Klaus Iohannis „Îmi doresc să văd o analiză onestă a modului în care s-a derulat concursul de directori de școli“

  • Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj miercuri la Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2021, căreia i-a oferit Înaltul Patronaj, și a declarat că își dorește să vadă „o analiză onestă a modului în care s-a derulat concursul de directori”.
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 24 noiembrie 2021, un mesaj în cadrul Galei Premiilor pentru Directorii Anului 2021, eveniment organizat de Asociația pentru Valori în Educație. Mesajul a fost prezentat de către Ligia Deca, Consilier Prezidențial - Departamentul Educație și Cercetare.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Felicit Asociația pentru Valori în Educație pentru inițiativă și pentru perseverența în a promova rolul directorilor ca element de transformare a școlii românești.

Mă bucur, așadar, că am avut prilejul să ofer Înaltul Patronaj Galei Premiilor pentru Directorii Anului 2021, un eveniment care ne oferă oportunitatea de a recunoaște public performanțele unor directori din învățământul preuniversitar care schimbă în bine viitorul României. Această dovadă a recunoașterii unor merite deosebite este cu atât mai valoroasă cu cât vine din partea societății, în condițiile în care implicarea acestor cadre didactice nu este recompensată întotdeauna pe deplin.

La rândul lor, partenerii din sectorul privat merită apreciați pentru angajamentul de a fi tot mai prezenți în viața comunității și de a sprijini strategic sistemul de educație.

Doresc să identificăm și să multiplicăm acele modele de excelență în management

În Proiectul „România Educată”, mi-am asumat dezideratul de a susține un management educațional profesionist, bazat pe responsabilitate și autonomie, capabil să inoveze și să decidă fără presiuni externe. În acest an școlar, în care se organizează concursuri pentru ocuparea funcției de director în unitățile de învățământ, îmi doresc să identificăm și să multiplicăm acele modele de excelență în management, precum directorii premiați astăzi.

Îmi doresc, totodată, să văd o analiză onestă a modului în care s-a derulat concursul de directori, pentru a potența ce s-a făcut bine și pentru a corecta ce a mers mai puțin bine. Am remarcat implicarea activă a mediului privat în acest concurs, inclusiv prin intermediul Asociației pentru Valori în Educație, reunind experți în domeniul resurselor umane, dispuși să investească timp și cunoștințe pentru a selecta astăzi directorii de mâine.

Un director bun are o abordare centrată pe oameni

Menirea unui director de școală este aceea de a face o schimbare în viața elevilor, a colegilor profesori și a comunității educaționale căreia îi aparține. Să conduci o unitate de învățământ și să predai reprezintă o provocare ce necesită un nivel ridicat de înțelegere și de răbdare, asumare, deschidere față de cunoaștere și un set temeinic de valori.


Un director bun are o abordare centrată pe oameni, responsabilitate față de elevi și față de comunitate, integritate în luarea deciziilor și obiectivitate, are un comportament moral, punând accentul pe onestitate, echitate și respect, se informează din surse sigure și combate dezinformarea în comunitatea educațională pe care o coordonează.

Doamnelor și domnilor directori,

Înainte de toate, suntem cu toții cadre didactice. Capacitatea de a inspira, de a încuraja un tânăr să-și dezvolte abilitățile și să devină performant reprezintă esența acestei profesii de care sunt încă puternic atașat și care este foarte importantă pentru viitorul societății noastre.

Pentru elevi, această perioadă a fost una grea, în care au trăit experiențe diferite, în funcție de posibilitățile tehnice, de implicarea și de flexibilitatea cadrelor didactice, de susținerea și de resursele părinților.

Mulți dintre ei nu s-au limitat la a trimite fișe sau teme electronic

Nici pentru cadrele didactice nu a fost o perioadă ușoară. Dascăli cu vocație din întreaga țară au pregătit lecții și au derulat orele on-line cu elevii lor. Mulți dintre ei nu s-au limitat la a trimite fișe sau teme electronic, ci și-au ținut orele live, pe diverse platforme, au inovat prin forme alternative pentru a menține vie interacțiunea cu elevii lor. Iar toate aceste eforturi se văd și merită apreciate. Revenirea la școală, cu prezență fizică, a fost și este esențială.

Dar ea depinde de responsabilitatea fiecăruia dintre noi - respectarea normelor sanitare și vaccinarea sunt vitale!

Doamnelor și domnilor,

Responsabilitatea socială a companiilor românești și a mediului ONG nu mai este de multă vreme un fenomen izolat, iar eforturile pe care le-au depus acestea în sprijinul comunităților trebuie apreciate și salutate. Faptul că avem astăzi, aici, mulți oameni de afaceri implicați în proiecte educaționale ne arată că există deschidere din partea sectorului privat pentru cooperarea cu sistemul educațional public din țara noastră.

O colaborare care este, fără îndoială, de bun augur, mai ales atunci când contribuie la încurajarea exemplelor de bună practică, a cadrelor didactice care promovează educația de calitate și a managementului performant, ca investiție strategică în viitorul nostru, al tuturor.

În încheiere, vreau să felicit directorii nominalizați și premiați astăzi. Îmi doresc să continuați să luptați pentru ca fiecare copil din România să aibă o șansă la un viitor mai bun. Meritele dumneavoastră sunt incontestabile și mă bucur că elevii pe care îi îndrumați au șansa uriașă de a beneficia, în procesul lor educațional, de lideri care îi inspiră și îi susțin, de adevărați mentori.

Vă mulțumesc!

Sursa foto: Administrația Prezidențială 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis despre candidatura pentru funcția de Secretar General al NATO - „Nu este niciun secret că am discuții bilaterale cu aliați“

21 Mar 2024 391

Klaus Iohannis „România are toate premisele pentru a deveni un lider regional în sectorul energiei nucleare, prin dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la Cernavodă“

21 Mar 2024 428

Președintele Iohannis a promulgat Legea „2 Mai“ – Traficul de droguri de mare risc, pedepsit cu închisoare cu executare

21 Mar 2024 505

CCR permite posesorilor de permis categoria B să conducă scutere

20 Mar 2024 413

Decretul semnat de Klaus Iohannis Anul 2025 va fi „Anul Centenar al Patriarhiei Române”

19 Mar 2024 423

Ambasadorul Marii Britanii îl refuză pe Iohannis „Am spus că susținem candidatura lui Rutte”

16 Mar 2024 1680

Curtea Constituțională a României, sesizată de președintele României în cazul legii privind executorii judecătorești

14 Mar 2024 449

Prefectul județului Constanța, despre anunțul președintelui Iohannis „Este momentul optim ca România să-și asume o responsabilitate cât mai ridicată la nivelul NATO“

12 Mar 2024 684

Președintele Klaus Iohannis „Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO“ (VIDEO)

12 Mar 2024 735

Klaus Iohannis - „„Nu intenționez să îmi scurtez mandatul de Președinte“ (VIDEO)

12 Mar 2024 398

Klaus Iohannis- „România nu va trimite combatanţi în Ucraina“

12 Mar 2024 392

Iohannis, declarație de presă pe tema NATO la ora 17.00

12 Mar 2024 426

Modificarea Legii Concurenței, reexaminată la cererea președintelui Iohannis

11 Mar 2024 834

Legea care interzice vânzarea de energizante către minori, promulgată

11 Mar 2024 539

Iohannis- „Salut reuşita României în procesul privind Roşia Montană”

09 Mar 2024 468