Klaus Iohannis - „Eforturile Administrației americane au fost cruciale în asigurarea unui răspuns puternic la provocările Rusiei“

Imagine de la eveniment, foto: Administrația Prezidențială
Zilei Independenței se sărbătorește astăzi în SUA. Americanii vor fi încântați  cu focuri de artificii, parade și evenimente private care sărbătoresc istoria, guvernul și tradiția SUA fiind ziua națională a Statelor Unite ale Americii. 

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, Jr., o scrisoare cu ocazia Zilei Independenței SUA, prilej cu care a adresat felicitări poporului american, atât în nume personal, cât și din partea poporului român.

Președintele Klaus Iohannis a evocat contextul deosebit din acest an, care a determinat multiple efecte negative asupra securității, dar și contestarea valorilor statului de drept prin agresiunea militară ilegală, nejustificată și neprovocată a Federației Ruse împotriva națiunii suverane a Ucrainei.

Președintele României a arătat, totodată, că „lumea se află acum într-un moment de răscruce al istoriei, iar eforturile Administrației americane au fost cruciale în asigurarea unui răspuns puternic și unit, bazat pe unitatea transatlantică și cooperarea cu partenerii globali cu aceeași viziune, la provocările Rusiei la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli”. În context, Președintele României a dat asigurări că țara noastră va continua să fie un aliat statornic și partener în acest efort, angajat în susținerea unității transatlantice, stabilității regionale, cooperării și rezilienței strategice.

În cadrul mesajului transmis, Președintele Klaus Iohannis a salutat demersurile care vor duce la operaționalizarea, în premieră, a unei centrale nucleare cu reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR) în România, unul dintre proiectele fanion ale Parteneriatului Global pentru Infrastructură și Investiții. „Continuând astfel de eforturi comune, rămânem angajați în consolidarea securității energetice europene, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate nucleară și neproliferare”, a arătat Președintele României.

Iohannis a evocat, de asemenea, contextul simbolic al celei de-a 25-a aniversări a lansării Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii și a reconfirmat angajamentul României pentru consolidarea excelentei cooperări politice și de securitate, precum și a celorlalte dimensiuni ale Parteneriatului Strategic, respectiv pentru o legătură transatlantică consolidată. Astfel, Președintele Klaus Iohannis a amintit formatele inițiate și dezvoltate de România, împreună cu Aliații de pe Flancul de Est, precum București 9 sau Inițiativa celor Trei Mări, care stau mărturie pentru hotărârea țării noastre de a întări legăturile euroatlantice.

Președintele României a salutat adoptarea, la Summitul istoric NATO de la Madrid, a Noului Concept Strategic, precum și rezultatele privind apărarea colectivă, consolidarea descurajării și apărării NATO pe Flancul Estic și importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică.

În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a reiterat recunoștința țării noastre pentru decizia anunțată de Președintele Biden la Madrid privind creșterea prezenței militare americane în România.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Magistraţi eliberaţi din funcţie, prin decrete semnate de Klaus Iohannis

17 Aug 2022 479

Gest fără precedent la adresa lui IPS Teodosie! Ce mesaj a transmis Klaus Iohannis, la Constanța, de Ziua Marinei. Mai mulți bani pentru Apărare (VIDEO)

16 Aug 2022 2222

LIVE VIDEO- TEXT Ziua Marinei, serbată de 120 de ani. Constanța, centrul de greutate al manifestărilor (GALERIE FOTO +VIDEO)

15 Aug 2022 1778

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă convocat pe tema acordării unui ajutor umanitar Franței

11 Aug 2022 519

Distincție oferită de președintele României consulului onorific al României în Republica Islanda

11 Aug 2022 358

Decret de numire al unui ambasador, semnat de președintele Klaus Iohannis

09 Aug 2022 531

Iohannis, la 105 ani de la Bătălia de la Mărășești „Jertfa înaintașilor noștri- temelia României întregite, democratice și europene“

06 Aug 2022 490

Generalul SPP Costin Nedelea, trecut în rezervă. Klaus Iohannis a semnat decretul

05 Aug 2022 604

Iohannis a semnat decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale Dorinei Dimofte, chestor principal de poliție din MAI

04 Aug 2022 673

Farul Constanța Romario Benzar - „Mă bucur că am revenit, este un proiect minunat“ (GALERIE FOTO)

03 Aug 2022 978

Klaus Iohannis „Stigmatizarea și discriminarea minorităților trebuie dur sancționate de către fiecare dintre noi”

02 Aug 2022 425

UPDATE Ce spune Carnig Manuchian? Unul dintre revoluționarii căruia i s-a retras titlul de "Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989" este din Constanța!(DOCUMENTE)

01 Aug 2022 2243

„Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant” Cine sunt cei pentru care Klaus Iohannis a decis retragerea titlului de Luptător cu rol determinant (DOCUMENT)

01 Aug 2022 815

Premierul Nicolae Ciucă, la „Săptămâna Haferland”, eveniment ce sărbătorește diversitatea culturală, prin promovarea tradițiilor sașilor din România

31 Jul 2022 514

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, întrevedere cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu (GALERIE FOTO)

29 Jul 2022 574