Iubire 100% românească! Astăzi sărbătorim Dragobetele

  • Bărbații nu au voie să necăjească femeile și nici să se angajeze în gâlcevi
 
Conform calendarului creștin ortodox la 24 februarie se sărbătorește Întîia și a doua aflare a Capului Sf. Ioan Botezătorul, sărbătoare numită în spațiul slav Glavo-Obretenia. Denumirea de Dragobete provine de la cuvintele slave vechi „dragu-” ‒ drag și „bîti” – a fi (deci a fi drag).


Dragobetele tradițional se sărbătorește pe 24 februarie. Marcel Lutic a observat ca acestea se află „în preajma zilelor Babei Dochia și a echinocțiului de primăvară. Mai ales în sudul României, există o perioadă întreagă, la îngemănarea lunilor februarie cu martie sau, cel mai adesea, în martie care sta sub semnul Dragobetelui”. În majoritatea locurilor, data celebrării este 24 februarie, iar Nicolae Constantinescu a declarat că a descoperit un document în care Bogdan Petriceicu Hasdeu confirma 1 martie ca ziua în care se sarbatorea Dragobetele.
 
Îmbrăcați de sărbătoare, fetele și flăcăii se întâlneau în fața bisericii și plecau să caute prin păduri și lunci, flori de primăvară.
 
Dacă se găseau și fragi infloriți, aceștia erau adunați în buchete și se puneau ulterior în lăutoarea fetelor, timp în care se rosteau cuvintele: „Floride fraga/Din luna lui Faur/La toată lumea sa fiu dragă / Urâciunile să le desparți”. Pe dealurile din sat se aprindeau focuri, iar în jurul lor stăteau și vorbeau fetele și băieții. La ora prânzului, fetele se întorceau în sat alergând, obicei numit zburătorit, urmărite de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior și o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. De aici provine expresia Dragobetele sărută fetele! Sărutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru a-ți afișa dragostea în fața comunității.
 
Oamenii de la țară își mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor și băieților care, în ziua lui Dragobete, se primeneau în haine curate, de sărbătoare și porneau cu voie bună spre pădure, pentru a culege ghiocei, viorele, tămăioasă, pe care le așezau la icoane și le foloseau la diverse farmece de dragoste.
 
Cu ocazia zilei de Dragobete, bătrânii satului acordau o îngrijire specială animalelor din ogradă, dar și păsărilor. Bătrânii credeau că în această zi păsările își aleg perechea pe viață și se urnesc în construirea cuiburilor. La sfârșit de iarnă și început de primăvară, Dragobetele oficia nunțirea păsărilor in cer. Sacrificarea animalelor este interzisă în această zi, după cum informează Historia.ro.
 
În anumite sate ale României, din pământ se scot, de Dragobete, rădăcini de spânz pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli.
 

Bărbații nu au voie să necăjească femeile și nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel îi aștepta o primăvară cu ghinion și un an deloc prielnic. Atât baieții, cât și fetele au datoria de a se veseli de Dragobete pentru a avea parte de iubire întreg anul.
 
Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute de Dragobete.

 
PRECIZĂRI:
         
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 


Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursă foto: Pixabay.com

 
Citește și:

Trageri loto speciale de Dragobete

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE De Dragobete, Iubește Românește! Primăria Cumpăna sărbătorește printr-un eveniment special (FOTO+VIDEO)

24 Feb 2023 1628

Extrageri speciale Loto de Dragobete! Ce sume pot ajunge în buzunarele românilor norocoși

24 Feb 2023 1189

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Dragobete, sărbătoarea iubirii la români

24 Feb 2023 1404

De Dragobete, Iubește Românește! Eveniment organizat de Primăria Cumpăna, județul Constanța

23 Feb 2023 958

De Dragobete, iubește românește... alături de Primăria Cumpăna

21 Feb 2023 1072

Se apropie Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români! ANPC face recomandări

20 Feb 2023 1014

Editorial În fiecare an... iubirea „se vinde“ bine

13 Feb 2023 1335

Sfaturile șefului ANPC de Valentine's Day și Dragobete. La ce trebuie să fii atent

12 Feb 2023 888

Editorial Se apropie maratonul iubirii

30 Jan 2023 1365

Dragobete 2023. Data la care se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților la români

21 Jan 2023 1769

Loteria Română. Report record la Joker la categoria I de peste 6,63 milioane de euro

28 Feb 2022 1488

Loteria Română Rezultate Loto 6 din 49 și Joker, duminică 27 februarie

27 Feb 2022 2002

Strângere de fonduri pentru refugiații din Ucraina. „Nu au altă soluție decât să fugă din calea războiului și a terorii”

25 Feb 2022 1864

#ConstanțaEsteBine Ziua 55 – 24 februarie 2022. Astăzi sărbătoresc declarația de apreciere

24 Feb 2022 1670

Loteria Română Trageri loto speciale de Dragobete

21 Feb 2022 1643