Iusuf Murat, muftiul Cultului Musulman din România s-a întâlnit cu Horia Constantinescu (ANPC) pentru a discuta situația produselor „Halal”

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a avut, pe 8 august 2022, o întâlnire cu Iusuf Murat, muftiul Cultului Musulman din România.

Tema principală a întrevederii a fost modul în care ANPC poate verifica dacă produsele aflate pe piața din țara noastră, produse aici sau importate, sub marca ”halal” respectă această tehnologie de producție, nefiind vorba doar despre carne, ci și late produse care pot conține emulgatori sau aditivi pe bază de grăsimi vegetale sau animale, care nu se încadrează în normele ”halal”.

Muftiul Iusuf Murat a menționat temerea membrilor comunității religioase pe care o conduce, că nu toți comercianții de astfel de produse dețin autorizațiile speciale pentru comercializarea ”halal”, care în România, sunt puse la dispoziție de Muftiat și de o serie de ONG-uri de profil, afișarea mențiunii, fără a fi în concordanță cu calitățile produsului, constituind, de fapt, o practică comercială înșelătoare pentru consumator. Acest lucru este foarte important pentru coreligionarii săi, care doresc să respecte prevederile religiei islamice, din acest punct de vedere, și care ar vrea să se asigure că pot avea încredere că ceea ce cumpără este conform cu eticheta afișată.

Președintele ANPC și-a manifestat deschiderea către o colaborare între cele două instituții pe această temă, urmând ca, în cel mai scurt, timp, să fie conceput un ghid de bune practici pe zona produselor halal, care să fie diseminat operatorilor economici, să aibă loc apoi o campanie de consiliere și prevenție și, după ce aceste etape vor fi parcurse să se realizeze o verificare în piață a deținerii autorizațiilor specifice de către comercianți.

De asemenea, în cadrul discuției a fost menționată aflarea în stadiul de proiect, în Parlamentul României, a unui act normativ care să reglementeze strict piața produselor halal și koșer și care să adauge, astfel, pachetului legislativ privind protecția consumatorilor în România, pentru a-l completa.
 
Contactat telefonic, Iusuf Murat, muftiul Cultului Musulman din România, a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanța următoarele:

„Pe piață există un număr ridicat de operatori economici care afișează insigna „Halal” și precizează că dețin certificate în acest sens și nu pot fi controlați, în prezent, cum ar trebui. Dorim să venim în sprijinul credincioșilor, consumatorilor să putem avea pe piață doar produsele care dețin astfel de certificate „Halal”. Există, într-adevăr, și un proiect depus și sperăm că odată ce își vor începe activitatea după vacanța parlamentară să intre pe fluxul legislativ. Doar așa putem să venim în sprijinul consumatorilor Halal și Koșer. Odată ce avem baza legală, vor putea fi aplicate și amenzile afernte”.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cu ocazia Lunii Ramazan a comunității musulmane Kathleen Kavalec, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, în vizită în satul Tătaru, județul Constanța

08 Apr 2024 883

Muftiatul Cultului Musulman din România, mesaj de 8 Martie

08 Mar 2024 479

#citeșteDobrogea Anul 1937 în cadrul Seminarului Musulman din Medgidia

05 Mar 2024 3692

Muftiatul Cultului Musulman a obținut documentul de la Primăria Constanța pentru restaurarea și punerea în valoare a Moscheii Regele Carol I

05 Mar 2024 693

Credincioșii musulmani sărbătoresc în această seară „Berat Kandili”

24 Feb 2024 1030

Muftiatul Cultului Musulman din Constanța, certificat de urbanism pentru edificare lăcaș de cult și sediu administrativ

22 Feb 2024 776

Miraç Kandili, sărbătoare religioasă pentru credincioșii musulmani

07 Feb 2024 699

Sărbătoare mare pentru credincioșii musulmani. Astăzi se celebrează Regaip Kandili (Noaptea de Regaip)

11 Jan 2024 2594

Muftiatul Cultului Musulman Mesaj de Sărbători

24 Dec 2023 823

Dialog interreligios, la Vatican, între Muftiatul Cultului Musulman din România și Papa Francisc

10 Nov 2023 1015

Muftiatul Cultului Musulman Kurban Bayram Fericit!

30 Jun 2023 873

Muftiatul Cultului Musulman Kurban Bayram Fericit!

29 Jun 2023 880

Muftiatul Cultului Musulman Kurban Bayram Fericit!

28 Jun 2023 1372

Muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, și deputatul UDTTMR, Varol Amet s-au întâlnit cu cu noul secretar de stat pentru Culte

27 Jun 2023 1281

Șeful Cultului Musulman din România, Muftiu Muurat Iusuf, s-a întâlnit cu Regele Charles al III-lea (GALERIE FOTO)

03 Jun 2023 2216