ISU Dobrogea Intervenția promptă a trei salvatori de la Detașamentul de Pompieri Constanța-Port a salvat două vieți (GALERIE FOTO)

Accident Costinești. Foto: ISU DobrogeaPompierii au acordat primul ajutor victimelor unui accident rutier care s-a petrecut în fața lor. Potrivit ISU Dobrogea, una dintre victime era blocată în autoturismul răsturnat. Cei trei pompieri erau pe drum, spre punctul temporar de stingere Costinești, urmând să intre în tura de serviciu. 
 

„Trebuie să îl scoatem de aici imediat! Aduceți-mi un cuțit să tai centura de siguranță! Este prins cu capul în jos și pierde mult sânge! Curge combustibil și pe bateria mașinii! Scoatem bornele, apoi facem extracția de urgență a avictimei“! - Este o frântură din dialogul dintre trei pompieri militari aflați în drum spre punctul temporar de stingere, urmând să intre în tură și care au fost martorii unui accident rutier grav.

 

„Urma să îi schimbăm pe colegii care mai aveau puțin și ieșeau din tură, dar ne-am întâlnit, ulterior, cu ei la accident. S-a produs în fața noastră. Am văzut cum șoferul a pierdut controlul volanului, s-a lovit de bordură și s-a izbit de o altă mașină, apoi s-a răsturnat“, a povestit plt.maj. Bogdan Becu.

Imediat, cei trei colegi au sărit în ajutorul victimelor.

„Nu știu cum, dar în două secunde colegii au făcut rost de o cheie de 10 și am scos imediat bornele de la baterii, la ambele mașini. Atunci am văzut că erau scurgeri de combustibil la cea răsturnată. Victima era blocată în centura de siguranță. A fost o extracție de urgență a victimei pentru că avea o rană la cap care sângera puternic“, a povestit plt.maj. Bogdan Becu, pompier militar care lucrează încă din anul 2006 la ISU Constanța, timp în care a deservit autospecialele SMURD și descarcerare.

„Trebuie să îl scoatem de aici imediat! Aduceți-mi un cuțit să tai centura de siguranță!“, le-a spus plt.maj. Bogdan Becu colegilor săi.


Pompieri. Foto: ISU Dobrogea Victima a fost scoasă din autovehicul în siguranță. Era conștientă, cooperantă. Conducătorul celuilalt autoturism avariat era în siguranță; nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Cei trei au rămas să ajute și după ce, la fața locului, au sosit colegii lor: echipajul cu autospeciala de stingere la Costinești, un echipaj SMURD și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Constanța.

„Felicitări, colegilor noștri: plt.maj. Bogdan Becu, plt.maj. Tudor Albu și plt.maj. Marius Beleșică – Detașamentul de Pompieri Constanța-Port!!!!“ - au mai precizat reprezentanții ISU Dobrogea


Ce să faceți dacă sunteți martorii unui accident rutier, până la sosirea echipajelor de prim ajutor: 
  1. Sunați imediat la numărul unic de urgență 112;
  2. Indicați cât puteți de precis zona în care a avut loc accidentul;
  3. Încercați să oferiți operatorilor 112 cât mai multe detalii despre accident: câte autovehicule sunt implicate, câte victime sunt, dacă sunt încarcerate sau nu, dacă sunt conștinete, dacă există scurgeri de combustibil ori alte situații care pot pune în pericol și pe ceilalți participanți la trafic etc.;
  4. Scoateți victimele din mașină doar în cazul în care autovehiculul se poate prăbuși într-o prăpastie, există pericolul ca acesta să explodeze ori să ia foc, se află lângă elemente grele de construcție (case, blocuri, stâlpi etc.) ori copaci care se pot prăbuși peste el. Dacă nu există astfel de pericole, NU încercați să extrageți victima/victimele din autovehicul;
  5. Rămâneți alături de victimă/victime până la sosirea echipajelor de prim-ajutor;
  6. Mențineți mereu contactul cu victimele: vorbiți cu ele – puteți să le spuneți că s-a sunat la 112, că salvatorii sunt pe drum; încercați să le liniștiți, să le induceți starea de calm pe cât se poate;
  7. Cel mai important lucru din toate: NU ASISTAȚI IMPASIBLI! Primele momente, până la sosirea salvatorilor, pot face diferența dintre viață și moarte!
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța azi Incendiu la Hotelul Șaguna din Mamaia!

21 Sep 2023 1757

Știri Constanța Autoturism răsturnat în localitatea General Scărișoreanu. O persoană, rănită

21 Sep 2023 1704

Alertă în zona plajei Reyna din Constanța! Unde au acționat autoritățile (FOTO+VIDEO)

20 Sep 2023 4948

Accident în municipiul Constanța! O femeie a fost lovită (FOTO+VIDEO)

19 Sep 2023 2109

Incendiu pe strada Justiției din municipiul Constanța. Intervin pompierii

18 Sep 2023 1236

UPDATE Autotren răsturnat în Portul Constanța. O persoană, rănită. Intervin salvatorii

16 Sep 2023 1360

UPDATE. Mesaj Ro-Alert emis Localități din județul Constanța, sub cod Roșu de averse torențiale și vânt puternic

16 Sep 2023 10440

Fost angajat al ISU Dobrogea condamnat la 12 ani de închisoare! Decizia nu este definitivă

14 Sep 2023 1484

Știri Constanța azi Avansări în grad la ISU Dobrogea cu ocazia Ziua Pompierilor din România (FOTO)

13 Sep 2023 559

Știri Constanța Incendiu la o casă din localitatea Ghindărești. Un bărbat a decedat

13 Sep 2023 680

Salvatorii ISU Dobrogea sărbătoresc Ziua Pompierilor alături de cetățeni

12 Sep 2023 449

UPDATE. Știri Constanța azi Accident rutier grav în sensul giratoriu de la Cora! Sunt mai multe victime! (GALERIE FOTO+VIDEO)

12 Sep 2023 24671

Accident rutier pe Autostrada A2! Un autoturism a intrat în parapet. Două victime (GALERIE FOTO)

09 Sep 2023 2345

Știri Constanța azi Mașină mistuită de flăcări între Tariverde și Mihai Viteazu

09 Sep 2023 1334

UPDATE. Știri Constanța azi Accident rutier în apropiere de intersecția cu localitatea Piatra. Intervin pompierii (FOTO+VIDEO)

08 Sep 2023 7147