Klaus Iohannis „Pentru România este foarte important ca în faza de tranziţie să folosim gazul natural, cel din Marea Neagră“

  • Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 15 octombrie a.c., o declarație de presă în marja participării la reuniunea Consiliului European.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarațiilor de presă:

Bună ziua!

Am început, iată, o nouă întrunire a Consiliului. Avem teme foarte importante pe ordinea de zi. Chiar acum am finalizat aprobarea concluziilor pe Brexit și aici lucrurile sunt încă destul de complicate.

După părerea noastră, negocierea acordului cu Regatul Unit nu a făcut progrese suficiente. Este nevoie de accelerarea negocierilor și este evident că noi, Uniunea, continuăm pe calea începută, rămânem uniți, știm ce dorim, dar, în același timp, știm și că noi ne dorim un acord cu Regatul Unit.

Așadar, echipa de negociere a primit încurajări din partea noastră să continue. Mai sunt puține săptămâni până la finalul anului, când aceste negocieri trebuie să fie finalizate.

Pentru noi, în România, este clar și am spus acest lucru: noi ne dorim un acord, este necesar, este calea cea mai bună pentru a garanta un parteneriat solid între Uniunea Europeană și Regatul Unit pentru mulți ani de acum încolo. Este, evident, foarte important și pentru cetățenii noștri care trăiesc în Regatul Unit, dar și pentru firmele noastre care fac afaceri cu Regatul Unit.

Imediat după ce mă întorc în sala de Consiliu, vom începe discuțiile pe ținte climatice, o temă extrem de sensibilă, dar, în același timp, extrem de importantă și pentru noi. Este vorba de felul în care Uniunea Europeană își va seta ambițiile, cât de buni vrem să fim, cât de performanți vrem să fim, cum vrem să ne îngrijim de măsurile pe care le luăm ca să reducem impactul climatic total nefavorabil pe care putem să-l constatăm cu toții – furtuni, călduri excesive, ierni excesive. Este clar că ceva trebuie făcut.

Există foarte multe discuții, există propuneri de ținte climatice și acum discutăm, de fapt, ținta pe care ne-o punem până în 2030. Există propuneri din partea Comisiei, există propuneri din partea Parlamentului European. Astăzi vom discuta în profunzime cum vedem noi, liderii statelor, liderii guvernelor, această chestiune.

Noi, eu, suntem dispuși să acceptăm ținte destul de ambițioase, dar nu sunt dispus să accept ținte foarte ambițioase necondiționat.Pentru noi este important să putem gestiona tranziția spre o țintă ambițioasă, asta însemnând, evident, să ne alegem singuri, să fim lăsați să ne alegem mixul energetic și este, de asemenea, foarte important să putem să ne alegem cum facem tranziția, ce fel de energie folosim. De exemplu, pentru România este foarte important ca în faza de tranziție să folosim gazul natural - de exemplu, cel din Marea Neagră.

Deci, sunt condiții pe care le voi exprima foarte clar. Pe de altă parte, sunt dispus să discutăm ținte climatice ambițioase, fiindcă aceste lucruri sunt foarte importante și pentru noi, în România, pentru societatea românească.

În final, o chestiune puțin mai particulară, legată de COVID-19. Din păcate, chiar astăzi Președinta Comisiei a intrat în autoizolare, după ce ne-am salutat la începutul ședinței.

În cazul meu, nu există niciun pericol. Am păstrat distanța, am avut amândoi mască și doamna von der Leyen a fost testată negativ chiar în această dimineață.

Însă, cu această ocazie, reiterez importanța extraordinară a măsurilor preventive. Gândiți-vă cum ar fi fost dacă n-aș fi avut mască, sau dacă doamna Președinte nu ar fi avut mască, sau dacă n-am fi păstrat distanța!

Este evident că instrumentele de care dispunem pentru a îngrădi răspândirea acestei boli sunt, în esență, simple. Sunt la îndemâna noastră – este masca, este distanța, este igiena mâinilor și atunci suntem mult, mult mai siguri. La noi în țară, din păcate, și astăzi am fost foarte amărât când am citit că avem iarăși peste 4.000 de cazuri.

Dragi români, respectați aceste reguli simple, pentru ca împreună să putem să îngrădim răspândirea acestei boli!

Vă mulțumesc!, a transmis Klaus Iohannis.

Sursa foto-video-text:presidency.ro

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Iohannis și Orban, după finalizarea gazoductului BRUA „Felicit compania Transgaz pentru finalizarea primei faze a celui mai ambițios proiect din domeniul energiei”

02 Dec 2020 297

Klaus Iohannis Se redeschid piețele, de la finalul acestei săptămâni

02 Dec 2020 605

Chestori, generali, ofițeri, agenți și subofițeri, decorați de președintele Iohannis. Lista completă și motivele decorării

02 Dec 2020 2400

Decrete de decorare semnate de Klaus Iohannis. Personalități de la Constanța

01 Dec 2020 926

Klaus Ioahannis, la ceremonia oficială organizată cu ocazia Zilei Naționale a României (live)

01 Dec 2020 493

Ceremonie de decorare, cu prilejul Zilei Naționale a României

30 Nov 2020 449

Klaus Iohannis, vizită la Spitalul Universitar București „Vom construi întreaga reformă a sistemului de sănătate”

30 Nov 2020 571

Klaus Iohannis declaratii de presă privind a doua tranșă de vaccinare anti-COVID

29 Nov 2020 624

Forțele Navale au, de ieri, doi contraamirali de flotilă cu o stea noi. Cine sunt cei înaintați în grad

28 Nov 2020 1571

Decrete semnate Ce legi a promulgat Iohannis. Una dintre ele, despre zile libere pentru părinți

27 Nov 2020 598

Decrete semnate de Președintele României Actualul șef al IPJ Constanța și fostul șef al IPJ Constanța avansați în grad

27 Nov 2020 1357

Klaus Iohannis a sesizat CCR asupra Legii privind unele măsuri de regim fiscal

27 Nov 2020 277

Decretele pentru acreditarea a 12 ambasadori ai României, semnate de Klaus Iohannis

26 Nov 2020 411

Klaus Iohannis a semnat acreditarea a 12 ambasadori

26 Nov 2020 423

Klaus Iohannis participă astăzi la lansarea proiectului Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă

26 Nov 2020 1396