Klaus Iohannis, prezent la „Mormântul Ostașului Necunoscut”

  • Președintele Klaus Iohannis a fost prezent duminică la „Mormântul Ostașului Necunoscut” din Capitală, cu prilejul Zilei Armatei României.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut duminică, 25 octombrie a.c., la „Mormântul Ostașului Necunoscut” din Parcul Carol I din București, o alocuțiune în cadrul ceremoniei organizate cu prilejul Zilei Armatei României.

„Domnule Prim-ministru,

Domnule Ministru,

Onorată asistență,

Doamnelor și domnilor,

În fiecare an, pe 25 octombrie, sărbătorim Armata României şi îi comemorăm pe cei care, de-a lungul istoriei, au luptat pentru apărarea naţiunii şi a statului român.

Îmi exprim, astăzi, recunoștința față de eroii-ostași căzuți pe câmpul de luptă pentru apărarea patriei și aduc un omagiu supraviețuitorilor, veteranii de război. Dragostea și datoria lor față de țară reprezintă exemple durabile pentru generația tânără.

Armata României, demnă de trecutul și de eroii săi, rămâne, pentru poporul român, același reper moral.


Țara noastră are astăzi o armată modernă şi bine pregătită, care asigură îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice și implementarea Politicii de Securitate şi Apărare Comună a Uniunii Europene.

Contribuția semnificativă la consolidarea stabilității regionale în Sud-Estul Europei face ca Armata României să fie un furnizor de securitate în Regiunea Mării Negre, o zonă cu provocări multiple şi dinamice.

Dragi militari,

În această zi solemnă, mă adresez dumneavoastră, continuatorii tradițiilor de luptă ale poporului român, care a știut întotdeauna să se mobilizeze în vremuri grele și să lupte cu eroism.

În semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identității naționale și pentru dăruirea cu care s-a implicat în organizarea evenimentelor dedicate Centenarului Războiului pentru Întregirea Neamului, am conferit Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru întregirea Neamului” Ministerului Apărării Naționale.

Militarii noștri, cei aflați în prezent în misiuni în țară sau în cadrul coalițiilor sau al alianțelor internaționale, dovedesc că spiritul de sacrificiu, de camaraderie și de disciplină sunt valori însușite și trăsături de caracter definitorii ale poporului român.

Trăim însă vremuri care ne obligă să privim Armata și dintr-o altă perspectivă, anume aceea în care militarii săi sunt angajați într-un altfel de război, cu un inamic nevăzut și foarte dificil de combătut, noul coronavirus.

Implicarea Armatei României în acest efort național, încă de la debutul pandemiei de COVID-19, a fost exemplară.

Personalul de specialitate și cele mai adecvate mijloace de care Armata dispune au contribuit semnificativ la protejarea și salvarea vieților cetățenilor și la limitarea, pe cât posibil, a răspândirii acestei boli.

Salut eforturile medicilor militari și devotamentul lor total încă de la primele semne ale apariției virusului în țara noastră.

Totodată, apreciez implicarea personalului militar și civil din Armata României care a avut misiuni specifice în perioada instituirii stării de urgență și, ulterior, a declarării stării de alertă, o dovadă în plus a sprijinului consistent dat autorităților naționale în confruntarea cu actuala criză sanitară.

Armata României este pregătită nu numai să apere populația și teritoriul împotriva oricărei agresiuni externe, dar și să sprijine autoritățile centrale și locale în situații de criză.

În această zi specială, studenții anului întâi din Institutul Medico-Militar au depus jurământul militar, expresie a devotamentului față de neam și patrie, pragul maturității și responsabilității.

Dragi studenți, ați jurat în fața Drapelului de luptă pe care este scrisă deviza „Onoare și Patrie”, cuvinte care exprimă suprema datorie morală. Am convingerea că veți răspunde cu cinste încrederii pe care cetățenii patriei o au în voi.

De asemenea, în semn de prețuire și apreciere pentru rezultatele deosebite obținute în procesul educativ, am înmânat Drapelul de Luptă Institutului Medico-Militar.

Cu prilejul Zilei Armatei României, vreau să îmi exprim totodată aprecierea față de participarea neîntreruptă la misiuni și exerciții alături de partenerii din Alianța Nord-Atlantică și față de continuarea activităților de învățământ și de instruire, chiar și în această perioadă foarte dificilă.

Acest lucru dovedește rigurozitatea și disciplina unei armate moderne și flexibile, conectată și adaptată la realitățile și provocările societății contemporane.

Dragi militari, vă mulțumesc pentru sacrificiile și dedicarea de care dați dovadă şi vă urez succes în misiunile dumneavoastră.

La Mulţi Ani Armatei României!”

Sursă foto: Administrația Prezidențială

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Opiniile părinților legate de redeschiderea școlilor în sistem „semafor”, începând din semestrul II

16 Jan 2021 956

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ Constanța, decorat de președintele Klaus Iohannis

15 Jan 2021 819

Decrete semnate Procurori și judecători, eliberați din funcții de Klaus Iohannis

15 Jan 2021 580

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Culturii „Ea este bogăția fiecăruia dintre noi” (video)

15 Jan 2021 374

Președintele Klaus Iohannis se vaccinează, astăzi, împotriva covid 19 (video)

15 Jan 2021 723

Câteva dintre scenariile posibile Majoritatea școlilor se redeschid pe 8 februarie

14 Jan 2021 993

Ședință la Cotroceni, despre redeschiderea școlilor

14 Jan 2021 961

Iohannis dă undă verde pentru urmărirea penală a lui Tăriceanu, acuzat de DNA de luare de mită

13 Jan 2021 523

Klaus Iohannis se va vaccina public vineri

12 Jan 2021 650

LIVE VIDEO Klaus Iohannis - „Vaccinarea în masă reprezintă singura soluție”

12 Jan 2021 1835

Prima din acest an Klaus Iohannis, conferință de presă la Palatul Cotroceni

12 Jan 2021 557

Alexander Nanau, regizorul filmului ”Colectiv”, refuză o decorație din partea președintelui Iohannis

12 Jan 2021 615

Decret de decorare post-mortem, semnat de Klaus Iohannis. Ce distincție a oferit și cui

08 Jan 2021 760

Klaus Iohannis i-a transmis ministrului justiției, Stelian Ion, cererea de urmărire penală a lui Costel Alexe, fostul ministru al Mediului

05 Jan 2021 709

Klaus Iohannis a promulgat legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului

04 Jan 2021 753