Județul Constanța. Trageri de noapte în poligonul Capu Midia (VIDEO)

Poligon Capu Midia

În noaptea de marți spre miercuri, (17/18 mai) au avut loc trageri de noapte în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană - poligonul Capu Midia din județul Constanța. 

Comanda primită de militarii batalioanelor din cadrul bazelor aeriene române, aflate la trageri în poligonul Capu Midia a declanșat o ploaie de foc spre inamicul fictiv care a atacat din direcția mării.

Exercițiul „AZUR 22.11”
 
Peste 300 de militari din batalioanele de apărare antiaeriană ale Forțelor Aeriene Române au participat, în perioada 9-18 mai, la cel mai mare exercițiu întrunit de armă, “AZUR 22.11”, care s-a desfășurat în Poligonul Complex de Trageri din cadrul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu”.

Ca tehnică de luptă folosită de militari au fost tunurile antiaeriene de calibrul 57 mm, Complexuri Radiotehnice pentru Trageri (CRT)  și instalații antiaeriene M.R.4, calibrul 14,5 mm.
 
Potrivit reprezentanților unității militare, batalioanele au avut de rezolvat mai multe situații tactice, după un scenariu fictiv în care un inamic atacă prin surprindere, iar apărarea antiaeriană trebuie să reacționeze într-un timp cât mai scurt și să respingă ofensiva, executând dislocarea tehnicii militare pentru respingerea atacului din alte poziții de tragere.
 
Unul dintre momentele tactice ale exercițiului a fost realizarea tragerilor din opriri scurte. Concret, militarii fiecărui batalion au avut la dispoziție două  minute să fie gata de tragere cu muniția pregătită să execute focul. 
 

„Militarii trebuie să știe cum să reacționeze și cum să întrebuințeze tehnica în cazul în care apare o amenințare pentru apărarea coloanei de marș. Fiecare dintre cele două tunuri de la pozițiile extreme ale coloanei are aceeași misiune: de a proteja coloana de atac”, a afirmat locotenentul Marius Ștefănescu, comandantul detașamentului de militari din cadrul batalionului aparținând Bazei Aeriene de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic “Aurel Vlaicu”.

 
Tragerile de noapte de nivel pluton și batalion au fost executate pe bombe luminoase și pe aeronave radiodirijate de la sol, iar pe timp de zi rolul inamicului l-au jucat drone și elicoptere IAR-330 Puma aparținând Bazei 57 Aeriene de la Mihail Kogălniceanu.
 
„Ochiul electronic” al tragerilor a fost Complexul Radiotehnic pentru Trageri (CRT). Militarii care îl deservesc au misiunea de a detecta țintele aeriene.

CRT calculează în mod automat coordonatele poziției viitoare a țintei și îndreaptă tunurile aflate în pozițiile de luptă spre inamic, servantului 1 de pe tun revenindu-i misiunea de a executa focul la momentul potrivit.   Unul dintre operatorii radiotehnici din cadrul Batalionului 905 Apărare Antiaeriană Otopeni, sergentul Ciprian Luțan, a explicat că rolul său a fost acela de a le comunica militarilor coordonatele inamicului, mai precizează sursa citată.
 
La tragerile reale din Poligonul Capu Midia au participat, în premieră, și rezerviștii voluntari, care au fost impresionați de complexitatea exercițiului. 
 

„A fost o experiență pe care mi-o doream de când am terminat pregătirea de la Boboc. Tragerea a fost impresionată! Știam teorie, dar în practică trăirile sunt altele: am vrut să simt tăria tunului și forța de nimicire. Am putut observa, din poziția în care am fost, cum s-au descurcat colegii mei de pe tun, iar sentimentul a fost copleșitor", a declarat Aurelian Bădic, sublocotenent rezervist voluntar.

 
A fost o premieră și pentru militarii Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană și pentru cei ai Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere care au avut misiunea de a trage asupra țintelor cu instalația antiaeriană M.R. 4.
 
Exercițiul „AZUR 22.11” a fost un examen pentru toți participanții la misiune care, la final, au fost evaluați de specialiștii Poligonului Complex de Trageri. Scopul exercițiului a fost perfecționarea capacității de conducere a batalioanelor de artilerie antiaerienă, creșterea nivelului de instruire a forțelor participante pentru pregătirea și ducerea acțiunilor de luptă în condiții complexe, precum și antrenarea în executarea tragerilor reale cu tehnica de artilerie antiaeriană calibrul 57 mm asupra țintelor aeriene și terestre.


 video: Facebook/ Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Unitatea Militară 01853 Capu Midia scoate la concurs 18 posturi vacante

02 Jul 2022 1673

Manifestări prilejuite de înființarea Școlii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu“, la Capu Midia

01 Jul 2022 475

Poligonul de Trageri Capu Midia. Au fost lansate zeci de rachete spre ținte aflate în largul Mării Negre

23 Jun 2022 654

Constanța Acumulări de noi cunoștințe despre istoria ambarcațiunilor, pentru elevii aflați în tabără militară la Capu Midia

16 Jun 2022 498

Trageri, în premieră, cu sistemul HIMARS din dotarea Armatei României, la Capu Midia (GALERIE FOTO)

10 Jun 2022 651

Misiune de distrugere a unei mine din Al Doilea Război Mondial, în largul Mării Neagre, travers de Capu Midia

09 Jun 2022 837

Militari constănțeni, în vizită la cea mai mare expoziție de tehnică militară din estul Europei

21 May 2022 689

NATO Franța va disloca un detașament de apărare antiaeriană în Poligonul Capu Midia, județul Constanța

19 May 2022 808

Județul Constanța Militarii Batalionului 905 Apărare Antiaeriană din Otopeni, exercițiu la Poligonul Capu Midia

16 May 2022 649

Militarii Brigăzii 76 CSR, la trageri cu mitraliera în poligonul Capu Midia. „Emoțiile sunt în momentul în care se comandă foc“ (GALERIE FOTO)

16 May 2022 628

Un detașament de militari francezi a simulat o acțiune ofensivă în Poligonul Capu Midia (GALERIE FOTO)

13 May 2022 577

Noi exerciții cu trageri reale de luptă, în Poligonul Capu Midia (GALERIE FOTO)

13 Apr 2022 827

Județul Constanța. 72 de ani de la primul foc de artilerie antiaeriană în poligonul Capu Midia

01 Apr 2022 743

Imagini impresionante din timpul operațiunii de neutralizare a minei găsite pe Marea Neagră în zona Midia (GALERIE FOTO)

28 Mar 2022 1268

Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” revine în Portul Constanța după ce a dezactivat o mină în zona Midia

28 Mar 2022 773