Județul Constanța Au început lucrările pentru salvarea lacului Nuntași (galerie foto)

  • Lucrările propuse se vor realiza pe canalul care face legătura între lacurile Nuntaşi și Istria și pe canalul ce face legătura dintre lacurile Sinoe și Istria.
 
La nici o lună după ce le-a fost cerut sprijinul, specialiștii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au început lucrările de decolmatare a canalelor care alimentează cu apă Lacul Nuntași din rețeaua hidrografică a deltei, informează ABADL.

Acest lac, aflat în administrarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (A.R.B.D.D.) a secat în această vară în proporție de 95% din cauza unei perioade extrem de secetoasă.

Echipele Sistemului Hidrotehnic Dunăre din cadrul Sistemului de Gospodărirea Apelor Constanța- A.B.A.D.L. au avut rezultate încă din prima zi în care au fost efectuate lucrări de excavație, apa a început să izvorască și să-și reia încet-încet cursul normal, se arată într-un comunicat al ABADL.


Lucrările propuse se vor realiza pe canalul care face legătura între lacurile Nuntaşi și Istriasi pe canalul ce face legătura dintre lacurile Sinoe și Istria.

Până la începerea lucrărilor în teren au fost stabilite datele tehnice, s-a stabilit logistica necesară și s-au făcut documentațile în acest sens. Apoi, încă din prima zi de excavație apa a început să izvorască, iar din primele ore am avut porțiuni de pe canale unde putem spune că apa avea un nivel cam de 10 cm, dar trebuie să fim realiști și răbdătorii pentru că acest lac nu se va umple cu apă peste noapte, ci este nevoie de timp și multă muncă, a declarat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral , Bogdan Bola.


Pentru efectuarea lucrărilor a fost necesar un trailer cu ajutorul căruia a fost transportat excavatorul cu un braț lung de 18 m, singurul care poate efectua astfel de lucrări în acea zonă, dar și de o autoutilitară, iar pământul rezultat în urma decolmatări va fi taluzat pe marginea canalelor cu ajutorulutilajelor, pe toată lungimea lucrărilor, în condițile în care terenul permite acest aspect.

În primă fază A.B.A.D.L. va executa următoarele lucrări:

Decolmatarea canalului de legătură dintre lacul Sinoe și Istria:aprox. 1400 m
Volum excavație estimat: 10.5 mc/ml
Volum săpătură estimat: 14700 mc
Decolmatarea canalului de legătură dintre Nuntaşi și Istria.aprox. 600 m
Volum excavație estimat: 8 mc/ml
Volum săpătură estimat: 4800 mc.

La data de 10 august 2020, Primăria Istria a semnalat Prefecturii Constanța că Lacul Nuntaşi este secat înproportie de 95%, iar în data de 12 august la Prefectura Constanța a avut loc o şedință de lucru la care au participat reprezentanți ai A.B.A.D.L.,A.R.B.D.D, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanța Constanța și ai comunei lstria, în cadrul căreia s-a evaluat situația lacului și s-au stabilit pașii următori pentru găsirea unei soluții.

ARBDD, în calitate de administrator al Lacului Nuntași a solicitat sprijinul tehnic și logistic alANAR - A.B.A.D.L și în urma discuțiilor purtate cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor s-a decis încheierea unui protocol între ANAR-ABADL și ARBDD. Ne-am decis să acordăm tot sprijinul cu scopul îmbunătățirii condițiilor hidrologice în zonă și evitarea unei astfel de situații pe viitor, a declarat directorul Administraţiei Naţionale “Apele Române”, Ervin Molnar.


Astfel, la solicitarea adiministratorului lacului - ARBDD, cercetătorii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunăriiau fost prezenți în teren pentru a efectua măsurători şi a evalua situația din zonă, iar datele colectate din teritoriu și cele istorice au fost puse la dispoziția A.B.A.D.L. pentru a stabili cea mai bună intervenţie prin care să refacă nivelul apei în lacul Nuntași, dar și care să îmbunătățească și să regleze circulația apei în lacurile învecinate, prin întreținerea canalelor de legătură dintre acestea.

Lacul Nuntași

Lacul Nuntași face parte din lagunele componente ale Razelmului de Sud. Acesta este situat în bazinul hidrografic Litoral, functie de geneza cuvetei el este catalogat tip lagună, are o suprafată, conform Atlas Cadastral, de 1050 ha şi un volum de 9280 mil. mc. Lacul Nuntaşi este o lagună formată într-un fost golf de natură tectonică cu un volum deconcentrație ridicată de săruri. În lac se varsă pârâul Nuntaşi, alimentarea lacului fiind din precipitați,dar și din izvoare care de-a lungul timpului au condus la scăderea salinității apelor.

Sursa foto: ABADL
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lacul Nuntași, din nou alimentat cu apă se trezește la viață!

02 Nov 2020 3356

Lacul Nuntași din Rezervația Biosferei Delta Dunării are din nou apă

29 Oct 2020 1999

Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Constanța, lovită de un asemenea dezastru, în vară

13 Oct 2020 1755

ABADL a primit undă verde pentru lucrările de decolmatare a lacului Nuntași. Se așteaptă notificarea ARBDD

13 Aug 2020 1552

Ne-am trezit. A dispărut lacul Nuntași. Și noi privim senin fenomenul

13 Aug 2020 3763

Şeful ANAR Obiectivul nostru imediat este realimentarea lacului Nuntaşi. Avem nevoie de acordul ARBDD

12 Aug 2020 1549

Situație dramatică - Lacul Nuntași a secat. Constănțenii au chemat prefectul în ajutor (video)

11 Aug 2020 2542