Județul Tulcea Au început înscrierile pentru Școala de vară de la Cetatea Ibida din Slava Rusă. Care sunt condițiile de participare

 • Nu există taxă de participare la școala de vară. 
 • Organizatorii asigură cazarea, mesele (mic dejun, prânz și cină), echipamentele de studiu, de lucru și de protecție.  

Institutul Național al Patrimoniului încheie seria din acest an a programelor de formare estivală multidisciplinare dedicate viitorilor specialiști în domeniu cu Școala de vară de la Cetatea (L)Ibida, în județul Tulcea.

Prima ediție a Școlii de vară dedicate conservării primare a zidului de incintă a Cetății (L)Ibida are loc în perioada 6-19 septembrie în localitatea Slava Rusă, Comuna Slava Cercheză din județul Tulcea și se adresează  atât studenților și tinerilor profesioniști cu activitate în domenii precum arhitectură, restaurare, arheologie, patrimoniu cultural, istorie și antropologie cât și pasionaților de cultură și patrimoniu.

Termenul limită pentru înscrieri este 31 august 2021.
 
Cum te înscrii?

Trimte un CV și o scrisoare de intenție pe adresa scoaladevara@patrimoniu.ro până la data de 31 august 2021 (inclusiv), în limita locurilor disponibile (10 locuri).

De ce să participi?

Pentru că vrei să fii la (L)Ibida. Situl Slava Rusă - (L)Ibida este un sit arheologic complex, cu vestigii ce datează din paleolitic până în perioada medievală, cele mai importante și spectaculoase fiind monumentele de perioadă romană târzie / romano-bizantină: cetatea (L)Ibida, monumentul funerar romano-bizantin, complexul monastic paleocreștin. Un veritabil sistem defensiv - unic în provincia Scythia - situl e alcătuit din polis (L)Ibida – cu o suprafață de 24 de ha, fortificația de pe dealul Harada (3,5 ha) și turnul de observație. Monumentele dezvelite pe parcursul a 20 de ani de cercetare sistematică impresionează atât specialistul - arheolog sau arhitect - prin soluțiile constructive dezvoltate (zidul de incintă traversează un curs de apă și urcă pe un deal cu înălțimea de 138 m), cât și vizitatorul, prin măreția și frumusețea zidurilor, conservate pe cca. 3 m înălțime.
 
Pentru că ajută să te implici concret. Scopul intervenției din cadrul școlii este conservarea primară a zonelor expuse în urma cercetării arheologice într-una dintre cele mai mari cetăți romano-bizantine ale provinciei Scythia. Vei participa, astfel, la o etapă extrem de importantă a activității de cercetare arheologică, anume conservarea primară. În același timp vei înțelege importanța abordării interdisciplinare a unei intervenții de acest tip.


Vei avea ocazia să te întorci în timp, în diverse epoci istorice ale locuirii umane pe valea Slavelor pentru a cunoaște o zonă complexă din punctul de vedere al patrimoniului natural, cultural și ecleziastic.

Mai concret:
 • Îți vei însuși informații legate de materiale de construcție minerale, factorii care influențează starea lor de conservare și vei învăța să recunoști tipuri de degradări specifice.
 • Vei afla care sunt operațiunile de primă necesitate care să asigure conservarea unui parament istoric și ce trebuie să urmărești atunci când faci acest tip de intervenții.
 • Vei interacționa cu specialiști în domeniu, vei cunoaște alte persoane interesate de protejarea patrimoniului și de proiecte și intervenții viitoare.
 • Nu în ultimul rând, vei rămâne în istoria cercetării sitului și vei putea spune cu mândrie: „Și eu am trecut pe la (L)Ibida”.

Pentru atelier și invitați

Lucrările desfășurate pe parcursul a două săptămâni se vor concentra asupra unor zone din zidul de incintă - Curtina G și Turnul 8, zone care prezintă un interes deosebit datorită tehnicilor de zidărie ce se evidențiază prin aspectul asizelor de piatră și cărămidă și al mortarelor de rostuire care păstrează amprentele aplicării acestora din secolele IV-VI. 

În cazul intervențiilor de conservare, indiferent că este vorba despre intervenții de urgență, conservare primară sau intervenții cu rol profilactic, este necesară o abordare interdisciplinară. Echipa compusă din arheologi și arhitecți va primi ajutorul restauratorilor specializați pe componente litice, pe suprafețe murale, al geologilor și mineralogilor. 

