ÎPS Teodosie – „Aici vor sta preoți de strajă. Vom sta zi și noapte”. Ce spune primarul despre demolare

  • „ Această familie creștină trebuie să trăiască în credință, iubire și bunăstare”
 
Vineri, 10 iunie 2022, la Biserica Izvorul Tămăduirii, cunoscută drept biserica de pe trotuar de la Macul Roșu, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a slujit Sf. Liturghie, alături de zeci de preoți de la parohiile din municipiu și județ. La dreapta sa a fost și primarul din Ovidiu, George Scupra, în același timp consilier eparhial al ierarhului Tomisului.
 
La ora 7.30 a început slujba, adunându-se, de la o oră la alta mai mulți credincioși și mai mulți preoți. Au venit inclusive cu steagurile României, cu bannere și cu porturi populare, ținând în mână Biblia sau alte cărți de rugăciune, cât și icoane.


 
ÎPS Teodosie, la finalul slujbei, a ținut o predică prin care preciza că îi este milă de primarul Vergil Chițac, care și-a pierdut credința declarată în campania electoral și îi cere edilului să lase biserica să își continue rânduiala.acesta a precizat că preoții vor sta de strajă să aibă grijă că nu vine nimeni să demoleze lăcașul de cult.
 
„Vreau să vină domnul Chițac și alții care îl însoțesc. Am înțeles că este condus de o femeie, City Manager. Păcat! Sper să îi revină credința. Mă rog și pentru judecătorii care au dat această sentință. De 20 de ani este această biserică. Cum să desființezi această biserică. Este valabil și pentru Biserica Sf Haralambie. Noi suntem o familie. Această familie creștină trebuie să trăiască în credință, iubire și bunăstare. Aici vor sta preoți de strajă. Vom sta zi și noapte. Cum să mutăm loc sfințit de 20 de ani. Mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta. Îl rog pe Dumnezeu pentru cei din Consiliul Local. Cer ajutor și de la doimnul prim ministru. Să fiți general și al Domnului Iisus Hristos. Să ne ajute Bunul Dumnezeu“ - a declarat ÎPS Teodosie.


 
Întrebat de faptul dacă știe că este posibil ca săptămâna următoare să aibă loc demolarea, ÎPS Teodosie a spus că dreptul divin este deasupra dreptului uman.

 „Buldozerele nu trec peste oameni. Ne vom sesiza și venim o sută. Dacă este nevoie facem un referendum cu 100 de preoți și 10.000 de credincioși la primărie și aici la biserică. Decizia poate fi schimbată. Este o decizie nefirească. Un sacrilegiu nu este o decizie firească. Dreptul divin este deasupra dreptului uman. Creștinii au dreptul să se roage. Au acest drept constituțional. S-a încălcat acest drept de  ase ruga unde s-au rugat 20 de ani. Cine le ia acest drept? Justiția, Primăria, nimeni nu are dreptul acesta. Au fost hotărâri nedrepte și trebuie să fie corectate“ -a mai menționat ÎPS Teodosie.
 

Vom sta aici de pază

 

„Îmi este milă de un om orfan de Dumnezeu. Cel mai de compatimit orfan este orfanul de Dumnezeu. Orfanii ceilalți primesc milă de la alții. Dacă nu are pe Dumnezeu, de la cine să primească milă? Primește minciună și înșelare de la diavol. Cum să nu îmi fie milă? Este semănul nostru. Atâția oameni l-au ales, și-au pus nădejdea în el. Este un om valoros, profesor universitar. Dumnezeu să îl ajute să se întoarcă de la rău la bine. Am vorbit cu el, dar vorbește frumos și nu face nimic din ce spune. Nu este stăpân pe vorbele și voința sa. Se pare co doamna este stăpână. Nu se va putea demola. Noi vom face, și la justiție să se oprească acest sacrilegiu. Vom sta aici de pază. Ar fi o întoarcere a comunismului, o întoarcere a răului împotriva binelui. În perioada aceasta este absurd să se întâmple așa ceva. Trebuie să se intre în legalitate și cu Biserica Sf Haralambie, Catedrala Eroilor, Biserica Sf Filofteia“ - a mai adăugat ÎPS Teodosie.
 

De vină este… Satana

 
ÎPS Teodosie a spus că vinovatul pentru cele întâmplate este „Satana”, care „i-a cuprins și îi stăpânește” pe cei care au decis dărâmarea acestui locaș de cult. 

ÎPS Teodosie, foto: ZIUA de Constanța
 
„Să se ducă, să se ascundă, să-și manifeste necredința, răutatea. Mi-e milă și de ea, Dumnezeu s-o întoarcă!

Un mare mentor, și al domnului primar, și al doamnei (City Manager – n.r.) care i-a crescut într-un fel... nu mai spun numele. Un om mare și generos, am vorbit de el și aseară. Nu-i mai recunoaște!

