Klaus Iohannis, de Ziua Eroilor „Cea mai nobilă cale de a le cinsti memoria este de a continua lupta pe care au început-o” (VIDEO)

Klaus Iohannis, foto: Administrația Prezidențială Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 25 mai 2023, o alocuțiune în cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Eroilor, care au avut loc la Cimitirul Eroilor și Veteranilor de Război din Sibiu.

Iohannis a punctat că moştenirea preţioasă lăsată de eroii noştri ne obligă să luăm atitudine împotriva oricăror acţiuni care aduc atingere valorilor esenţiale pe care le respectăm şi care ne definesc ca naţiune europeană. 

Vă prezentăm în continuare alocuțiunea Președintelui României:

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Domnule ministru,

Doamnă Primar,

Doamnă Președinte al Consiliului Județean,

Domnule Șef al Statului Major al Apărării,

Distinși reprezentanți ai autorităților locale,

Stimați reprezentanți ai cultelor,


Distinși veterani de război,

Dragi militari,

Doamnelor și domnilor,

Ne-am reunit astăzi, cu emoție și respect, de Ziua Înălțării Domnului, pentru a-i comemora pe toți cei care și-au dat viața în numele idealurilor noastre naționale.

Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava evocă jertfa soldaților români căzuți pe câmpurile de luptă în cele două conflagrații mondiale.

Ei sunt cei care au trecut prin ororile acelor vremuri ale istoriei și au făcut sacrificiul suprem pentru apărarea și reîntregirea țării.

Este responsabilitatea noastră, a generațiilor de acum, să nu uităm crimele împotriva umanității comise atunci, să ne asigurăm că greșelile trecutului nu vor fi repetate și să construim o lume a păcii!

Dragi români,

În fiecare an, marcarea acestei zile reprezintă un emoționant prilej pentru a aduce un pios omagiu tuturor eroilor neamului, care s-au jertfit de-a lungul veacurilor pentru libertatea și demnitatea poporului nostru, pentru independență, unitate și suveranitate, pentru eliberarea de tiranie și protejarea democrației, pentru apărarea credinței strămoșești, a intereselor naționale și a înaltelor valori fundamentale umane.

Avem datoria morală să cinstim memoria eroilor noștri și să-i onorăm cu înaltă prețuire pe cei care și-au dat viața pentru ca noi să avem astăzi un stat de drept, liber și democratic, membru al familiei europene și euroatlantice.

Ziua Eroilor ne oferă, totodată, prilejul pentru a reflecta la responsabilitatea pe care noi, cei de astăzi, o avem față de generațiile viitoare.

Este rândul nostru să înfruntăm, cu demnitate și curaj, riscurile și provocările pe care le întâmpinăm în aceste vremuri tulburi, pentru a asigura respectarea drepturilor și a libertăților fundamentale, pentru atingerea înaltelor idealuri naționale, dar și pentru a continua să clădim România europeană, modernă și democratică în pace, într-o lume liberă.

Distinși veterani de război,

Dragi militari,

Națiunea română vă este recunoscătoare pentru abnegația și devotamentul de care ați dat dovadă sub culorile drapelului național.

Mă înclin în fața dumneavoastră și vă transmit aprecierea și respectul tuturor românilor pentru sacrificiile făcute.

Totodată, folosesc acest prilej pentru a transmite un gând bun tuturor militarilor noștri care își desfășoară, în prezent, cu devotament, serviciul militar atât în țară, cât și ca parte a angajamentelor externe asumate de România.

Onorată asistență,

Înaintașii noștri, în lupta lor pentru desăvârșirea unității naționale și crearea statului național român, suveran și independent, au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul cultural și politic european.

Moștenirea prețioasă lăsată de eroii noștri ne obligă să luăm atitudine împotriva oricăror acțiuni care aduc atingere valorilor esențiale pe care le respectăm și care ne definesc ca națiune europeană.

Astăzi, România, în calitate de membru NATO și al Uniunii Europene, reprezintă un furnizor de securitate în Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice și este un stat pe deplin angajat în eforturile internaționale de apărare și garantare a respectării libertății, democrației, precum și a drepturilor și libertăților fundamentale.

Într-un context în care suntem martorii unui conflict militar la granițele noastre, care ne aduce aminte de ororile conflagrațiilor mondiale din secolul trecut, avem obligația morală față de înaintași, dar și responsabilitatea față de cetățenii țării noastre de a acționa ferm, alături de partenerii și aliații noștri, pentru apărarea valorilor în care credem.

Dragi români,

În această zi de sărbătoare națională, ne înclinăm cu adâncă recunoștință și respect în fața jertfei înaintașilor noștri. Cu prețul vieții lor trăim astăzi în libertate.

Suntem datori să-i onorăm pe eroii noștri nu doar prin cuvinte, ci și prin fapte. Cea mai nobilă cale de a le cinsti memoria este de a continua lupta pe care au început-o, de a contribui la crearea unui viitor mai bun pentru generațiile care vor urma.

Glorie eternă eroilor noștri! Dumnezeu să îi odihnească în pace pe toți martirii neamului, iar amintirea lor să rămână veșnică în sufletele noastre!

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Iohannis a semnat decretul privind pensionarea Ecaterinei Grigore, judecător la Curtea de Apel Constanța

28 Sep 2023 409

George Cristian Maior, fostul șef al SRI, acreditat ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Haşemit al Iordaniei

25 Sep 2023 480

Președintele României, Klaus Iohannis, spune că posibilitatea de a da în judecată Austria în cazul Spațiului Schengen „trebuie foarte bine analizată"

20 Sep 2023 732

MAE Întrevederile bilaterale ale ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu în cea de-a doua zi a săptămânii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU

20 Sep 2023 360

Stimularea schimburilor comerciale prin Portul Constanța, printre subiectele discutate de președintele Iohannis cu omologul său din Kazahstan

19 Sep 2023 536

Întrevederile bilaterale ale ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu în prima zi a săptămânii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU (FOTO)

19 Sep 2023 382

MAE Întrevederile bilaterale ale ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu în prima zi a săptămânii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU

19 Sep 2023 536

Decizia nu este definitivă Un revoluționar constănțean a câștigat procesul intentat președintelui Iohannis (DOCUMENT)

17 Sep 2023 999

Președintele României conduce delegația României la Adunarea Generală a ONU

16 Sep 2023 516

Președintele Iohannis, după ridicarea MCV-ului „Astăzi este o zi extrem de importantă nu doar pentru sistemul de justiție, ci este o zi importantă pentru România“

15 Sep 2023 449

Decrete de decorare semnate de Președintele României, Klaus Iohannis, oferite salvatorilor de la Crevedia

13 Sep 2023 1113

Bărbatul urmărit național pentru trafic de droguri, încarcerat de polițiștii din Arad! Cât va sta după gratii

12 Sep 2023 485

Klaus Iohannis anunță În viitorul CSAT vom discuta despre consumul de droguri în școli

11 Sep 2023 456

Președintele Klaus Iohannis „Comemorăm 151 de ani de la moartea lui Avram Iancu, unul dintre martirii și eroii emblematici și carismatici ai țării noastre“

10 Sep 2023 598

Noi bucăți de dronă rusească, găsite la Tulcea. Reacția lui Klaus Iohannis

09 Sep 2023 657