Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Culturii „Ea este bogăția fiecăruia dintre noi” (video)

  • Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în cadrul unei ceremonii de decorare a unor personalități din domeniul culturii.
Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut vineri, 15 ianuarie a.c., o alocuțiune în cadrul ceremoniei de decorare a unor personalități din domeniul culturii.

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

Domnule ministru al culturii,

Doamnelor și domnilor,

A devenit o frumoasă tradiție ca la fiecare început de an să primim, la Palatul Cotroceni, o serie de personalități culturale ale României care, cu talent și profesionalism, sporesc patrimoniul cultural al națiunii noastre.

Distincțiile oferite astăzi unor instituții publice, unor operatori culturali privați sau artiști independenți onorează dedicarea și creativitatea de care a dat dovadă sectorul cultural în menținerea activă a legăturii artelor cu publicul, pentru a găsi soluții la constrângerile pandemiei. În războiul împotriva virusului, prin eforturile și dăruirea dumneavoastră, muzele nu au tăcut!

Faptul că, de Ziua Culturii Naționale, primiți recunoașterea statului român pentru contribuția pe care o aduceți artelor este o expresie în plus a prețuirii de care vă bucurați.

Sub aura Luceafărului poeziei românești, în această zi specială, transmit un mesaj de caldă solidaritate tuturor artiștilor, creatorilor, instituțiilor de cultură, operatorilor culturali din toate domeniile artistice, precum și publicului culturii românești.

Vă mulțumesc, vă felicit și vă urez să slujiți cu succes, pe mai departe, cultura română, mulți ani de-acum înainte!


Doamnelor și domnilor,

Semnificațiile zilei de astăzi capătă noi valențe în contextul actual al pandemiei, mai cu seamă prin prisma eforturilor dumneavoastră, creatorii și operatorii culturali, în condițiile grele ale anului trecut.


În 2020, ne-am dat seama cu toții cât de importantă este cultura în viața noastră și ce mult contează contactul nemijlocit cu arta. Numeroși creatori s-au aflat în situația dureroasă ca, din cauza pandemiei, să nu se poată exprima în fața publicului care îi iubește.

Contribuția sectorului cultural la echilibrul global al societății românești, mai ales în această perioadă dificilă, este foarte importantă. De aceea, reafirm preocuparea mea pentru găsirea celor mai bune soluții de sprijinire a acestui sector, unul dintre cele mai greu încercate în această perioadă dramatică.

În vremuri dificile, ca cele pe care și noi le traversăm astăzi, George Enescu, spunea: „Cultura va trăi. Prea mare e patrimoniul ce l-au acumulat atâtea secole de trudă și de credință pentru a face dintr-o dată tabula rasa din tot ce am strâns și asimilat. Impasuri a mai avut omenirea. Și le-a răzbit pe toate cu o vitalitate eroică”.

În anul pe care cultura și națiunea română îl dedică marelui compozitor, la 140 de ani de la nașterea sa, am acordat Înaltul patronaj celei de-a 25-a ediții a Festivalului Internațional George Enescu.

 Prin viața și opera sa, George Enescu ne transmite un puternic mesaj de optimism, de energie, de iubire și de inspirație!

Doamnelor și domnilor,

Acum un an, la puțin timp de la preluarea celui de-al doilea mandat de Președinte al României, solicitam forțelor politice responsabile să propună un cadru strategic, care să fructifice patrimoniul național, creativitatea și diversitatea expresiilor culturale. Am solicitat, totodată, să fie stabilite prioritățile și obiectivele concrete ale modernizării infrastructurii culturale naționale, menite să conducă la depășirea contradicțiilor și paradoxurilor culturii românești. Pandemia de COVID-19 a scos în evidență necesitatea și urgența unui astfel de demers. El nu mai poate fi amânat, trebuie și poate să fie dus la bun sfârșit de actuala guvernare, pentru a produce efecte benefice de care să se bucure publicul și cultura română în ansamblul ei.

Mă voi implica activ, astfel încât promisiunile să fie transformate în realitate de către cei în măsură să livreze investițiile necesare actului cultural, accesul competitiv și nediscriminatoriu la resursele sectorului, un cadru legal coerent, atât în domeniul patrimoniului, cât și al funcționării instituțiilor de cultură.

Anul 2021 ne dă speranța unei reveniri la normalitate. Ca de altfel și în cazul altor domenii, și în ceea ce privește cultura ne dorim ca normalitatea să însemne mai mult decât o simplă întoarcere la viața ante-pandemică. Normalitate înseamnă o Românie educată, modernizată, înseamnă un rol mai apăsat al culturii în coeziunea socială, o mai bună valorificare a creativității, dar și a patrimoniului și potențialului cultural.

 Cu diversitatea ei de expresii și prin contribuția tuturor actorilor implicați în actul de creație, cultura are potențialul real de a crește calitatea vieții în comunitățile noastre. Ea este bogăția fiecăruia dintre noi și resursa vitală a societății noastre în ansamblu.

La mulți ani culturii române, la mulți ani slujitorilor și iubitorilor ei! Vă felicit și vă mulțumesc!

Sursa video: Administrația Prezidențială

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis despre candidatura pentru funcția de Secretar General al NATO - „Nu este niciun secret că am discuții bilaterale cu aliați“

21 Mar 2024 391

Klaus Iohannis „România are toate premisele pentru a deveni un lider regional în sectorul energiei nucleare, prin dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la Cernavodă“

21 Mar 2024 427

Președintele Iohannis a promulgat Legea „2 Mai“ – Traficul de droguri de mare risc, pedepsit cu închisoare cu executare

21 Mar 2024 505

CCR permite posesorilor de permis categoria B să conducă scutere

20 Mar 2024 413

Decretul semnat de Klaus Iohannis Anul 2025 va fi „Anul Centenar al Patriarhiei Române”

19 Mar 2024 422

Ambasadorul Marii Britanii îl refuză pe Iohannis „Am spus că susținem candidatura lui Rutte”

16 Mar 2024 1657

Curtea Constituțională a României, sesizată de președintele României în cazul legii privind executorii judecătorești

14 Mar 2024 448

Prefectul județului Constanța, despre anunțul președintelui Iohannis „Este momentul optim ca România să-și asume o responsabilitate cât mai ridicată la nivelul NATO“

12 Mar 2024 681

Președintele Klaus Iohannis „Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO“ (VIDEO)

12 Mar 2024 733

Klaus Iohannis - „„Nu intenționez să îmi scurtez mandatul de Președinte“ (VIDEO)

12 Mar 2024 398

Klaus Iohannis- „România nu va trimite combatanţi în Ucraina“

12 Mar 2024 392

Iohannis, declarație de presă pe tema NATO la ora 17.00

12 Mar 2024 426

Modificarea Legii Concurenței, reexaminată la cererea președintelui Iohannis

11 Mar 2024 833

Legea care interzice vânzarea de energizante către minori, promulgată

11 Mar 2024 539

Iohannis- „Salut reuşita României în procesul privind Roşia Montană”

09 Mar 2024 467