Klaus Iohannis „Pedepsirea tuturor celor responsabili de ororile din Decembrie 1989, o restanță impardonabilă a justiției române“

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 22 decembrie 2021, un mesaj cu prilejul Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății.





Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Decembrie 1989 reprezintă reperul generațiilor noastre, punctul zero al istoriei recente care a schimbat fundamental destinul României. Atunci am câștigat lupta pentru libertate și demnitate împotriva unei odioase dictaturi, o izbândă plătită cu prețul sângelui prea multor tineri.

Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății rămâne, de aceea, încărcată de durerea pierderii celor care și-au dat viața pentru ca națiunea noastră să lase în urmă trecutul întunecat al comunismului. Aceasta este ziua în care îi chem pe toți cetățenii României să onorăm memoria victimelor, să prețuim sacrificiul lor suprem și, totodată, să reiterăm angajamentul ferm de a apăra și proteja statul de drept, libertatea și drepturile fundamentale.










Președintele Iohannis a precizat în cadrul mesajului său că Decembrie 1989 a deschis drumul țării noastre către democrație, a permis integrarea în NATO, aderarea la Uniunea Europeană.

Decembrie 1989 a deschis drumul țării noastre către democrație, a permis integrarea în NATO, aderarea la Uniunea Europeană, încheierea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite și profilarea României într-un furnizor de securitate regional. Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără Revoluția noastră anticomunistă.


În urmă cu 32 de ani, românii au stat neclintiți în fața tancurilor și a focurilor de armă, mânați de o singură dorință: eliberarea României de dictatura care a frânt brutal parcursul democratic al țării noastre. Regimul comunist nu a reușit să anihileze opoziția românilor, să aplatizeze conștiințele sau să înăbușe speranța! Mulți au trăit cu convingerea că ororile vor lua sfârșit, au existat oameni curajoși care au acționat și au suferit pentru ca țara noastră să își recâștige libertatea.








Iohannis a mai transmis că lozincile și retorica nu țin loc de dezvoltare economică stabilă sau de viziune pentru un viitor prosper pentru fiecare cetățean. 


Nostalgia comunismului pe care unii vor să o cultive este o cinică încercare de a exploata temerile și fricile justificate ale românilor, generate de perioadele de incertitudine prin care trecem. În realitate însă, comunismul s-a dovedit distructiv și a generat o sinistră dictatură, ducând la înapoierea României și la un decalaj major față de Europa occidentală. Lozincile și retorica nu țin loc de dezvoltare economică stabilă sau de viziune pentru un viitor prosper pentru fiecare cetățean. Drumul țării noastre este indisolubil legat de valorile democratice, iar greșelile care au fost făcute în aceste peste trei decenii nu înseamnă că trebuie să ne facă să privim cu indulgență trecutul recent, ci că trebuie să fim mai responsabili și mai atenți la promovarea unor politici care să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor noștri.

Viitorul democratic al României nu poate fi consolidat fără ca tinerele generații să afle istoria reală și să conștientizeze ororile regimului comunist. Lupta pentru libertate și demnitate a înaintașilor trebuie înțeleasă la adevărata sa valoare și continuată permanent. Apărarea drepturilor fundamentale și a principiilor europene, cu care noi ne identificăm astăzi, constituie o datorie civică, de la care nu avem voie să abdicăm niciun moment!






Rememorarea faptelor și evocarea eroilor trebuie împletite cu asumarea corectă a trecutului! 
 

Rememorarea faptelor și evocarea eroilor trebuie împletite cu asumarea corectă a trecutului, iar acest lucru presupune, mai întâi de toate, înfăptuirea dreptății. Din păcate, aflarea adevărului și pedepsirea tuturor celor responsabili de ororile din Decembrie 1989 constituie o restanță impardonabilă a justiției române.  La 32 de ani de la Revoluția Română, este rușinos că nimeni nu a plătit pentru victimele acelui masacru cumplit. Justiția română nu trebuie să aibă liniște până ce vinovații pentru morții Revoluției nu vor fi identificați și trași la răspundere.


În calitate de Președinte al României, voi continua, cu aceeași hotărâre, să apăr idealurile Revoluției și să militez pentru o societate modernă, puternică și incluzivă. România liberă pentru care s-au sacrificat eroii noștri este țara în care domnesc drepturile și libertățile fundamentale ale omului, locul unde dreptatea este înfăptuită de o justiție independentă și responsabilă în fața societății și a istoriei.

Să păstrăm mereu vie memoria eroilor Revoluției din Decembrie 1989 și să lucrăm zi de zi, împreună, pentru împlinirea idealurilor pentru care ei s-au jertfit!





Sursa foto-text: Administratia Prezidentiala 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Înalta Curte anunț în legătură cu dosarul „Revoluția română din decembrie 1989“!

02 Jan 2024 869

Nicolae Ciucă Avem datoria să cinstim memoria eroilor din noaptea de 21-22 Decembrie

21 Dec 2023 639

Ciolacu Mulți dintre cei cărora în urmă cu 34 de ani le-au sângerat rănile așteaptă încă să li se facă dreptate

21 Dec 2023 646

Nicolae Ciucă „Pe 16 Decembrie 1989, la Timișoara, a avut loc protestul decisiv împotriva comunismului în România“

16 Dec 2023 661

Dosarul Revoluției merge la Înalta Curte! Fostul președinte Ion Iliescu, printre nemulțumiți de începerea judecății (DOCUMENT)

01 Nov 2023 1654

Începe judecata în Dosarul Revoluției! (MINUTĂ+RECHIZITORIU)

25 Oct 2023 1249

Curtea de Apel București, amânare de pronunțare în Dosarul Revoluției! Anunțul judecătorilor (RECHIZITORIU)

29 Sep 2023 936

Termen nou în Dosarul Revoluției, la Curtea de Apel București!

28 Sep 2023 1254

„Dosarul Revoluției” va fi soluționat de o altă instanță!

24 Feb 2023 1014

22 decembrie 1989, ziua în care a început Revoluția și la Constanța

22 Dec 2022 2305

33 de ani de la Revoluția din 1989. Ce le transmite Ciucă românilor

16 Dec 2022 952

„Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant” Cine sunt cei pentru care Klaus Iohannis a decis retragerea titlului de Luptător cu rol determinant (DOCUMENT)

01 Aug 2022 1506

Revoluționar din Constanța, la judecată cu Președintele României, după retragerea titlului, prin decret prezidențial

04 May 2022 1413

25 decembrie 1989 TVR a transmis pentru prima dată în direct slujba de Crăciun de la Patriarhia Română

25 Dec 2021 1822

ZIUA-n amiaza mare Președintele Asociației „Revoluția din 1989” Constanța, Gheorghe Turcu, și vicepreședintele acesteia Nicolae Cușa, despre primele momente de libertate la Constanța

24 Dec 2021 2167