Introducerea în istoria sitului și a cercetărilor arheologice va fi făcută de dr. Mihaela Iacob (cercetător arheologie romană) și dr. Dorel Paraschiv (specialist arheologie romană), coordonatorii științifici ai cercetării sistematice derulate din 2001 la (L)Ibida.
Sub îndrumarea coordonatorului atelierului, restaurator Ana Chiricuță, se vor realiza intervenții de conservare primară a paramentului, acestea cuprinzând asigurări și ancorări ale mortarului originar de rosturi, consolidare prin injectare cu mortare specifice și îndepărtare a depunerilor aderente de pe suprafața pietrei, cărămizii și a mortarelor de rosturi. 

În prima etapă vor fi analizate la nivel macroscopic suprafețele pe care se va interveni: se vor analiza atât tehnicile de construcție cât și particularitățile materialelor constitutive. Analizele mineralogice și structurale ale mortarelor și ale rocilor care compun paramentul vor fi realizate de ing. geolog Anca Luca și urmăresc stabilirea compoziției și a proporției liant-agregat și determinarea caracteristicilor fizico-mecanice ale materialelor. Ing. geolog Ionuț Măcărescu, specializat pe materiale de construcție, va explica la fața locului caracteristicile principale ale materialului litic și a mortarelor in situ. În urma interpretării rezultatelor analizelor se vor elabora rețete de mortar compatibile cu mortarele originare în vederea ancorării acestora. Se vor face aprecieri ale stării de conservare urmărind tipurile de degradări caracteristice fiecărui material sau tehnici în parte, avându-i ca invitați pe restauratorii Călin Bârzu (restaurator componente artistice - piatră și pictură murală) și Doru Dumitrescu (restaurator componente artistice - piatră și pictură murală), specializați în conservarea și restaurarea suprafețelor murale și litice. 


Cheltuieli și condiții de participare: 
 • Nu există taxă de participare la școala de vară. 
 • Organizatorii asigură cazarea, mesele (mic dejun, prânz și cină), echipamentele de studiu, de lucru și de protecție. 
 • Participarea trebuie să cuprindă toată perioada de două săptămâni. 
 • Costurile deplasării la și de la Slava Rusă vor fi suportate de participanți.
 • Desfășurarea Școlii de vară va ține cont de toate condițiile impuse de autorități pentru adunările culturale publice. Se va organiza o sesiune de instruire privind sănătatea și securitatea în muncă și modul de desfășurare a activităților în condiții de siguranță privind COVID-19. Pentru participare este obligatorie transmiterea adeverinței de vaccinare (care se poate descărca de la https://adulti.renv.ro) sau test RT-PCR COVID-19 negativ,  realizat cu cel mult 3 zile înainte de începerea școlii de vară. Acestea se pot transmite pe email după selecție și confirmarea participării. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Tulcea Casă, mistuită de flăcări

14 Sep 2021 1106

Incendiu la o gospodărie în localitatea Slava Rusă din județul Tulcea (galerie foto)

24 Aug 2021 1274

Incendiu în Slava Rusă, județul Tulcea

09 Jan 2021 1527

Incendiu în Slava Rusă. A ars cazanul cu țuică (galerie foto)

20 Sep 2020 1890

Tulcea Consiliul Local Slava Cercheză modernizează căminul cultural (document)

09 Sep 2020 1580

Locuință părăsită, cuprinsă de flăcări, la Slava Rusă (galerie foto)

27 Aug 2020 1058

Incendiu la Mănăstirea de maici Vovidenia, de rit vechi, din județul Tulcea. Este al treilea incendiu de aici din ultimii ani

11 Aug 2020 2139

Tulcea Pompierii chemați de urgență în localitatea Slava Rusă. Au găsit o femeie carbonizată

29 Jun 2020 1162

Incendiu în Slava Rusă. Pompierii suspectează că focul ar fi fost pus intenționat (galerie foto)

13 Jun 2020 1532

Județul Tulcea O casă a luat foc. Degajare mare de fum

07 Feb 2020 1897

Județul Tulcea Incendiu violent la o casă. Pompierii au intervenit (foto+ video)

08 Nov 2019 1964

Istoria Dobrogei - Geografie - Localități Ibida (galerie foto)

12 Jun 2019 3443

Incendiu la o mănăstire din judeţul Tulcea. O femeie decedată. Aceasta este singura mănăstire ortodoxă de maici de rit vechi din lume (galerie foto)

24 Jun 2018 6846

Cod portocaliu de ninsoare în județul Tulcea. Mai multe localități au rămas fără energie electrică

18 Jan 2018 2646

Un tânăr din Slava Rusă cercetat pentru conducere fără permis

19 Oct 2014 1368