Iohannis trimite la CCR legea privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială

Curtea Constituțională
  • Conform sesizării, în data de 4 noiembrie 2020, preşedintele României a formulat cerere de reexaminare. 

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, marţi, Curţii Constituţionale a României o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea actului normativ 78/2018 privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială, informează Administraţia Prezidenţială, potrivit Agerpres

În sesizarea trimisă CCR se reaminteşte că, săptămâna trecută, Parlamentul a transmis preşedintelui României, în vederea promulgării, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 78/2018 privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială, adoptată în urma cererii de reexaminare.

„Legea 78/2018 privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială prevede că personalul ale cărui venituri de natură salarială au fost stabilite în baza actelor normative privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice aplicabile anterior datei de 31 martie 2018 este exonerat de la plată pentru sumele reprezentând venituri de natură salarială încasate în temeiul unor acte administrative sau clauze ale contractelor/acordurilor colective de muncă în vigoare la data plăţii acestor drepturi, sume considerate a fi încasate nelegal şi pe care personalul menţionat mai sus trebuie să le restituie drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi sau alte structuri sau instituţii cu atribuţii de control a unor prejudicii", se arată în sesizare.

Prin art. I. pct. 1 din legea în forma trimisă iniţial la promulgare - dispoziţiile art. 1 din Legea pentru modificarea Legii nr. 78/2018 se modificau în sensul extinderii sferei destinatarilor legii, de prevederile acestei legi urmând să beneficieze şi personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor ale căror bugete sunt prevăzute la art. 1 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, se menţionează în document.

Astfel, spune preşedintele Iohannis, ar fi intrat sub incidenţa acestor prevederi acele autorităţi şi instituţii ale căror bugete se regăsesc în una dintre următoare categorii: bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetul trezoreriei statului, bugetele instituţiilor publice autonome, bugetele instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele fondurilor speciale, după caz, bugetele instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii, bugetul fondurilor provenite din credite externe contractate sau garantate de stat şi ale căror rambursare, dobânzi şi alte costuri se asigură din fonduri publice sau bugetul fondurilor externe nerambursabile.

Totodată, şeful statului arată că se prevedea exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor potrivit prevederilor art. 76 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare sau din asistenţă socială, sume considerate a fi încasate nelegal şi pe care personalul trebuie să le restituie drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi sau alte structuri sau instituţii cu atribuţii de control al unor prejudicii.

Conform sesizării, în data de 4 noiembrie 2020, preşedintele României a formulat cerere de reexaminare prin care au fost semnalate Parlamentului: impactul bugetar negativ al legii, lipsa corelării cu alte acte normative, ignorarea rolului Curţii de Conturi prin înlăturarea protecţiei bugetului public naţional asigurate prin norme de natură penală în cazul nerecuperării prejudiciilor constatate de Curtea de Conturi potrivit art. 64 din Legea nr. 94/1992, precum şi dispoziţiile privind sfera beneficiarilor legii din perspectiva tratamentului diferenţiat şi a impactului bugetar.

„Legea supusă controlului de constituţionalitate are un nou conţinut, în urma reexaminării, în condiţiile art. 77 alin. (2) din Constituţie. Astfel, Parlamentul a extins sfera beneficiarilor legii şi cu privire la personalul din administraţia publică locală. De asemenea, forul legislativ a adăugat aprobarea exonerării de la plată şi pentru sumele reprezentând alte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar", indică Iohannis.

Având în vedere procedura de adoptare a legii criticate în etapa reexaminării, precum şi conţinutul normativ al acesteia, şeful statului apreciază că legea dedusă controlului de constituţionalitate încalcă prevederile art. 1 alin. (5), art. 73 alin. (3) lit. h) şi l) şi 76 alin. (1), art. 77 alin. (2), art. 111 alin. (1), art. 138 alin. (5), art. 140, precum şi art. 147 alin. (4) din Constituţia României. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CCR Sesizarea preşedintelui Iohannis la legea privind condiţiile suplimentare la ocuparea posturilor didactice, analizată la sfârșitul lunii septembrie

21 Jul 2022 536

Klaus Iohannis Sesizare de neconstituţionalitate pentru legea privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii

11 Jul 2022 522

CCR Termen nou pentru dezbatarea sesizării USR privind Legea pentru protecţia avertizorilor

07 Jul 2022 386

După decizia CCR Tăriceanu, Irina Loghin, Văcăroiu și alți 64 de foști parlamentari își recuperează pensia specială

06 Jul 2022 500

CCR a stabilit că sintagma care prevede un termen maxim de cinci zile pentru a contesta hotărârile CNSU este neconstituțională

05 Jul 2022 476

CCR discută pe 21 septembrie sesizarea USR cu privire la legea avertizorilor de integritate

04 Jul 2022 464

USR atacă la CCR Legea acvaculturii - „PSD şi PNL pun la cale un tun imobiliar în domeniul amenajărilor piscicole“

29 Jun 2022 494

Klaus Iohannis a sesizat CCR în legătură cu o lege. Vizați, câinii fără stăpân

27 Jun 2022 728

Proiectul privind comunicaţiile electronice. aprobat de Camera Deputaților. Ce articole au fost eliminate

22 Jun 2022 471

Anunț de la CCR Măsura conducerii persoanei la sediul poliţiei nu poate depăşi durata maximă a reţinerii - 24 ore (motivare)

16 Jun 2022 531

Noii judecători ai CCR au depus jurământul de învestitură. Cine sunt și ce realizări au în CV

11 Jun 2022 920

Trei noi judecători ai CCR au depus jurământul de învestitură în fața președintelui Klaus Iohannis (VIDEO)

11 Jun 2022 869

CCR. A fost ales președinte Marian Enache

11 Jun 2022 703

Noii judecători ai Curţii Constituţionale depun jurământul de învestitură sâmbătă, la Palatul Cotroceni

11 Jun 2022 595

Dosarul unui fost senator din Constanța, repus pe rol, pentru discutarea efectelor deciziei CCR referitoare la prescripție

11 Jun 2022 844