Klaus Iohannis „Românii au dovedit că sunt atașați justiției“ (video)

În aceste momente, Președintele României, Klaus Iohannis, susține la Palatul Cotroceni, o conferință de presă. 

Conferința de presă are loc în ziua în care România înregistrează un nou record negativ al infecțiilor cu coronavirus.
 • Am avut azi o întâlnire cu premierul și ministrul Justiției pentru a discuta despre proiectele de lege reparatorii menite să corecteze legile Justiției.
 • Am insistat de câteva luni la Ministerul Justiției să se pună în dezbatere publică aceste proiecte de legi.
 • În ultimii ani, în România s-a vorbit mult despre justiție. Intervențiile legislative brutale ale PSD din perioada 2017-2019 au fost extrem de criticate. Modificările PSD făcute fără consultare, cu ignorarea completă a partenerilor de dialog fie nu au avut justificre reală, fie nu au oferit garanții suficiente.
 • Efectul acestor amputări legislative s-a concretizat într-un asalt PSDist asupra justiției, concertat și bine pus la punct.
 • Toți știm reacția societății civile, a mediului profesional, a organismelor europene.
 • Printr-un efort comun s-a evitat îngenuncherea justiției.
 • De la proteste, sesizări la CCR, Comisia de la Veneția sau alte organisme europene, până la demersurile instanțelor care au sesizat instanțele europene – toate au determinat evitarea acelui pericol.
 • Aceste lucruri nu sunt însă suficiente. România are multe restanțe, printre care și recomandările MCV, Greco, care trebuie implementate cât mai curând.
 • Actuala majoritate PSD din Parlament a dovedit că orice proiect bine intenționat poate fi distrus în doar câteva zile
 • Va fi nevoie de o altă majoritate, democratică și legitimă, rezultată în urma alegerilor parlamentare.
 • Această contrareformă din ultimii ani a bulversat justiția și a afectat independneța, profesionalismul, imparțialitatea și meritocrația
 • Aceste lucruri nu sunt însă suficiente. România are multe restanțe, printre care și recomandările MCV, Greco, care trebuie implementate cât mai curând.
 • Actuala majoritate PSD din Parlament a dovedit că orice proiect bine intenționat poate fi distrus în doar câteva zile.
 • Va fi nevoie de o altă majoritate, democratică și legitimă, rezultată în urma alegerilor parlamentare.
 • Această contrareformă din ultimii ani a bulversat justiția și a afectat independneța, profesionalismul, imparțialitatea și meritocrația.
 • Reintroducerea concursului pentru promovarea la ICCJ, independența procuroului, o procedură transperentă pentru procurorii șefi, echilibru instituțional la numirea și revocarea din funcții, desființarea Secției Speciale – iată câteva dintre cele mai importante aspecte care trebuie clarificate.
 • Mai multe detalii va prezenta în această seară ministrul Justiției, Cătălin Predoiu
 • O justiție corectă și egalitatea ăn fața legii sunt pilonii esențiali ai unei democrații autentice.
 • Românii au dovedit că sunt atașați justiției.
 • Întâlnirea de azi îmi reconfirmă hotărârea guvernului de a face tot ce ține de el, chiar și în aceste condiții, pentru ca sistemul de justiție să funcționeze optim.
 • Dezideratele nu pot fi susținute conunctural, de un singur partid, ci permanente și asumate de toși factorii decizionali.
 • Pentru că am făcut referire la o schimbare profundă în bine, despre asta sunt și alegerile parlamentare din decembrie.
 • Un pas a fost deja făcut: alegeril locale au arătat că cetățenii vor administrații eficiente.
 • În decembrie trebuie să continuăm acest drum. Majoritatea nocivă care a acționat până acum în Parlament poate fi sancționată doar prin vot.
 • E inadmisibil ca în anul 2020 să avem încă discuții aprinse despre fraudarea votului.
 • Este inadmisibil ca practici toxice, folosite în trecut, continuă să fie îmbrățișate de politicieni retrograzi.
 • Alegerile parlamentare pot trimite în istorie acest mod nociv de a face politică.
 • Opinia aproape unanimă a speciliștilor e că în Europa un al doile aval al pandemiei e iminent.
 • Deja cele mai multe țări au zilnic cifre mai mult decât îngrijorătoare.Nici la noi situația nu e bună.Azi am avut record negativ de infectări
 • Trebui să găsim soluții care să ne permită să avem o societate și o economie funcționale.
 • Prioritar e ca sistemul sanitar să nu fie copleșit de un număr mare de bolnavi cu Covid.
 • Fiți prudenți, evitați aglomerațiile și deplasările inutile.
Întrebări din partea jurnaliștilor:

Î: Ați felicitat PNL pentru scorul istoric. PSD a avut pierderi în teritoriu, dar are cele mai multe CJ și primării. Considerați că PNL a avut puncte slabe?


Klaus Iohannis: Ați felicitat PNL pentru scorul istoric. PSD a avut pierderi în teritoriu, dar are cele mai multe CJ și primării. Considerați că PNL a avut puncte slabe?

Î: Ați spus că alegerile s-au desfășurat fără probleme majore, asistăm însă la un val de acuzații de fraudă în ultimele două zile. Vă mențineți evaluarea de luni? Ce lecții sunt de luat?

Klaus Iohannis: 
Rămân la opnia că procesul electoral prorpiu-zis a decurs bine. Se pare că după vot, unii indivizi, vom vedea cine anume, au încercat să fraudeze alegerile, falsificând unele înscrisuri. E inacceptabil, și aceste proceduri trebuie net îmbunătățite. Dacă se constată că PSDiștii au încercat să fraudeze rezultatele, e clar că electoratul va sancționa drastic acest comportament Autoritățile trebue să verifice rapid cine și dinc e partid a încercat să fraudeze. Dincolo e aceste aspecte, care aruncă o lumină foarte poastă asupra unora, e clar că există proceduri folosite de unii candidați pentru a se pune în scenă. Cei vinovați vor fi trași la răspundere.

Î: Azi am avut un nou record negativ de cazuri de Covid, iar spitalele au rămas fără locuri libere. Care sunt măsurile ce vor fi luate pentru limitarea răspândirii covid, vă gândiți la anumite restricții?

Iohannis:
Măsurile care trebuie luate sunt cele individuale: mască, distanță, igienă. Dar sunt persoane care nu vor să respecte toate normele și trebuie intervenit. Eu nu îmi doresc să reintroducem restricții,dar e evident că în anumite localități și pe anumite segmente e posibil să se reintroducă anumite restricții, altfel lucrurile scapă de sub control. Miniștrii sun hotărâți să facă totul pentru ca lucrurile să nu scape de sub control. Repet, nu-mi doresc să introducem restricții, dar dacă numărul de infectări crește atunci e foarte posibil să se reintroducă local, regional anumite restircții.

Î: Ați fost 14 ani primar. Credeți că un primar are legitmitate dacă își începe mandtul cu acuze de fraudare?

Iohannis:
Eu sunt convins că toate acuzațiile vor fi clarificate de autorități. 


Î: Ce schimbare așteptați de la primarii PSD trecuți la PNL?

Iohannis: Eu aștep schimbări de la toți primarii aleși. Nu putem să individualizăm așteptările de dezvoltare ale unei țări, e nevoie de oameni dornici să aducă o schimbare sustenabilă, dar în politică e nevoie de partide dispuse să facă schimbări, să-și asume riscurile schimbărilor. Și pentru că PNL, dar și USR PLUS, au dovedit că vor p schimbare a modului de a face politică, am spus și luni ce am spus.

Î: PNL a câștiat alegerile la scorul politic, azi a fost ședință la PNL și au decis ca majoritățile să nu fie făcute cu PSD, ALDE sau Pro România. Neoficial există lideri care spun că în localitățile mici e rezonabilă o majoritate cu PSD. De această dată sunteți la fel de ferm împtoriva colaborării cu PSD?

Iohannis:
Consider că PNL e forța politică ce poate bate PSD. Acest lucru e văzut la fel și în PNL, de aceea colaborarea cu PSD e exclusă. PSD e promotorul politicii toxice pe care o vedem în Parlament.

