Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul celui de-al IV-lea Congres al Federației Comunităților Evreiești din România

  • Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 25 noiembrie, un mesaj cu prilejul celui de-al IV-lea Congres al Federației Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic.

Mesajul a fost prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial - Departamentul Cultură, Culte şi Minorități Naționale.

„Transmit salutul meu călduros tuturor participanților la Congresul Federației Comunităților Evreiești din România.

Doresc să folosesc acest prilej pentru a reitera, în numele Statului Român, aprecierea pentru contribuția importantă a comunității evreiești din România la dezvoltarea țării, la construcția societății românești moderne. Comunitățile evreiești, evreii din România, prin sacrificiile și jertfele lor, prin contribuția lor în plan civic, economic și cultural, sunt o valoroasă filă a istoriei și o parte inseparabilă a patrimoniului nostru. Sunteți de secole acasă aici, aveți locul binemeritat atât în prezentul României, cât și în viitorul european pe care ni-l construim împreună!

Comunitatea evreiască a dat României, în decursul timpului, numeroase personalități importante în toate domeniile vieții sociale, precum cultură, educaţie și știință. Ca Președinte, voi continua să evidențiez acest fapt și să mă asigur că autoritățile responsabile protejează și pun în valoare bogăția culturii și a patrimoniului evreiesc și, totodată, sprijină constant dialogul inter-religios la care Cultul mozaic din România participă activ.

Avem, ca societate, responsabilitatea de a păstra vie memoria evenimentelor fericite ale istoriei, însă și a evenimentelor tragice din secolul trecut. În acest context, sunt angajat în a contribui la păstrarea vie a memoriei victimelor Holocaustului și în a depune toate eforturile pentru combaterea antisemitismului, rasismului și xenofobiei.

Am beneficiat în toți acești ani de un parteneriat de nădejde cu reprezentanții comunităților evreiești din România. La acest moment de bilanț, reiterez aprecierea pentru rolul esențial pe care l-a avut președintele Federației Comunităților Evreiești, în întreaga perioadă care a trecut de la al III–lea Congres al FCER-CM. Domnul Aurel Vainer este o personalitate marcantă a comunității dumneavoastră și un contribuitor de seamă la excelenta relație a comunității evreiești cu majoritatea românească, cu celelalte minorități naționale și cu instituțiile statului român.

Doar prin educație și dialog permanent vom putea dezvolta, în România, acea societate liberă, democratică, tolerantă, bazată pe respect reciproc, în care cetățenii, fie ei aparținând majorității ori minorităților naționale, se vor putea bucura de moștenirea primită de la înaintași și o vor putea transmite, îmbogățită, urmașilor. Acest obiectiv nu poate fi atins decât printr-un amplu demers comun al întregii societăți, al fiecăruia dintre noi, rol în care comunitățile evreiești din România și reprezentanții acestora s-au angajat deplin.

Vedem, astăzi, cum pandemia de COVID-19 ne pune în fața unor provocări prin care societatea noastră nu a mai trecut anterior. Ieșirea din această grea încercare se va datora responsabilității de care vom da dovadă fiecare dintre noi, cetățeni și autorități, dar va fi și proba solidarității întregii națiuni. Să reținem cugetarea și îndemnul Marelui Rabin Menachem Hacohen: „Când este Domnul aproape de om? Atunci când oamenii sunt aproape unul de celălalt.”


Vă felicit pentru felul în care, în aceste luni grele, comunitățile dumneavoastră au dat proba atenției, iubirii și grijii față de cei aflați în nevoie.

Doresc lucrărilor Congresului Federației Comunităților Evreiești din România mult succes, iar dumneavoastră, tuturor evreilor din România, vă urez să întâmpinați apropiata sărbătoare de Hanuka în sănătate și cu lumină în suflet!”, a fost mesajul președintelui.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis a semnat decrete pentru acreditarea a 12 ambasadori

22 Jan 2021 311

Ședință de lucru la Palatul Cotroceni, programată astăzi. Cine va participa

21 Jan 2021 343

Klaus Iohannis participă la o videoconferință cu membrii Consiliului European pe tema COVID-19

21 Jan 2021 342

Klaus Iohannis mesaj de felicitare pentru președintele SUA

20 Jan 2021 371

Klaus Iohannis vizitează centrele de vaccinare de la Romexpo

19 Jan 2021 425

Reacția managerului Daniela Vlădescu, la primirea Ordinului „Meritul cultural” „Îi felicit pe toți cei care au slujit cu dăruire și talent această instituție de tradiție și de prea mult timp încercată”

19 Jan 2021 1212

VIDEO Klaus Iohannis, alocuțiune în cadrul ceremoniei de decorare a ambasadorului Adrian Zuckerman

18 Jan 2021 436

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, decorat de președinte

18 Jan 2021 485

Opiniile părinților legate de redeschiderea școlilor în sistem „semafor”, începând din semestrul II

16 Jan 2021 1321

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ Constanța, decorat de președintele Klaus Iohannis

15 Jan 2021 1013

Decrete semnate Procurori și judecători, eliberați din funcții de Klaus Iohannis

15 Jan 2021 638

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Culturii „Ea este bogăția fiecăruia dintre noi” (video)

15 Jan 2021 419

Președintele Klaus Iohannis se vaccinează, astăzi, împotriva covid 19 (video)

15 Jan 2021 820

Câteva dintre scenariile posibile Majoritatea școlilor se redeschid pe 8 februarie

14 Jan 2021 1097

Ședință la Cotroceni, despre redeschiderea școlilor

14 Jan 2021 1544