Klaus Iohannis, în deschiderea Summitului B9 "Riscurile la adresa României și în regiunea Mării Negre sunt în creștere" (VIDEO)

Imagine de la eveniment, foto: captura Youtube/ Administrația Prezidențială Şefii de state din Formatul Bucureşti 9 - Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, se reunesc vineri, 10 iunie, la Palatul Cotroceni, într-un summit găzduit de preşedintele Klaus Iohannis şi de omologul polonez, Andrzej Duda, ca iniţiatori ai acestui format.

La reuniune va participa online şi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Iniţial, acesta îşi anunţase prezenţa fizică la Bucureşti, însă, în cursul zilei de joi, s-a relatat că Jens Stoltenberg a fost diagnosticat cu zona zoster şi că va participa doar de la distanţă la evenimentele la care era invitat în Germania şi România. 

Conform agendei, ceremonia primirii oficiale a şefilor de state va avea loc vineri, începând cu ora 14.40, în Holul de Onoare al Palatului Cotroceni, urmată, la ora 14.55, de o fotografie de familie în Sala Unirii.

În deschiderea sesiunii plenare a summitului, care va începe la ora 15.00, vor avea intervenţii preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda.

La ora 17.15 sunt programate declaraţii de presă comune ale preşedinţilor României şi Poloniei.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, reuniunea la vârf a statelor din Formatul Bucureşti 9 are o importanţă deosebită, în special în actualul context de securitate generat de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei şi a provocărilor comune şi multidimensionale cu care se confruntă statele de pe Flancul Estic, precum şi întreaga regiune euroatlantică.

Agenda reuniunii vizează pregătirea celor mai importante decizii ale Summitului NATO, care va fi organizat la Madrid, în perioada 28 - 30 iunie, şi va aborda prioritar consecinţele generate de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei şi răspunsul Alianţei la acestea.

Formatul Bucureşti 9 este o iniţiativă lansată de preşedintele Klaus Iohannis şi de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. B9 este o platformă deosebit de utilă de coordonare şi consultare eficientă a aliaţilor de pe Flancul Estic, precum şi la nivel transatlantic.

Primul Summit B9 a fost organizat la Bucureşti în noiembrie 2015.
 Ce a declarat Președintele României, Klaus Iohannis, în deschiderea Summitului B9

„Începând cu 24 februarie, suntem nevoiți să gestionăm o situație de securitate complet nouă în regiune. Traversăm un moment crucial pentru regiunea euroatlantică și în mod special pentru noi, statele membre NATO de pe Flancul Estic.

România este aliatul NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, dar cu toții împărtășim evaluarea gravității amenințărilor la adresa securității spațiului euroatlantic ca o consecință a războiului de agresiune ilegal și imoral lansat de Rusia împotriva Ucrainei”, Președintele României în limba engleză. 

„Această reuniune este mai relevantă ca oricând din cel puțin două perspective. În primul rând, evoluțiile dramatice din regiune reclamă o atenție sporită și o coordonare amplificată. Solidaritatea, dialogul și cooperarea stau la baza forței noastre comune. Agenda de astăzi va aborda, în consecință, evoluțiile actuale de securitate din Ucraina și impactul acestora asupra Vecinătății extinse, inclusiv a celorlalți parteneri vulnerabili, precum Republica Moldova și Georgia, dar și asupra securității întregii Alianțe”, a precizat Președintele României.


„În al doilea rând, ne aflăm într-un moment excepțional în care vom trasa traiectoria Alianței pentru cel puțin următorul deceniu. La finalul acestei luni vom adopta, la Summitul NATO de la Madrid, decizii cu impact major pentru securitatea noastră actuală și viitoare. Vom stabili o viziune pe termen lung prin intermediul noului Concept Strategic, punând apărarea colectivă și Articolul 5 în epicentrul acțiunilor noastre și punând în aplicare o transformare semnificativă a posturii de descurajare și apărare, în special pe Flancul Estic, așa cum am decis la 24 martie 2022 la Bruxelles. Deoarece riscurile de securitate la adresa României și în regiunea Mării Negre sunt în creștere, consolidarea posturii NATO pe întregul Flanc Estic de o manieră unitară și echilibrată, în special în zona sudică a Flancului Estic, devine cu atât mai urgentă și crucială”, a continuat Iohannis.

Sursa video: Youtube/ Administrația Prezidențială 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Deocamdată, România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru intrarea în programul Visa Waiver. Anunțul lui Klaus Iohannis (VIDEO)

24 Sep 2022 435

Klaus Iohannis „Efectuarea de studii privind decuplarea preţurilor la electricitate de cele la gaz ar fi utilă”

21 Sep 2022 417

Preşedintele Klaus Iohannis participă la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a

19 Sep 2022 447

Decrete de pensionare a unor magistrați, semnate de președintele Iohannis

15 Sep 2022 538

Decrete semnate, azi, de președintele României

14 Sep 2022 502

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat în cartea de condoleanţe deschisă în memoria Reginei Elisabeta a II-a

13 Sep 2022 450

Președintele Klaus Iohannis va participa a funeraliile de stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a

13 Sep 2022 455

Decret de decorare semnat de președintele României, Klaus Iohannis. Pe cine a decorat și de ce

12 Sep 2022 566

Președintele Klaus Iohannis „Avram Iancu, conducătorul Revoluției din anul 1848 din Transilvania, a fost un erou care și-a dedicat viața și energia interesului poporului său“

11 Sep 2022 440

Președintele Iohannis, mesaj pentru tinerii liberali „Un lider veritabil, fie el politic sau nu, trebuie să aibă capacitatea de a identifica resursele disponibile“

10 Sep 2022 507

UPDATE Conducerea PSD participă la Școala Politică de Vară a TSD de la Costinești. Ce au declarat Marcel Ciolacu și Gabriela Firea?

09 Sep 2022 1227

Președintele Klaus Iohannis a transmis condoleanțe pentru decesul Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a

09 Sep 2022 569

Un raport privind schimbările climatice și soluțiile pentru România, lansat în dezbatere publică la Cotroceni

08 Sep 2022 449

Klaus Iohannis „Nu putem ști când acest război neprovocat se va încheia“

08 Sep 2022 583

Președintele Klaus Iohannis „Nu își dorește nimeni ca românii să stea acasă și să tremure de frig“ (VIDEO)

07 Sep 2022 674