ITM verifică desfășurarea activităților cu articole pirotehnice

  • Controale efectuate de ITM, privind comercializarea articolelor pirotehnice.
Campania naţională de verificare a legalităţii modului în care sunt comercializate articolele pirotehnice este în plină desfășurare și folosesc acest prilej pentru a trage un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă comercializarea produselor pirotehnice neconforme sau utilizarea acestora de către persoane neinstruite în acest sens” a precizat   Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.
 
Obiectivele Campaniei naţionale de verificare a legalităţii modului în care sunt comercializate articolele pirotehnice, pe care Inspecţia Muncii o derulează în perioada decembrie 2020 – 8 ianuarie 2021, sunt identificarea şi verificarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de deţinere, transport, manipulare, depozitare şi comercializare a articolelor pirotehnice privind respectarea prevederilor legale în vigoare.

Inspectorii de muncă  din cadrul Serviciului securitate și sănătate în muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța, vor efectua controale, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Constanța la toţi deţinătorii de astfel de articole,pentru a se verifica dacă:

 sunt autorizaţi conform legii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă şiInspectoratul Judeţean de Poliţie;
 mişcarea articolelor pirotehnice, respectiv intrarea şi ieşirea acestora se face înbaza documentelor prevăzute de lege;
-  transportul articolelor respective se face conform prevederilor legale;
-  depozitarea acestora este conformă;
-  daca nu sunt depăşite cantităţile aprobate pentru a fi depozitate;
-  articolele sunt etichetate conform legii şi au aplicate instrucţiuni de utilizare în
limba română.
 
Toate neconformităţile ce vor fi constatate în urma acestor verificări, vor fi sancţionate conform prevederilor cap. IV din Legea 126/1995, modificată şi completată şi din Norma tehnică de aplicare a Legii nr.126/1995 aprobată prin H.G. 536/2002 modificată şi completată.

Incepând cu luna noiembrie până în prezent, la nivelul Judetului Constanta au fost emise 4 noi autorizații  pentru  detinere și comercializare materii explozive ( articole pirotehnice categoria F1)  și  un număr de  51 societăți  autorizate pe anul 2020,  au obținut viza anuală pentru a  comercializa  articole pirotehnice categoria F1.
 
Despre Campania naţională de verificare a legalităţii modului în care sunt comercializate articolele pirotehnice, inspectorul general de stat, Dantes Nicolae BRATU, mai  face următoarele precizări: 


 "Această campanie este motivată de unele evenimente grave petrecute în anii anteriori, în țară şi în străinătate, care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice, provocând mari pagube materiale şi, uneori, chiar victime, repercusiunile făcându-se resimţite pe o suprafaţă considerabilă în jurul acestor depozite.

 Un alt motiv care stă la baza desfăşurării acestei acţiuni este faptul că, în perioada sărbătorilor, se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse de utilizarea articolelor pirotehnice de către copii cu vârsta sub 18 ani. Astfel, se impune efectuarea de controale la comercianții și deţinătorii unor astfel de articole, pentru a se verifica respectarea
legislației specifice în domeniu.

Fac un apel către comercianți să fie responsabili, să respecte legislația specifică învigoare și îmi exprim speranța că anul acesta, în contextul restricțiilor impuse prin aplicarea măsurilor speciale de limitare a întâlnirilor de grup și a circulației după ora 23, cetățenii vor fi, la rândul lor, responsabili în privința folosirii obiectelor pirotehnice evitând, astfel, producerea incidentelor sau a accidentelor grave care vor necesita spitalizarea victimelor.” 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ITM Constanța, simpozion tehnico-științific în colaborare cu Universitatea „Ovidius” Constanța

20 Oct 2021 498

ITM Constanța, în doliu. S-a stins din viață șefa Serviciului Control Relații de Muncă

08 Oct 2021 3534

Doliu la ITM Constanța. S-a stins din viață Gabriel Olteanu

27 Sep 2021 3754

Constanța Accident de muncă. Un bărbat a murit după ce a căzut de la 5,5 metri înălțime

14 Sep 2021 8012

Campanie pentru reducerea muncii nedeclarate Controale ITM Constanța. Ce nereguli au descoperit inspectorii de muncă

03 Sep 2021 740

Accident de muncă raportat de ITM Constanța Un gestionar a fost lovit de un utilaj ce efectua operațiuni de stivuire. Cum s-a produs evenimentul

31 Aug 2021 1192

Accident de muncă anchetat de ITM Constanța. Cum s-a întâmplat

25 Aug 2021 2145

ITM Constanța Controale pe litoral. Minori depistați lucrând pe timpul nopții și persoane fără forme legale de angajare

20 Aug 2021 1138

Constanța Un bărbat a fost găsit decedat în toaleta complexului comercial Doraly Mall

18 Aug 2021 3550

Accident de muncă mortal pe Plaja H2O din Mamaia Nord. Ce spune ITM despre decesul tânărului de numai 17 ani

17 Aug 2021 4540

Banalul accident de muncă, de la CT-BUS, care s-ar fi putut transforma într-o nenorocire. Ce spune ITM Constanța

17 Aug 2021 3173

Accidente de muncă la Auchan. Ambele identice ca oră și împrejurare. Ce spune ITM Constanța

10 Aug 2021 2840

Accident de muncă la Kaufland. Cum s-a întâmplat

07 Aug 2021 2393

Bătaia de la Plaja Eforie Nord, dintre turiști și salvamari, încadrată la accident de muncă. Date din dosarul ITM Constanța

04 Aug 2021 2102

Accident de muncă la Șantierul Naval Constanța. Date din dosarul ITM. Cum s-a produs evenimentul

02 Aug 2021 1840