Klaus Iohannis, la bilanțul ÎCCJ „2020 a fost un an al rezilienței, nu doar pentru sistemul de justiție, ci și pentru întregul aparat statal“

  • Președintele Klaus Iohannis va participa, miercuri, la evenimentul de prezentare a bilanțului pe 2020 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, anună Administrația Prezidențială.
Președintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, în discursul susținut la evenimentul în cadrul căruia a fost prezentat raportul pe 2020 al Înaltei Curți de Casație și Justiție, despre anul trecut.

”Anul 2020 a fost un an al rezilienței, nu doar pentru sistemul de justiție, ci și pentru întregul aparat statal, supus unui test fără precedent. Traversăm încă o criză globală care și-a pus amprenta asupra tuturor domeniilor de activitate, inclusiv asupra modului de funcționare a marilor sisteme publice.

Criza generată de pandemia de COVID-19 a impus un răspuns imediat și urgent inclusiv din partea sistemului judiciar.

A fost nevoie astfel de idei, de soluții noi și de adoptarea unor măsuri, ori de instituirea unor practici cu totul inovatoare care, la rândul lor, au scos în evidență faptul că unele aspecte considerate până atunci obișnuite în funcționarea instanțelor ar trebui regândite”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului, despre dezvoltarea proceselor de digitalizare

”În această perioadă de pandemie au fost accelerate procesele de digitalizare, s-au eficientizat diferite proceduri și, cel mai important, justițiabilii și-au putut execita drepturile chiar într-un context exrem de complicat, cel al restricțiilor impuse de riscurile epidemiologice. Acestea sunt, în definitiv, câștiguri pentru profesioniștii dreptului, dar mai ales, sunt câștiguri pentru cetățeni. (...) În mod evident, și în România este imperios să se accelereze reformele necesare sistemului judiciar, cu precădere digitalizarea și asigurarea infrastructurii aferente vor îmbunătăți comunicarea și schimbul de documente între toate părțile implicate în actul de justiție”, a mai spus președintele.

În urma acestui dialog, vor fi corectate intervențiile legislative controversate din ultimii ani

”Am încredere că, în perioada următoare, cadrul care reglementează activitatea justiției din România va redeveni unul predictibil, în acord cu standardele unui stat european. Pentru aceasta, sunt necesare dezbateri ample în Parlament, la care să participe nu doar reprezentanții profesiilor implicate în actul de justiție, ci și reprezentanți ai mediului universitar sau profesioniști din domeniul drepturilor omului.

Îmi exprim speranța că, în urma acestui dialog, vor fi corectate intervențiile legislative controversate din ultimii ani și vor fi adoptate soluții adaptate noilor realități juridice și sociale. Acest proces este și ocazia de a valorifica recomandările organismelor europene și de a pune în acord soluțiile legislative declarate neconstituționale cu jurisprudența instanței constituționale”, a continuat Iohannis.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acțiunile de sprijin oferite autorităților din Republica Moldova în eforturile de combatere a pandemiei COVID-19, continuă

17 Apr 2021 692

Decrete semnate de Iohannis 10 ianuarie- Ziua matematicii, informaticii şi ştiinţelor naturii, instituită prin lege

15 Apr 2021 356

Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial. Cîțu preia interimatul la Ministerul Sănătății

14 Apr 2021 434

Vlad Voiculescu, demis de premier de la Ministerul Sănătății. Dan Barna va asigura interimatul

14 Apr 2021 2486

Klaus Iohannis a semnat noi decrete de eliberare din funcție

13 Apr 2021 352

Decrete semnate Noi legi promulgate de Klaus Iohannis

12 Apr 2021 528

Decret de decorare, semnat de președinte. Ce distincție a oferit și cui

07 Apr 2021 569

Președintele Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor

07 Apr 2021 468

Klaus Iohannis a promulgat legea privind zilele libere pentru părinți în contextul pandemiei

06 Apr 2021 692

Eveniment la Palatul Cotroceni privind schimbările climatice. Participă și Klaus Iohannis

06 Apr 2021 436

Klaus Iohannis a semnat decrete de eliberare din funcție. Procuror DNA, pe listă

06 Apr 2021 605

Mesajul președintelui Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei NATO

04 Apr 2021 499

VIDEO Klaus Iohannis, mesaj pentru credincioșii care sărbătoresc duminică Paștele

03 Apr 2021 980

Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Mare Ofiţer Institutului Cantacuzino

01 Apr 2021 545

Klaus Iohannis a semnat decrete de eliberare din funcție. Judecători și procurori, pe listă

01 Apr 2021 667