Klaus Iohannis participă astăzi la Summitul NATO de la Bruxelles

  • Preşedintele Klaus Iohannis participă, luni, la Bruxelles, la Summitul NATO, în cadrul căruia va susţine procesul de adaptare a Alianţei Nord-Atlantice la actualul context de securitate.

În cadrul reuniunii la nivel înalt, organizată la Cartierul General al NATO din Bruxelles, liderii aliaţi vor decide asupra liniilor prioritare pe care se va fundamenta consolidarea rolului politic şi militar al Alianţei, precum şi de actor cu proiecţie la nivel global, ca rezultat al procesului de reflecţie strategică NATO 2030, potrivit Administraţiei Prezidenţială.

Pe agenda summit-ului se află şi decizia de declanşare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al Alianţei, în contextul schimbărilor fundamentale ale mediului internaţional de securitate faţă de momentul adoptării, în 2010, a celui actual.

Reuniunea va prilejui, totodată, reafirmarea valorii esenţiale a relaţiei transatlantice pentru securitatea euroatlantică, inclusiv în contextul primei participări a preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la un summit NATO.

De asemenea, vor mai fi mai abordate teme actuale precum provocările de securitate din spaţiul euroatlantic, terorismul, ameninţările cibernetice şi cele generate de tehnologiile disruptive şi se vor stabili acţiunile pe care NATO trebuie să le întreprindă în continuare pentru a gestiona provocările şi ameninţările de acest tip la adresa securităţii euroatlantice.

În cadrul summitului, preşedintele Iohannis va reafirma importanţa organizaţiei pentru securitatea euroatlantică şi ordinea internaţională bazată pe norme, a precizat sursa citată.

Totodată, şeful statului va pleda pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic aliat, în special în regiunea Mării Negre, evidenţiind rolul activ al ţării noastre de pilon de stabilitate şi furnizor de securitate.

Klaus Iohannis va susţine întărirea pe mai departe a relaţiei transatlantice, precum şi decizia de elaborare a unui nou Concept Strategic.

Preşedintele va reafirma angajamentul României de a contribui la efortul comun al NATO, atât în plan operaţional, cât şi în plan conceptual şi financiar, prin asigurarea, în continuare, a pragului minim de 2% din PIB pentru Apărare.


Şeful statului va evidenţia şi contribuţia concretă, strategică a României la eforturile aliate de consolidare a rezilienţei, inclusiv prin înfiinţarea recentă, la Bucureşti, a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă.

Klaus Iohannis va reitera, de asemenea, susţinerea ţării noastre pentru cooperarea cu partenerii, în special cu Uniunea Europeană, evidenţiind componentele pe care este fundamentat parteneriatul strategic dintre cele două organizaţii, precum şi complementaritatea dintre NATO şi UE.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decrete semnate, ieri, de președintele Iohannis. Cine sunt generalii din Ministerul Apărării Naționale care trec în rezervă

31 Jul 2021 1729

Președintele Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia Zilei Imnului Național

29 Jul 2021 324

Judecători eliberați din funcții, prin decrete semnate de Klaus Iohannis

26 Jul 2021 567

Decrete semnate Ce legi a promulgat președintele Klaus Iohannis. Una vizează salarizarea personalului plătit din fonduri publice

23 Jul 2021 672

Patriarhul Daniel, decorat de președintele României la împlinirea vârstei de 70 de ani

22 Jul 2021 566

Constănțeanul Cezar Armeanu, acreditat ca ambasador al României în Republica Coreea

22 Jul 2021 663

Iohannis a semnat decretul A fost prmulgată legea pentru declararea zilei de 15 noiembrie ca Ziua Revoltei Anticomuniste de la Brașov din 1987

22 Jul 2021 803

Drapelul de Luptă al Batalionului 341 Infanterie „Constanța”, decorat de președintele României

21 Jul 2021 1721

Klaus Iohannis a trimis spre reexaminare o lege care vizează educația. Despre ce este vorba

21 Jul 2021 411

Decrete de decorare a unor drapele de luptă, semnate de președintele României

21 Jul 2021 342

LIVE. MApN Ceremonie militară cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan (video)

21 Jul 2021 472

Klaus Iohannis a trimis Parlamentului două legi, spre reexaminare

20 Jul 2021 480

Decrete semnate Ce legi a promulgat Iohannis. Una vizează regimul străinilor în România

20 Jul 2021 464

Decrete semnate Ce legi a promulgat președintele Klaus Iohannis. Una vizează înființarea Inspectoratului de Stat în Construcții

19 Jul 2021 519

Decrete semnate Ce legi a promulgat președintele Klaus Iohannis. Una vizează sistemul unitar de pensii publice

16 Jul 2021 653