Î: Dezbaterea de ieri Trump – Biden a fost dezaprobată de întreaga lume, caracterizată de un discurs al urii și dezbinării. Campania pentru locale din România a avut un discurs radical de excludere. Considerați că ați contribuit la scăderea încrederii românilor în demorație?

Iohannis:
 Nu. Cred că eu contribui la o mai bună informare și la o mai bună înțelegere a politicii. Sunt președintele tuturor românilor. 

Î: De câte ori v-ați testat dumneavoastră?

Iohannis: Nu m-am testat, pentru că nu am fost în contact cu nici o persoană bolnavă. Testările se fac când ai fist în contact cu un bolnav. Eu port masca, evit participarea la evenimente aglomerate, păstrez distanța. Recomand tuturor românilor să fie precauți. 

Î: De Paște ați recomandat românilor să nu iasă, pentru alegerile locale le-ați cerut să iasă la vot. Pentru decembrie, ce le veți recomanda?

Iohannis: Eu recomand tuturor să respecte măsurile, mai ales pe cele simple. Evoluția e fluidă, trebuie să vedem de la o zi la alta cum evoluează pandemia. Oamenii de știință cercetează cum se evaluează situația pandemiei, cum poate fi trataă, prevenită. Însă trebuie să recunpaștem că acum știm mult mai multe decât am știut de Paște. Ca atre, în acest moment experții spun că alegerile sunt posibile dacă respectăm toate normele prescrise. Până atunci convingem oamenii să fie atenți și dacă totul e bine putem să avem alegeri parlamentare. În ce privește sărbătorile de iarnă, nu cred că virusul va dispărea până atunci, și recomand românilor să nu meargă în locuri aglomerate, să fie precauți. Și Crăciunul se poate sărbători cu precauție.

Î: PNL a câștigat localele, dar cum explicați că după 4 ani de luptă cu PSD, tot PSD a câștigat cei mai mulți primari și președinți de CJ?

Iohannis: Schimbările în politică, în administrația locală, nu se produc foarte rapid. Însă PSD, cu toate apucăturile lui și abordarea toxică din Parlament, are încă un număr destul de mare de votanți. Iar dacă eu critic PSD pe bună drepatte, noi criticăm PSD, nu alegătorii. Fiecare român are dreptul să aleagă pe cine dorețte. Nu există alegători buni și răi. De aceea facem alegeri.

Î: Societatea civilă pe care ați lăudat-o e tot mai îngrijorată că lupta anti-corupție a stagnat. E o petiție de îngrijorare față de DNA, care nu mai deranjează marii corupți, ca pe vremea lui Kovesi. Acum vedem mită pe plajă la Eforie. Mai este o prioritate lupta anticorupție?

Iohannis: Pentru mine, lupta anticorupție e extrem de importantă și nu am de gând să îmi schimba abordarea. Nu doar acest aspect al justiției mă interesează, ci întreaga justiție. Toate trebuie repornite. Acest asalt brutal al PSD la justiție a stopat într-un fel nu doar actul de justiție. PSD a vrut să oprească lupta anticopție, nu a reușit, doar a încetinit-o. Acum trebuie reimpulsionat, exact la asta lucrăm și eu, și ministrul Justiției.

Î: CCR a dat drept Parlamenrului să stabilească data Parlamentarelor. Se pune problema amânării. Vedeți oportună această amânare?

Iohannis: Nu. E încercarea jalnică a unor politicieni care nu vor mai intra în Parlament să mai prindă niște luni de diunră. 6 decembrie e ultimul termen rezonabil din punct de vedere al Constituției. Nici un politician serios nu își imaginează că poate sta până la sfântu-așteaptă. Mandatul se termină, riscăm să intrăm într-o perioadă inadmisibilă. Mandatul se termină pe 20 decembrie. Parlamentul nu se dizolvă automat, dar nu mai pot discuta legi organice. Vă dați seama ce catastrofă pentru România, în plină iarnă, să nu poată da legi organice. Pentur a putea acționa în pandemie, cu legi bune care lămuresc situațiile concrete, e nevoie de un parlament cu puteri depline, 100% funcțional, nu ca acum cu majoritate toxică.

