Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Dezrobirii Romilor- O zi a condamnării rasismului, a xenofobiei şi a urii

 Klaus Iohannis, foto: Facebook.com Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, 20 februarie 2023, un mesaj cu prilejul Zilei Dezrobirii Romilor.

Mesajul a fost prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial - Departamentul Cultură, Culte şi Minorități Naționale, în cadrul evenimentului „Romi pentru România”.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Acum 167 de ani, printr-un act cu o semnificație profundă pentru întreaga naţiune, romii din ţara noastră îşi dobândeau libertatea care le fusese răpită şi refuzată timp de secole. În procesul istoric de modernizare a României, dezrobirea a însemnat nu doar înfăptuirea unui act de justiţie pentru romi, dar şi un moment fundamental pentru demnitatea poporului român şi apropierea sa de valorile umaniste europene.

Dezrobirea romilor de la mijlocul secolului XIX nu a condus însă la eliminarea discriminărilor, care nu au putut fi şterse de proclamarea egalităţii în drepturi. Nici prejudecățile nu au fost depășite, ele menținându-se în mentalul public în ciuda sacrificiilor romilor din Războiul de Independenţă sau din cel de reîntregire.

În loc să aducă emanciparea economică, socială şi politică a romilor, secolul XX rămâne în istorie prin crimele Guvernului Antonescu şi miile de victime ale deportărilor, ale rasismului şi ale urii.

După Revoluţia din Decembrie 1989, parcursul nostru european a consemnat o despărţire clară de politica regimului comunist, care a urmărit constant să estompeze existenţa şi identitatea culturală a minorităţii rome.

Ziua Dezrobirii Romilor este un prilej de cinstire a memoriei tuturor celor care au suferit pentru libertatea şi demnitatea umană, un moment în care să reflectăm mai mult la importanța respectării drepturilor fundamentale ale omului, o zi a condamnării rasismului, a xenofobiei şi a urii. Este, totodată, o ocazie de a asuma responsabilitatea avută de autoritățile române în Holocaustul romilor în acele zile întunecate ale umanităţii, dar și de a ne reafirma angajamentul nostru ca niciodată să nu mai permitem ceva similar.

Dincolo de promisiuni, ceea ce contează sunt măsurile concrete adoptate pentru a asigura în prezent membrilor minorităţii rome condiţii demne şi nediscriminatorii de viaţă, de muncă, de educaţie şi de îngrijire a sănătăţii. În acest context, subliniez importanţa atingerii cât de curând şi complet a ţintelor stabilite prin Strategia Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2022-2027, printr-o acţiune care să implice o colaborare strânsă între autorităţile centrale şi locale, instituţiile publice şi societatea civilă.

România este astăzi un exemplu de relaţii interetnice care au la bază respectul pentru identitatea culturală şi lingvistică a fiecărei minorităţi şi în care funcţionează comunicarea interinstituţională pentru binele comun. Numeroasa minoritate romă este un contribuitor valoros în acest dialog, cu atât mai mult cu cât romii participă la construirea viitorului comun al națiunii noastre, clădit pe solidaritate. Dezrobirea de acum 167 de ani este un act al patrimoniului nostru istoric, dar mesajul său, acela al căutării şi cinstirii libertăţii, rămâne actual și se reînnoieşte în fiecare zi, prin muncă, prin cultură şi educaţie!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele Klaus Iohannis „România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare permanentă a NATO“

29 Mar 2024 191

Klaus Iohannis despre candidatura pentru funcția de Secretar General al NATO - „Nu este niciun secret că am discuții bilaterale cu aliați“

21 Mar 2024 392

Klaus Iohannis „România are toate premisele pentru a deveni un lider regional în sectorul energiei nucleare, prin dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la Cernavodă“

21 Mar 2024 428

Președintele Iohannis a promulgat Legea „2 Mai“ – Traficul de droguri de mare risc, pedepsit cu închisoare cu executare

21 Mar 2024 505

CCR permite posesorilor de permis categoria B să conducă scutere

20 Mar 2024 415

Decretul semnat de Klaus Iohannis Anul 2025 va fi „Anul Centenar al Patriarhiei Române”

19 Mar 2024 423

Ambasadorul Marii Britanii îl refuză pe Iohannis „Am spus că susținem candidatura lui Rutte”

16 Mar 2024 1726

Curtea Constituțională a României, sesizată de președintele României în cazul legii privind executorii judecătorești

14 Mar 2024 449

Prefectul județului Constanța, despre anunțul președintelui Iohannis „Este momentul optim ca România să-și asume o responsabilitate cât mai ridicată la nivelul NATO“

12 Mar 2024 684

Președintele Klaus Iohannis „Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO“ (VIDEO)

12 Mar 2024 735

Klaus Iohannis - „„Nu intenționez să îmi scurtez mandatul de Președinte“ (VIDEO)

12 Mar 2024 398

Klaus Iohannis- „România nu va trimite combatanţi în Ucraina“

12 Mar 2024 392

Iohannis, declarație de presă pe tema NATO la ora 17.00

12 Mar 2024 427

Modificarea Legii Concurenței, reexaminată la cererea președintelui Iohannis

11 Mar 2024 835

Legea care interzice vânzarea de energizante către minori, promulgată

11 Mar 2024 539