 76 alin. (1), art. 77 alin. (2), art. 111 alin. (1), art. 138 alin. (5), art. 140, precum şi art. 147 alin. (4) din Constituţia României. 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Parlamentarii USR cer din nou sesiune extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale, în urma deciziei CCR

16 Aug 2023 579

DNA cere condamnarea definitivă a Ioanei Băsescu și Elenei Udrea în baza deciziei CJUE

10 Aug 2023 1567

Marcel Ciolacu „Vom convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecțiile CCR”

03 Aug 2023 487

Legea de modificare a pensiilor speciale, retrimisă în Parlament de Curtea Constituțională

02 Aug 2023 545

Ceremonie la Palatul Cotroceni pentru promulgarea Legilor Educaţiei

04 Jul 2023 653

Sporul de 25% acordat personalului ANI, neconstituțional. CCR a admis sesizarea USR

24 May 2023 1237

Legea prin care este întărită căpușarea companiilor de stat, atacată la Curtea Constituțională

12 May 2023 719

USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea care introduce noi obligații pentru fondurile de pensii private

22 Feb 2023 1168

Curtea Constituţională a României a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii privind administrarea porturilor

15 Feb 2023 1224

Iohannis a transmis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind administrarea porturilor

30 Dec 2022 1032

Guvernul a adoptat legea de modificare a cadrului legal privind pensiile de serviciu

28 Dec 2022 1273

USR „Modificarea Codurilor penale, făcută cu mare întârziere de Guvernul PSD-PNL, lasă portițe pentru scăparea infractorilor de răspundere"

28 Dec 2022 1508

USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea care limitează opțiunile ONG-urilor de contestare a actelor de urbanism

30 Nov 2022 1255

USR a depus proiecte de modificare a Codurilor penale pentru a preîntâmpina închiderea altor dosare penale

26 Nov 2022 1374

#Dobrogea144 Cristian Deliorga, judecător la Curtea Constituțională a României, mesaj de Ziua Dobrogei

21 Nov 2022 1807