Județul Constanța Militarii Batalionului 905 Apărare Antiaeriană din Otopeni, exercițiu la Poligonul Capu Midia

foto: Facenook/ Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană

Militarii Batalionului 905 Apărare Antiaeriană din Otopeni au demonstrat la exercițiul „AZUR 22.11” că pot face față cu brio unei situații reale de luptă, în Poligonul Capu Midia, ascultând cu atenție ordinele și raportând, de fiecare dată când au terminat misiunea, „Țintă prinsă!”.

Comandant de pluton, sublocotenentul Anca Popescu a avut prima ei misiune la un exercițiu de așa anvergură în poligonul Capu Midia. A mai venit o singură dată la trageri, când a primit botezul focului, în anul I la Academia Forțelor Aeriene “Henri Coandă”. Atunci a executat ordinele, acum le-a dat subordonaților ei.
 

„Este diferit față de atunci pentru că toată responsabilitatea pică pe umerii mei și trebuie să dau dovadă de profesionalism, să îmi apăr echipa și să o conduc cum trebuie în luptă”, a spus sublocotenentul. Mărturisește, zâmbind, că artileria antiaeriană a atras-o pe ea, nu invers și a considerat-o ca fiind o armă plină de provocări, ceea ce și-a dorit în carieră. “Ne antrenăm pentru situații extreme, trebuie să fim pregătiți astfel încât nimic să nu ne surprindă”, a mai spus militarul.


Coleg de echipă cu ea, fruntașul Laurențiu Orbeșteanu a bifat a cincea misiune la Capu Midia. 

După ce îmbracă echipamentul de antrenament este concentrat 100% la misiune. Nicio greșeală nu este permisă pentru ca totul să iasă fără cusur. Înainte să vină în Armata României a lucrat în viața civilă timp de 10 ani.

Munca lui se limita la stat în birou și a simțit că nu își mai dorește. “Am vrut să fac o schimbare. Aveam parte de prea mult sedentarism la locul de muncă din viața civilă. Așa că am ales armata și arma artilerie antiaeriană pentru că am vrut un mediu dinamic, cu multă mișcare și mi-am îndeplinit obiectivul”, a mărturisit militarul, informează reprezentanții Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană.

Dar tragerile nu se limitează la echipajul de pe tunul de calibrul 57 mm. Pentru ca ținta să fie descoperită și nimicită este nevoie de munca unei alte echipe: cea a aparatului de conducere a focului, adica CRT-1. Fiecare operator are rolul lui și transmite coordonatele inamicului militarilor de la tun. Radarul detectează ținta, practic la ce distanță sau înălțime se află și viteza ei.

Aceste date sunt transmise echipelor de pe tun de sergentul Ciprian Luțan, operator radiotehnic în cadrul Batalionului 905 Apărare Antiaeriană Otopeni. Cum descoperă ținta, face calculul rapid al elementelor de tragere și le anunță colegilor săi ca aceștia să poată deschide foc precis pe obiectiv, de pe loc sau din mers, mai spune sursa citată. 

Are deja experiență pentru că din anul 2016 vine constant la trageri în Poligonul Capu Midia.
 

„Îmi doresc să mă antrenez cât mai mult, să învăț cât mai mult ca să știu cum să reacționez într-o situație reală”, a spus sergentul.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În Constanța Declarațiile ambasadoarei SUA, Kathleen Kavalec, la Ziua Distinșilor Vizitatori, a exercițiului tactic cu trupe și trageri reale PATRIOT SPARK 23

15 Nov 2023 668

Știri Constanța Marcel Ciolacu, prezent la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului tactic cu trupe și trageri reale PATRIOT SPARK 23, în poligonul Capu Midia

14 Nov 2023 735

Ziua Distinșilor Vizitatori la exercițiul tactic cu trupe și trageri reale PATRIOT SPARK 23 de la Capu Midia

13 Nov 2023 633

Exercițiul ”Blue Scorpions 23”, în poligonul Capu Midia (FOTO)

19 Oct 2023 701

Pregătire la Capu Midia Trageri spectaculoase cu complexele antiaeriene Gepard pentru misiunea internațională (FOTO)

05 Sep 2023 944

Imagini de la eveniment Exerciții cu trageri de luptă în Poligonul Capu Midia (FOTO+VIDEO)

26 Apr 2023 1143

Exerciții cu trageri de luptă în Poligonul Capu Midia

24 Apr 2023 832

"Școala Altfel", la o altfel de școală. Experiență de neuitat pentru mai mulți elevi constănțeni (FOTO)

01 Apr 2023 1251

Antrenament cu trageri de luptă în Poligonul Capu Midia în cadrul exercițiului „Eagle Royal 23” (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Feb 2023 1191

Exercițiul „ EAGLE ROYAL 23“ are loc în poligonul Capu Midia

07 Feb 2023 1024

Trageri de luptă în poligonul Capu Midia (GALERIE FOTO)

18 Nov 2022 1243

Trageri în Poligonul Capu Midia (FOTO)

08 Sep 2022 1192

Poligonul de Trageri Capu Midia. Au fost lansate zeci de rachete spre ținte aflate în largul Mării Negre

23 Jun 2022 1271

Militari constănțeni, în vizită la cea mai mare expoziție de tehnică militară din estul Europei

21 May 2022 1314

NATO Franța va disloca un detașament de apărare antiaeriană în Poligonul Capu Midia, județul Constanța

19 May 2022 1391