Iran despre dosarul nuclear - „Americanii trag de timp şi există inacţiune din partea europenilor“

Sursă: Pixabay
  • Iranul a răspuns săptămâna trecută la textul UE cu „opinii şi consideraţii adiţionale“, cerând în acelaşi timp SUA să arate flexibilitate în rezolvarea a trei probleme restante. Statele Unite au declarat tot săptămâna trecută că studiază răspunsul Teheranului.

Iranul a acuzat luni Statele Unite că „trag de timp“ în negocierile indirecte destinate să relanseze acordul nuclear din 2015, şi a precizat că un schimb de deţinuţi cu Washingtonul nu are legătură cu aceste negocieri, transmite Agerpes.

După 16 luni de negocieri intermitente indirecte SUA-Iran, cu oficiali ai Uniunii Europene ca mediatori, un responsabil UE de rang înalt a declarat la 8 august că a depus oferta 'finală' şi aşteaptă un răspuns în 'foarte, foarte puţine săptămâni'.

Iranul a răspuns săptămâna trecută la textul UE cu „opinii şi consideraţii adiţionale“, cerând în acelaşi timp SUA să arate flexibilitate în rezolvarea a trei probleme restante. Statele Unite au declarat tot săptămâna trecută că studiază răspunsul Teheranului.

„Americanii trag de timp şi există inacţiune din partea europenilor. America şi Europa au mai multă nevoie de un acord decât Iranul', a declarat luni purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanaani, într-o conferinţă de presă.


Potrivit lui Kanaani, Teheranul doreşte un acord durabil care să-i apere 'drepturile legitime'.

„Până când nu convenim asupra tuturor temelor, nu putem spune că am ajuns la un acord total', a spus purtătorul de cuvânt.


Între timp, SUA au formulat apeluri repetate ca Teheranul să elibereze câţiva irano-americani încarceraţi în Iran sub acuzaţii legate de securitate. La rândul său, Iranul a cerut eliberarea câtorva cetăţeni ai săi închişi în SUA pentru acuzaţii de încălcare a sancţiunilor americane.

„Subliniem că schimbul de deţinuţi cu Washingtonul este un subiect separat şi nu are nimic de a face cu procesul de negociere pentru relansarea acordului din 2015', a declarat luni Kanaani, adăugând că Teheranul este dispus la un schimb de deţinuţi.


SUA s-au retras unilateral din acord nuclear în 2018 sub preşedinţia lui Donald Trump, reimpunând sancţiuni economice severe împotriva Teheranului. În consecinţă, Iranul a renunţat progresiv la angajamentele asumate prin documentul semnat în 2015 la Viena.

„Căutăm un acord bun care ar garanta interesele naţionale ale Iranului şi ar fi de lungă durată. Nu vom fi traşi pe sfoară de două ori', a mai spus Kanaani.


Acordul semnat în 2015 a părut pe punctul de a fi resuscitat în martie după 11 luni de negocieri indirecte la Viena între Teheran şi administraţia americană a preşedintelui Joe Biden.

Discuţiile s-au blocat în urma unor obstacole precum cererea Teheranului ca Washingtonul să ofere garanţii că niciun preşedinte al SUA nu va abandona acordul, aşa cum a procedat Trump în 2018.

Cu toate acestea, Joe Biden nu poate oferi astfel de garanţii ferme dat fiind că acordul constituie o înţelegere politică, nu un tratat constrângător juridic.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Israelul va răspunde Iranului pentru atacul de zilele trecute. Va fi o ripostă "clară şi puternică"

15 Apr 2024 766

Atac cu rachete şi drone Iranul lansează o ofensivă diplomatică după atacul asupra Israelului

15 Apr 2024 445

Liderii G7 reuniţi duminică fac apel ca toate părţile implicate în conflictul din Orientul Mijlociu să dea dovadă de reţinere

14 Apr 2024 464

Mesajul Israelului la atac „Vom răspunde Iranului prin acţiune, nu prin cuvinte"

14 Apr 2024 444

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă „România este alături de Israel și poporul israelian și condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia“

14 Apr 2024 376

Iranul a lansat de pe teritoriul său un atac cu drone împotriva Israelului

14 Apr 2024 488

Alertă de călătorie în Israel, Palestina, Liban și Iran. Anunțul MAE

12 Apr 2024 562

Trei militari americani ucişi şi mai mulţi alţii răniţi într-un atac cu dronă!

28 Jan 2024 980

Iranul a lansat trei sateliți simultan

28 Jan 2024 623

Iranul a sechestrat un petrolier în Golful Oman

11 Jan 2024 936

Gruparea Statul Islamic revendică atentatul din Iran

04 Jan 2024 741

Rusia intenţionează să cumpere rachete balistice cu rază scurtă de acţiune din Iran

04 Jan 2024 636

Atacuri teroriste în Iran! Peste 70 de persoane ucise la o ceremonie de comemorare a asasinării comandantului Forţei Al-Quds

03 Jan 2024 708

Zece combatanţi pro-Iran au fost ucişi în lovituri „probabil americane” în estul Siriei

30 Dec 2023 689

38 de cetăţeni străini, depistați într-un TIR cu textile la PTF Nădlac II

26 Dec 2023 734