Î: Cum vedeți decizia CCR pe tema stabilirii alegerilor și ce se va întâmpla dacă Parlamentul amână alegerile?

Iohannis: Eu nu comentez deciziile CCR. Până nu vedem motivarea e dificil de evaluat ce se întâmplă în continuare.

Î: România susține condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept?

Iohannis: Apreciez apariția acestui raport, e primul raport care analizează statul de drept în toate statele membre. România susține de multă vreme că de așa ceva avem nevoie în locul MCV care discriminează România și Bulgaria. E foarte bine că în raport lucrurile sunt spuse așa cum le vedem și noi. Se spune clar că în perioada 2017-2019 evoluția a fost problematică, guvernul actual încearcă să repare. Toate aceste lucruri se vor reflecta în proiectele prezentate în această seară de ministrul Justiției. Acest tip de raport e util pentru că putem să ne dăm seama unde în UE e nevoie de mai multă acțiune, care sunt exemplele de bune practici.  Suntem de acord, am fost explicit de acord, cu condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Noi vrem să facem în așa fel încât să fim un exemplu pentru alții. Cum se poate face asta? Prin analiză, studiu, prin vot în final.

Î: Ați spus că nu sunteți de acord cu amânarea alegerilor parlamentare, dar ați vorbit de posibile restricții la nivel local. Cum e posibilă organizarea alegerilor, dacă anumite localități vor fi în carantină?

Iohannis: Alegerile din decembrie se pot organiza la fel ca cele locale. Nu sunt alegeri obișnuite, vor treubi respectate norme stricte, proceduri speciale. Iată, cu respectarea normelor, am reușit să organizăm alegeri locale. Carantina nu înseamnă că omul nu iese din casă, nu iese din localitatate. Așa cum iese să-și cumpere pâine, așa poate ieși la vot.

Î: Ce veți face când veți primi motivarea CCR, veți promulga legea sau o veți retrimite la Parlament?

Iohannis:
 Voi citi cu atenție și voi comunica public.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis „Pe 6 decembrie vă aștept pe toți la vot!”

04 Dec 2020 543

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Ce este pe ordinea de zi

03 Dec 2020 636

Iohannis și Orban, după finalizarea gazoductului BRUA „Felicit compania Transgaz pentru finalizarea primei faze a celui mai ambițios proiect din domeniul energiei”

02 Dec 2020 543

Klaus Iohannis Se redeschid piețele, de la finalul acestei săptămâni

02 Dec 2020 770

Chestori, generali, ofițeri, agenți și subofițeri, decorați de președintele Iohannis. Lista completă și motivele decorării

02 Dec 2020 2822

Decrete de decorare semnate de Klaus Iohannis. Personalități de la Constanța

01 Dec 2020 992

Klaus Ioahannis, la ceremonia oficială organizată cu ocazia Zilei Naționale a României (live)

01 Dec 2020 532

Ceremonie de decorare, cu prilejul Zilei Naționale a României

30 Nov 2020 472

Klaus Iohannis, vizită la Spitalul Universitar București „Vom construi întreaga reformă a sistemului de sănătate”

30 Nov 2020 594

Klaus Iohannis declaratii de presă privind a doua tranșă de vaccinare anti-COVID

29 Nov 2020 650

Forțele Navale au, de ieri, doi contraamirali de flotilă cu o stea noi. Cine sunt cei înaintați în grad

28 Nov 2020 1606

Decrete semnate Ce legi a promulgat Iohannis. Una dintre ele, despre zile libere pentru părinți

27 Nov 2020 627

Decrete semnate de Președintele României Actualul șef al IPJ Constanța și fostul șef al IPJ Constanța avansați în grad

27 Nov 2020 1389

Klaus Iohannis a sesizat CCR asupra Legii privind unele măsuri de regim fiscal

27 Nov 2020 294

Decretele pentru acreditarea a 12 ambasadori ai României, semnate de Klaus Iohannis

26 Nov 2020 435