Klaus Ioahannis, la ceremonia oficială organizată cu ocazia Zilei Naționale a României (live)

  • Ceremonia de 1 Decembrie, care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf, va fi extrem de restrânsă, fără paradă militară şi fără participarea publicului larg, pe care o puteți urmări în secțiunea Video a materialului.
UPDATE 5

Președintele Klaus Iohannis susține un discurs.

În această piață suntem mult mai puțini decât de obicei. Ne este dor de imaginile cu cadența militarilor, cu copiii însoțiți de bunici

Urez la mulți ani românilor, sănătate și optimism!

Niciodată în ultimele decenii nu am întâmpinat 1 Decembrie cu atâta îngrijorare și strângere de inimă. Criza sanitară, pandemia ne obligă să onorăm Ziua Națională în alte registre decât cele obișnuite. În fiecare zi, bărbați și femei luptă cu pandemie și salvează viețile altor români și duc mai departe idealurile de unitate.

De la începutul pandemiei suntem fizic distanțați, ne vedem mai rar și resimțim lipsa interacțiunii cu cei draci, iar granițele par a ne despărți. Și totși nimic nu ne poate îmnpiedica să ne amintim azi de toți cei care, cu credină, viziune și jertfă au contribuit la desăvârșirea statului român modern.

 Istoria noastră a fost marcată de nenumărate crize și momente dificile. Bunicii și părinții noștri au trecut prin războaie, dezastre naturale, au suportat foametea, gravă tensiune socială și au fost victime ale celor mai întunecate regimuri politice. Voința lor de a trăi liber și în pace a făcut posibilă surmontarea tuturor acestor greutăți. Revoluția din 1848, Unirea Principatelor, Războiul de Independență, Marea Unire, Revoluția din 1989, aderarea la UE și NATO au înfăptuit România de azi.

Acum 102 ani, la Alba Iulia, s-a decis unirea Transilvaniei cu România. Cine își imagina că acest moment de glorie avea să vină după un război cumplit, cu sute de mii de morti? Și totuși, s-a întâmplat. Arcul de Triumf ne spune că izbânda vine.

Avem un viitor european. Suntem datori să păstrăm libertatea, unitatea și independența, câștigate cu prețul vieții de înaintașii noștri.


 Dragi români, eroii patrioți au demni urmași. Despre ei vreau să vă vorbesc și lor vreau să le dedicăm această zi.

În acest an, foarte mulți români curajoși s-au aflat în prima linie a luptei cu boala. Efortul tuturor a fost unul uriaș. Durerea chinuitoare provocată de moartea celor dragi nu poate fi alinată de nimic.


Gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui an, personalul medical, dar și către victimele virusului. În numele tuturor românilor, vă mulțumesc pentru altruismul vostru. Cunoaștem și simțim efortul colosal făcut de personalul medical și ne vom aminti întotdeauna de tributul greu plătit de medici, asistente, ambulanțieri, infirmieriFelicit societatea civilă care a fost alături de noi pentru combaterea pandemiei.

Fiecare epocă are momentul său culminant. Sunt convins că în viitor cei care sunt acum copii își vor aminti de acest efort național. Peste ani vom putea fi mândri de modul în care românii au răspuns acestei provocări. Generațiile viitoare își vor aminti de eforturile voastre.

Azi e nevoie, la fel ca în importantele momente din istorie, de implicarea fiecăruia dintre noi. Nu va fi ușor, dar sunt singur că împreună vom reuși să ne apropiem cu fiecare zi de o revenire la vremurile normale.

Drumul nostru înainte nu va fi ușor. România vede în această criză momentul unei reporniri, acum e momentul să formulăm strategii reformiste, să reparăm unde stricăciunile sunt profunde. Peste câteva zile, românii vor avea din nou ocazia să aleagă un nou Parlament. E momentul în care putem construi o Românie al cărei viitor să fie mai concret decât un vis, un parlament cu oameni onești, mai muncitori, mai buni.

Nu trebuie să ne temem de viitor: îl construim împreună, la fel cum națiunea română a depășit atâtea momente dificile. Sunt sigur că și acum vom reuși, uniți, solidari și hotărâți.

Și când pandemia va fi depășită, ne vom întâlni din nou, vom fi împreună.

La mulți ani, România!


UPDATE 4

Iohannis depune o coroană de flori în memoria ostașilor căzuți pe câmpul de luptă, dar și a victimelor pandemiei de coronavirus.

UPDATE 3

Atât președintele Iohannis, cât și ceilalți participanți la ceremonie, inclusiv militarii din dispozitiv, poartă mască de protecție, conform regulilor impuse.



UPDATE 2

Este intonat imnul de stat al României

UPDATE 1

Președintele Iohannis a ajuns la ceremonie.

Ceremonia de 1 Decembrie, care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf, va fi extrem de restrânsă, fără paradă militară şi fără participarea publicului larg, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.

Astăzi, 1 decembrie, președintele Klaus Ioahannis participă la ceremonia oficială organizată cu ocazia Zilei Naționale a României. Evenimentul durează aproximativ o jumătate de oră. De asemenea, la Palatul Cotroceni, de la ora 18:00,vor fi decorate personalităţi civile din domeniul medical care au contribuit la gestionarea epidemiei de COVID-19, cu prilejul Zilei Naţionale a României.
  

Sursa foto: Facebook/ Klaus Iohannis

Citește și: Mesajul premierului Ludovic Orban cu prilejul Zilei Naționale a României

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis despre candidatura pentru funcția de Secretar General al NATO - „Nu este niciun secret că am discuții bilaterale cu aliați“

21 Mar 2024 391

Klaus Iohannis „România are toate premisele pentru a deveni un lider regional în sectorul energiei nucleare, prin dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la Cernavodă“

21 Mar 2024 428

Președintele Iohannis a promulgat Legea „2 Mai“ – Traficul de droguri de mare risc, pedepsit cu închisoare cu executare

21 Mar 2024 505

CCR permite posesorilor de permis categoria B să conducă scutere

20 Mar 2024 413

Decretul semnat de Klaus Iohannis Anul 2025 va fi „Anul Centenar al Patriarhiei Române”

19 Mar 2024 423

Ambasadorul Marii Britanii îl refuză pe Iohannis „Am spus că susținem candidatura lui Rutte”

16 Mar 2024 1674

Curtea Constituțională a României, sesizată de președintele României în cazul legii privind executorii judecătorești

14 Mar 2024 448

Prefectul județului Constanța, despre anunțul președintelui Iohannis „Este momentul optim ca România să-și asume o responsabilitate cât mai ridicată la nivelul NATO“

12 Mar 2024 683

Președintele Klaus Iohannis „Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO“ (VIDEO)

12 Mar 2024 735

Klaus Iohannis - „„Nu intenționez să îmi scurtez mandatul de Președinte“ (VIDEO)

12 Mar 2024 398

Klaus Iohannis- „România nu va trimite combatanţi în Ucraina“

12 Mar 2024 392

Iohannis, declarație de presă pe tema NATO la ora 17.00

12 Mar 2024 426

Modificarea Legii Concurenței, reexaminată la cererea președintelui Iohannis

11 Mar 2024 834

Legea care interzice vânzarea de energizante către minori, promulgată

11 Mar 2024 539

Iohannis- „Salut reuşita României în procesul privind Roşia Montană”

09 Mar 2024 468