ITM Constanța, despre Săptămâna europeană pentru securitate și sănătate la locul de muncă 2020

Săptămâna europeană pentru securitate și sănătate în muncă din acest an, desfășurată în perioada 19 - 23 octombrie 2020, este săptămâna de sensibilizare cu privire la campania 2020-2022 care a fost lansată recent – “ Locurile de muncă sănătoase îți fac sarcina mai ușoară , pe tema prevenției afecțiunilor musculoscheletice (AMS) de origine profesională.
În contextul COVID-19, multe evenimente și conferințe organizate on line de rețeaua  de puncte focale naționale, partenerii oficiali de campanie , partenerii media  și ambasadorii SSM din Rețeaua întreprinderilor europene (Enterprise Europe Network)  pentru a marca săptămâna europeană din acest an.
Evenimentele încurajează angajamentul participativ și activ în combaterea AMS, cauză majoră de preocupare pentru lucrătorii și întreprinderile din Europa.
 
Afecțiunile musculoscheletice (AMS) sunt una dintre cele mai frecvente afecțiuni de origine profesională. În întreaga Europă, afectează milioane de lucrători, iar pentru angajatori reprezintă costuri de miliarde de euro. Combaterea AMS contribuie la îmbunătățirea vieții lucrătorilor, aducând însă și beneficii economice evidente.
In 2017 , EU-OSHA a initiat o activitate de cercetare pe patru ani privind afectiunile musculoscheletice ( AMS ) asociate  locului de munca, care se va incheia la sfarsitul anului 2020.
Activitatea de cercetare duce la Campania “ Locuri de munca sanatoase 2020 – 2022 “ a EU-OSHA care se bazeaza pe AMS.
Scopul activității este de a promova și a sprijini prevenirea afecțiunilor musculoscheletice (AMS) profesionale și gestionarea afecțiunilor musculoscheletice cronice la locul de muncă. Aceasta se realizează prin identificarea, sensibilizarea și furnizarea de ghiduri de bune practici autorităților naționale, angajatorilor și organizațiilor la nivel de ramură.
 
Activitatea are ca obiective:
  • utilizarea cercetărilor existente și a noilor date pentru a îmbunătăți înțelegerea cauzelor aflate la originea AMS în diferite sectoare și profesii;
  • identificarea inițiativelor de succes privind prevenirea și gestionarea AMS și promovarea lor către un public larg;
  • stimularea discuțiilor privind sprijinirea măsurilor de prevenire la nivel național în rândul factorilor de decizie politică și a lucrătorilor SSM;
  • promovarea reintegrării reușite pe termen lung a lucrătorilor cu AMS prin identificarea de scheme și măsuri eficiente.
 
Inspecţia Muncii şi-a asumat un rol pro activ pe durata campaniei şi se implică prin acţiuni de informare şi seminarii on line, în promovarea obiectivelor acesteia la nivel national, actiuni care s-au  desfasurat  inclusiv de către  I.T.M. Constanta , la nivel local.
Cu ocazia organizării acestor acțiuni au fost  distribuite on line  materialele de informare puse la dispoziţie de către Punctul Focal al Agenţiei Europene de Securitate şi Sănătate în Muncă în România.

S-a urmărit cu precădere antrenarea întreprinderilor, din cât mai multe domenii, în derularea acestei campanii prin efectuarea evaluării riscurilor din perspectiva diversității vârstei.

La nivelul I.T.M. Constanta au fost organizate on line intruniri cu reprezentanti ai angajatorilor , reprezentanti ai lucratorilor si lucratori cu atributii in domeniul securitatii si sanatatii in munca  din diverse domenii de activitate.

 
“Aceasta campanie are la bază constatările proiectului-pilot al Parlamentului European - “Locuri de muncă sigure și sănătoase”, coordonat de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă și vizează, în principal, furnizarea de informaţii şi promovarea utilizării unor instrumente simple şi practice pentru angajatori și lucrători în vederea identificării și gestionării problemelor generate afecțiunilor musculoscheletice cronice.

Coronavirusul a schimbat lumea muncii și, împreună cu riscurile psihosociale și stresul profesional, care sunt printre cele mai dificile probleme de securitate și sănătate în muncă, pandemia a avut un impact semnificativ asupra sănătății persoanelor, organizațiilor și economiilor naționale.
Depășirea acestei probleme va fi posibilă doar dacă lucrăm împreună pentru a promova , nu numai pentru a proteja sănătatea mintală și fizică și starea de bine a angajaților, ci și pentru a obține beneficii economice..” A declarat Dantes Nicolae BRATU, Inspector General de Stat – INSPECTIA MUNCII.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Controale ale inspectorilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța. Constatări

27 Mar 2024 419

Decizie de ultimă oră în dosarul dintre Carmen Răducu și ITM Constanța. Iată ce au decis magistrații constănțeni

22 Mar 2024 778

ITM Constanța Controale în domeniul de demontare/dezasamblare a mașinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor. Constatări

15 Mar 2024 419

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța Amenzi în valoare de peste 200.000 lei pentru nereguli în controalele din luna februarie

13 Mar 2024 380

ITM Constanța. Control la operatorii de articole pirotehnice!

21 Feb 2024 474

ITM Constanța “Campanie Națională de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici şi mijlocii”. Obiectivele campaniei

20 Feb 2024 505

Amenzi de sute de mii de lei aplicate de inspectorii ITM Constanța în controalele din luna decembrie 2023

09 Jan 2024 663

Comercializarea articolelor pirotehnice, în atenția inspectorilor ITM Constanța. Ce nereguli au fost constatate

05 Jan 2024 595

Dosar pe masa magistraților din Constanța Carmen Răducu versus ITM Constanța într-un caz de anulare a unui act administrativ

25 Dec 2023 978

Declarații de Avere Constanța Mădălina Bălan, inspector șef adjunct la ITM Constanța deține trei apartamente și o casă (DOCUMENTE)

20 Dec 2023 1017

Declarații de avere Constanța Marian Becheanu, inspectorul-şef adjunct al ITM Constanţa, averea și interesele (DOCUMENTE)

20 Dec 2023 1154

Știri Constanța ITM Constanța. Controale pe șantierele de construcții!

07 Dec 2023 760

Știri Constanța Acțiune de control a ITM Constanța. Obiectivele urmărite

05 Dec 2023 786

Protestele continuă la Casa de Pensii, ITM și AJPIS Constanța (FOTO+VIDEO)

17 Nov 2023 1236

ITM Constanța Amenzi în valoare de 1.033.100 lei pentru nereguli în controalele din luna octombrie

15 Nov 2023 799