ÎPS Teodosie va sluji, astăzi, alături de Preafericitul Părinte Daniel

Astăzi, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov, ale cărui moaște se află la Catedrala Patriarhală din București.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, s-a născut la începutul secolului al XIII-lea, în satul Basarabi, din sudul Dunării.
 
Sfântul Dimitrie a purtat din copilărie lupte spirituale pentru a dobândi o viaţă virtuoasă, în post şi rugăciune. Şi-a găsit sălaş într-o peşteră, pe malul râului Lom, şi a vieţuit în aspre osteneli până la sfârşitul vieţii.
 
După moartea sa, accesul în peșteră a fost blocat de pietre, care au transformat peştera în mormânt.
 
Moaştele sfântului au fost descoperite atunci când apele Lomului au crescut şi au surpat zidul natural de la intrarea în peşteră.
 
În anul 1774, un creştin numit Hagi Dimitrie, din Bucureşti, a mijlocit pe lângă autorităţile militare ruseşti aflate atunci la sud de Dunăre, pentru aducerea moaştelor în Muntenia. Astfel, trupul Sfântului Dimitrie a fost adus la Bucureşti şi aşezat în catedrala mitropolitană unde se află şi astăzi.

Astăzi, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va răspunde invitației Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și va participa la slujbele oficiate la Catedrala Patriarhală din București.
 
Sursa foto: Basilica.ro
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Piept de pui la tavă, mămăliguță cu brânză de vaci, calamar la cuptor Arimex Comexim 2000 SRL, meniu de sărbătoare pentru pacienții constănțeni

27 Oct 2018 1617

De azi, căldura intră în pământ şi gerul îşi arată colţii Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, prăznuit de ortodocşi şi catolici

26 Oct 2017 3603

Ce obicei respectat azi, de Cuviosul Dimitrie cel Nou Basarabov, aduce spor şi armonie în casă

27 Oct 2016 1786

Superstiţii de Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir De azi, căldura intră în pământ şi gerul îşi arată colţii

26 Oct 2016 2968

Sinaxar 27 octombrie 2015 Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov. Moaştele salvate de un macedoromân

27 Oct 2015 1451

Mii de români îşi serbează onomastica Cui spunem astăzi „La mulţi ani“, la Constanţa

26 Oct 2015 4921

Zi mare de Sfântul Mucenic Dumitru Primari, afacerişti, sportivi şi politicieni constănţeni îşi serbează onomastica

26 Oct 2014 5100