Actualitate

Klaus Iohannis „După ce vom depăși această criză, să regândim sistemul de sănătate românesc”

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 7 aprilie a.c., o alocuțiune cu prilejul ceremoniei de semnare a Acordului de Colaborare Bienală între Organizația Mondială a Sănătății - Biroul Regional pentru Europa și Ministerul Sănătății din România.

„Omenirea se confruntă astăzi cu o situație fără precedent, în fața căreia suntem cu toții vulnerabili și care ne-a forțat să ne adaptăm rapid întreaga activitate. Marcăm, așadar, Ziua Mondială a Sănătății din acest an prin semnarea, într-un format inedit, virtual, a unui nou Acord de Colaborare Bienală.

Continuăm astfel cooperarea noastră și reafirmăm parteneriatul solid pe care îl avem.

Această criză sanitară și umanitară prin care trecem ne-a dovedit tuturor, nu doar nouă, românilor, că avem nevoie de o capacitate consolidată de prevenire și intervenție în situații de urgență, de planuri și protocoale de reacție. Vă invit pe toți cei responsabili ca, după ce vom depăși această criză, să valorificăm conținutul acordului semnat și să regândim sistemul de sănătate românesc și din perspectiva acestei nevoi.

Ameninţările de tipul COVID-19 nu ţin cont de graniţele fizice ale statelor, peste 200 de țări din întreaga lume fiind afectate de această pandemie.

Ne confruntăm cu o urgenţă medicală globală, iar pentru limitarea răspândirii, fiecare țară trebuie să adopte toate măsurile necesare, în funcție de evoluția numărului de cazuri, dar este nevoie şi de cooperarea eficientă dintre state.

Organizațiile internaţionale din domeniul sănătăţii au un rol esențial în a eficientiza această cooperare, în a oferi recomandări solide, în a disemina informaţii şi mesaje corecte, bazate pe dovezi științifice, de maximă utilitate pentru cetățeni.

În ceea ce privește situația din România, autorităţile noastre au luat la timp măsurile necesare pentru a preveni pe cât posibil răspândirea pandemiei.

Măsurile restrictive de până acum au fost luate gradual, în funcție de etapa în care ne-am aflat din punctul de vedere al transmiterii virusului și în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și ale altor organizații internaționale.

Avem nevoie de acțiune comună, atât la nivel regional, în cadrul organizațiilor din care facem parte, dar și la nivel global, pentru combaterea acestei pandemii și pentru limitarea efectelor sociale și economice.

Cooperarea și solidaritatea internațională constituie răspunsul nostru comun în fața unei provocări de o asemenea amploare!

Ziua Mondială a Sănătății din acest an este dedicată marcării activității asistentelor medicale și a moașelor. Nu întâmplător aduc în discuție acest aspect. În aceste momente de cumpănă pentru noi toți, forța de muncă din sănătate reprezintă prima linie a luptei împotriva răspândirii infectării cu acest virus extrem de periculos. Autoritățile au datoria de a acorda atenție prioritar personalului medical, inclusiv prin asigurarea echipamentului individual de protecție.

Dragi medici și personal medical,

Vă datorăm recunoștință și respect zi de zi pentru efortul consecvent depus în menținerea sănătății noastre, a tuturor, și cu atât mai mult în aceste zile, când aveți un rol critic și purtați pe umerii halatelor albe o presiune enormă!

Reiau în acest context apelul la responsabilitate și la respectarea cu strictețe a măsurilor impuse de autorități.

Respectând normele de deplasare, dragi români, de igienă și de distanțare socială ne protejăm pe noi înșine, pe cei dragi și ajutăm cadrele medicale să ofere asistență celor care au reală nevoie de îngrijire!

Sacrificiile pe care le facem astăzi ne aduc mai aproape de ziua în care viața noastră revine la normal!

Doar împreună putem trece peste această grea perioadă!

Doar uniți vom reuși!

Vă mulțumesc!”

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Președintele Klaus Iohannis face declarații de presă

03 Jun 2020 487

Decrete semnate azi de președintele României

02 Jun 2020 1019

Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului (video)

01 Jun 2020 583

Decrete semnate de preşedintele Iohannis. Unul se referă la chestorul general de poliție Ioan Buda din Ministerul Afacerilor Interne

29 May 2020 1826

În premieră, sesiune specială a Evaluării Naționale 2020, din 29 iunie A doua sesiune de Bac, din luna august, contestată de Consiliul Național al Elevilor

29 May 2020 908

În atenția cadrelor didactice. Răspunsurile Ministerului Educației, cu privire la probele pentru Definitivat, gradele didactice I și II

29 May 2020 2049

VIDEO. Klaus Iohannis Din 1 iunie se redeschid terasele. Se merge la plajă. Se reiau spectacolele. Gata cu declarațiile. Despre examenele elevilor

28 May 2020 3059

Președintele României a sesizat Curtea Constituțională cu privire la modificările aduse Titularizării

28 May 2020 621

Şeful statului a reiterat importanţa purtării măştii şi menţinerii distanţării în combaterea epidemiei de coronavirus

27 May 2020 625

Ședință a CSAT în sistem de videoconferință. Subiecte incluse pe ordinea de zi

27 May 2020 1019

Decrete semnate Președintele Klaus Iohannis a promulgat noi legi

26 May 2020 1652

Decrete semnate de președintele Klaus Iohannis. Ce legi au fost promulgate

21 May 2020 508

Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea modificărilor la Legea educației naționale

20 May 2020 426

LIVE VIDEO Klaus Iohannis - „Dacă regulile vor fi constant încălcate, ne îndreptăm cu siguranță spre un scenariu în care vom avea noi focare”

19 May 2020 955

Ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19. Când are loc și cine va participa

19 May 2020 742