Klaus Iohannis, de Ziua Eroilor „Cea mai nobilă cale de a le cinsti memoria este de a continua lupta pe care au început-o” (VIDEO)

Klaus Iohannis, foto: Administrația Prezidențială Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 25 mai 2023, o alocuțiune în cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Eroilor, care au avut loc la Cimitirul Eroilor și Veteranilor de Război din Sibiu.

Iohannis a punctat că moştenirea preţioasă lăsată de eroii noştri ne obligă să luăm atitudine împotriva oricăror acţiuni care aduc atingere valorilor esenţiale pe care le respectăm şi care ne definesc ca naţiune europeană. 

Vă prezentăm în continuare alocuțiunea Președintelui României:

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Domnule ministru,

Doamnă Primar,

Doamnă Președinte al Consiliului Județean,

Domnule Șef al Statului Major al Apărării,

Distinși reprezentanți ai autorităților locale,

Stimați reprezentanți ai cultelor,


Distinși veterani de război,

Dragi militari,

Doamnelor și domnilor,

Ne-am reunit astăzi, cu emoție și respect, de Ziua Înălțării Domnului, pentru a-i comemora pe toți cei care și-au dat viața în numele idealurilor noastre naționale.

Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava evocă jertfa soldaților români căzuți pe câmpurile de luptă în cele două conflagrații mondiale.

Ei sunt cei care au trecut prin ororile acelor vremuri ale istoriei și au făcut sacrificiul suprem pentru apărarea și reîntregirea țării.

Este responsabilitatea noastră, a generațiilor de acum, să nu uităm crimele împotriva umanității comise atunci, să ne asigurăm că greșelile trecutului nu vor fi repetate și să construim o lume a păcii!

Dragi români,

În fiecare an, marcarea acestei zile reprezintă un emoționant prilej pentru a aduce un pios omagiu tuturor eroilor neamului, care s-au jertfit de-a lungul veacurilor pentru libertatea și demnitatea poporului nostru, pentru independență, unitate și suveranitate, pentru eliberarea de tiranie și protejarea democrației, pentru apărarea credinței strămoșești, a intereselor naționale și a înaltelor valori fundamentale umane.

Avem datoria morală să cinstim memoria eroilor noștri și să-i onorăm cu înaltă prețuire pe cei care și-au dat viața pentru ca noi să avem astăzi un stat de drept, liber și democratic, membru al familiei europene și euroatlantice.

Ziua Eroilor ne oferă, totodată, prilejul pentru a reflecta la responsabilitatea pe care noi, cei de astăzi, o avem față de generațiile viitoare.

Este rândul nostru să înfruntăm, cu demnitate și curaj, riscurile și provocările pe care le întâmpinăm în aceste vremuri tulburi, pentru a asigura respectarea drepturilor și a libertăților fundamentale, pentru atingerea înaltelor idealuri naționale, dar și pentru a continua să clădim România europeană, modernă și democratică în pace, într-o lume liberă.

Distinși veterani de război,

Dragi militari,

Națiunea română vă este recunoscătoare pentru abnegația și devotamentul de care ați dat dovadă sub culorile drapelului național.

Mă înclin în fața dumneavoastră și vă transmit aprecierea și respectul tuturor românilor pentru sacrificiile făcute.

Totodată, folosesc acest prilej pentru a transmite un gând bun tuturor militarilor noștri care își desfășoară, în prezent, cu devotament, serviciul militar atât în țară, cât și ca parte a angajamentelor externe asumate de România.

Onorată asistență,

Înaintașii noștri, în lupta lor pentru desăvârșirea unității naționale și crearea statului național român, suveran și independent, au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul cultural și politic european.

Moștenirea prețioasă lăsată de eroii noștri ne obligă să luăm atitudine împotriva oricăror acțiuni care aduc atingere valorilor esențiale pe care le respectăm și care ne definesc ca națiune europeană.

Astăzi, România, în calitate de membru NATO și al Uniunii Europene, reprezintă un furnizor de securitate în Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice și este un stat pe deplin angajat în eforturile internaționale de apărare și garantare a respectării libertății, democrației, precum și a drepturilor și libertăților fundamentale.

Într-un context în care suntem martorii unui conflict militar la granițele noastre, care ne aduce aminte de ororile conflagrațiilor mondiale din secolul trecut, avem obligația morală față de înaintași, dar și responsabilitatea față de cetățenii țării noastre de a acționa ferm, alături de partenerii și aliații noștri, pentru apărarea valorilor în care credem.

Dragi români,

În această zi de sărbătoare națională, ne înclinăm cu adâncă recunoștință și respect în fața jertfei înaintașilor noștri. Cu prețul vieții lor trăim astăzi în libertate.

Suntem datori să-i onorăm pe eroii noștri nu doar prin cuvinte, ci și prin fapte. Cea mai nobilă cale de a le cinsti memoria este de a continua lupta pe care au început-o, de a contribui la crearea unui viitor mai bun pentru generațiile care vor urma.

Glorie eternă eroilor noștri! Dumnezeu să îi odihnească în pace pe toți martirii neamului, iar amintirea lor să rămână veșnică în sufletele noastre!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele României, Klaus Iohannis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European

18 Apr 2024 308

Șeful jandarmilor din Constanța, trecut în rezervă. Decretul, semnat de Klaus Iohannis

16 Apr 2024 10679

Președintele Iohannis a aprobat cererile de urmărire penală pentru Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman, în ”Dosarul Mineriada”

16 Apr 2024 398

Președintele Klaus Iohannis „România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului“

14 Apr 2024 406

Legea privind calitatea apei destinate consumului uman, promulgată de președintele României

12 Apr 2024 406

Investiţiile de modernizare de la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă, analizate de preşedintele României cu directorul General AIEA

09 Apr 2024 515

Președintele Klaus Iohannis a numit în funcție sute de judecători și procurori! Cine vine la Constanța. LISTA

08 Apr 2024 1172

Iohannis a trimis spre reexaminare, legea care modifică OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân

08 Apr 2024 392

Președintele României, Klaus Iohannis România - un veritabil pilon de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic

07 Apr 2024 425

Procurorul general îi solicită preşedintelui Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990

03 Apr 2024 706

România, profund angajată în prioritățile Uniunii Europene pentru 2024-2029. Anunțul lui Klaus Iohannis (VIDEO)

03 Apr 2024 491

Iohannis, mesaj de Paștele Catolic- „Să ne îndreptăm gândurile și rugăciunile către cei în suferință“

30 Mar 2024 416

Președintele Klaus Iohannis „România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare permanentă a NATO“

29 Mar 2024 561

Klaus Iohannis despre candidatura pentru funcția de Secretar General al NATO - „Nu este niciun secret că am discuții bilaterale cu aliați“

21 Mar 2024 452

Klaus Iohannis „România are toate premisele pentru a deveni un lider regional în sectorul energiei nucleare, prin dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la Cernavodă“

21 Mar 2024 482