De aceea, iată, să nu dăm vina pe unul și pe altul. Vinovat cel mai mare este Satana, că i-a cuprins și îi stăpânește și i-a acceptat să-i pună căpăstru ca la un mânz și să-i ducă Satana unde vrea el”, a precizat ÎPS Teodosie.

Totodată, ÎPS Teodosie a spus că se roagă pentru primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, pentru City Managerul orașului, Felicia Ovanesian și pentru toți consilierii locali care au luat această hotărâre, pentru ca „Satana să fugă” din ei.
 
„De aceea sunt așa, de aceea îi compătimim. Să-l biruim pe Satana. De aceea tot zic moliftele, să fugă Satana de la noi, de la toți. Și de la domnul primar, și de la doamna City Manager, de la toți consilierii care au hotărât anapoda!”, a afirmat acesta. 
 

Chițac – „Probabil că s-a primit un ordin în care se face tărăboiul ăsta total gratuit” 
Primarul Constanței, Vergil Chițac, precizează că situația este una delicată, sfătuindu-i pe cei care slujesc la această biserică să își recupereze bunurile din interior înainte de ziua demolării.
 
„Eu am știut, din prima, de când a apărut această hotărâre definitivă, că situația este delicată. (...) Am intrat într-un modul de discuție cu preotul de acolo și chiar cu Prea Înaltul din Constanța.

La momentul acela, eram în postul Paștelui. Sigur că nu puteam să acționez în sensul ăsta în timpul postului Paștelui. Ne-am înțeles ca acest lucru să se întâmple după postul Paștelui, au fost de acord cu așa ceva.

Mai mult decât atât, eu i-am sfătuit să își recupereze bunurile din interiorul bisericii. (...) După ce s-a terminat Paștele, mi-au spus că în următoarea săptămână este hramul bisericii.

Am înțeles și lucrul acesta. După ce s-a terminat și hramul bisericii, mi-a spus preotul de acolo să mai am răbdare o lună de zile, că vor lua ei măsuri, că ei înțeleg că asta e decizia instanței. Am așteptat și luna aceasta de zile și acum probabil că s-a primit un ordin în care se face tărăboiul ăsta total gratuit”, spune primarul. 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și

„Mai degrabă mor eu, decât să moară biserica aceasta“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

40 de zile de la moartea părintele Ioil protosinghelul, starețul mănăstirii „Sfântul Ilie” Histria. ÎPS Teodosie a oficiat slujba parastasului

22 Sep 2022 479

Ce răspuns așteaptă ÎPS Teodosie de la Judecătoria Constanța! Magistrații i-l vor da în octombrie

22 Sep 2022 578

„În mod nejustificat a fost sancționat contravenţional“ Victoria Înaltpreasfinției Sale Teodosie împotriva Poliției Constanța, explicată de judecători (MOTIVARE)

10 Sep 2022 14505

ÎPS Teodosie, proces important cu Poliția Constanța! Termen, mâine dimineață

05 Sep 2022 835

ÎPS Teodosie va oficia căsătoria lui George Simion din localitatea Măciuca

27 Aug 2022 1381

ÎPS Teodosie, însoțit de un sobor de preoți s-a rugat în câmp pentru venirea ploii (VIDEO)

22 Aug 2022 2255

În dreapta era ÎPS Teodosie Șoferul prins cu 235 km/h pe Autostrada Soarelui, demers în instanță!

20 Aug 2022 4053

Gest fără precedent la adresa lui IPS Teodosie! Ce mesaj a transmis Klaus Iohannis, la Constanța, de Ziua Marinei. Mai mulți bani pentru Apărare (VIDEO)

16 Aug 2022 2622

„Regrete pentru eroarea de comunicare“ Statul Major al Forțelor Navale explică ce s-a întâmplat cu sunetul în timpul slujbei oficiate de IPS Teodosie

15 Aug 2022 2103

Poziția oficială a Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la incidentul de la Ziua Marinei

15 Aug 2022 2766

UPDATE Incident la Ziua Marinei de la Constanța! Ce s-a întâmplat în timpul slujbei lui Teodosie (VIDEO)

15 Aug 2022 5946

20 de ani de la sfințirea Troiței Marinarilor (GALERIE FOTO)

15 Aug 2022 1067

Autoturism surprins cu 235 km/h pe Autostrada Soarelui! În dreapta era ÎPS Teodosie

03 Aug 2022 11493

UPDATE - Emisiunea a fost reprogramată ÎPS Teodosie vine la ZIUA LIVE! Ce părere are Arhiepiscopul Tomisului despre pedepsirea celor care fac glume pe tema bisericii!

02 Aug 2022 1286

IPS Teodosie, însoțit de un sobor de preoți s-a rugat în câmp la Techirghiol pentru venirea ploii (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Jul 2022 2427