Actualitate

Klaus Iohannis „Solidaritate! Solidaritate în relația bilaterală de Parteneriat Strategic cu Statele Unite ale Americii“

  • Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 2 iulie a.c., o alocuțiune în cadrul recepției oferite de Ambasada Statelor Unite ale Americii cu ocazia celei de-a 244-a aniversări a Zilei Independenței.

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

Domnule ambasador Zuckerman,

Domnule Prim-ministru,

Excellencies,

Ladies and gentlemen,


On the occasion of the 244th anniversary of the Independence Day of the United States of America, it is my pleasure to present to our American friends Romania’s warmest congratulations!

We gathered here today to celebrate not only the Independence Day of the United States of America, but a milestone in the historical progress of freedom as well: the principles of democratic governance enshrined in the Declaration of Independence continue to inspire the world!

They continue to strengthen the fundamental values of the transatlantic and global community of democracies.

Doamnelor și domnilor,

Contextul global complex de astăzi este marcat de provocări majore. Pandemia de COVID-19, intensificarea competiției mondiale și tentativele unor actori internaționali de a eroda unitatea transatlantică și reziliența statelor democratice se suprapun, iar efectele lor au impact asupra tuturor partenerilor transatlantici.
Pentru România, răspunsul la aceste provocări este unul singur: Solidaritate! Solidaritate în relația bilaterală de Parteneriat Strategic cu Statele Unite ale Americii.

Solidaritate în cadrul Uniunii Europene. Solidaritate în relația transatlantică. Solidaritate între și cu statele ale căror valori derivă din principiile care fundamentează o ordine globală deschisă și prosperă: democrație, stat de drept, relații comerciale libere și corecte, protejarea categoriilor vulnerabile, respect pentru drepturile omului și dreptul internațional.

Sărbătorim, în 2020, 140 de ani de relații diplomatice cu Statele Unite ale Americii, iar în tot acest timp România a dovedit că înțelege să contribuie activ la întărirea acestei solidarități. Este inclusiv motivul pentru care, anul trecut, la Casa Albă, alături de Președintele Statelor Unite, am adăugat două noi domenii Parteneriatului nostru Strategic: securitatea rețelelor 5G, de a căror reziliență va depinde în bună parte succesul noii economii digitale, precum și domeniul nuclear-civil, cu rol esențial în asigurarea securității energetice.

Totodată, în Declarația Comună adoptată împreună cu Președintele Donald Trump cu acea ocazie, am subliniat importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea transatlantică.

Este o contribuție comună pe care România și Statele Unite ale Americii o aduc la consolidarea percepției aliate colective privind importanța Mării Negre și a regiunii.

România rămâne puternic angajată în sprijinul unei relații transatlantice puternice și solidare, bazate pe relații bilaterale solide între Statele Unite și partenerii săi europeni, o Alianță Nord-Atlantică dedicată securității indivizibile a membrilor săi și cooperării cu Uniunea Europeană.

Doamnelor și domnilor,

Pandemia de COVID-19 a pus, fără îndoială, la grea încercare societățile noastre. În același timp, însă, ne-a demonstrat tuturor importanța parteneriatelor și alianțelor puternice, bazate pe valori comune, responsabilitate și empatie.

România și Statele Unite ale Americii au știut să dea măsura solidarității în relația noastră bilaterală, sprijinindu-se reciproc și contribuind astfel, concret și consistent, la eforturile de protejare a sănătății cetățenilor români și americani.

Această solidaritate exemplifică, simbolic, inclusiv modul în care România percepe și va acționa în vederea consolidării Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, a unității de acțiune a Uniunii Europene și a rezilienței relației transatlantice.

Așadar, doresc să evidențiez, din nou, rolul pe care valorile universale exprimate în Declarația de Independență îl au și astăzi. Aflate într-un permanent proces de extindere și aprofundare a modului în care sunt înțelese, ele continuă să formeze baza percepției noastre comune asupra provocărilor contemporane.

Comunitatea noastră de valori și de securitate conferă o dimensiune specială relației dintre Statele Unite ale Americii și România, parteneriatului transatlantic, precum și cooperării în cadrul familiei globale de democrații. Ne furnizează un punct unic și comun de referință, care să ne ghideze acțiunile comune.

Domnule ambasador Zuckerman, vă asigur că Statele Unite vor avea mereu în România un aliat strategic și un prieten ferm, dedicat unei cooperări strânse în plan transatlantic, conform valorilor și intereselor noastre comune!

Urez „La mulți ani!” Statelor Unite ale Americii!

Happy 4th of July! Happy Independence Day!
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce decrete a semnat azi, președintele României, Klaus Iohannis

13 Aug 2020 265

Decret de decorare semnat de Klaus Iohannis. Pe cine a decorat și de ce

13 Aug 2020 328

România nu va lua vaccinul anti-COVID dezvoltat de ruși Klaus Iohannis - Nu există nicio validare externă pentru acel vaccin menționat

12 Aug 2020 383

LIVE VIDEO Klaus Iohannis, conferință de presă la Palatul Cotroceni

12 Aug 2020 955

Ședință la Palatul Cotroceni. Când va avea loc și ce se va discuta

12 Aug 2020 342

Judecători eliberați din funcții, prin decrete semnate de Klaus Iohannis

10 Aug 2020 365

Fotoreportaj Se închid terasele în Portul Tomis, și Zona Peninsulară, din Constanța, după ora 23.00? (galerie foto+video)

08 Aug 2020 2892

Chestorul de poliție Sorin Oprea, fost șef al IPJ Constanța, a încetat raporturile de serviciu din Ministerul Afacerilor Interne

07 Aug 2020 737

Decret semnat de președintele Iohannis privind conferirea Ordinului Național pentru Merit în grad de Cavaler

07 Aug 2020 851

Președintele României își cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate ca urmare a comunicării formulei de calcul eronate cu privire la scenariile întoarcerii la școală

06 Aug 2020 384

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat azi că pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar

05 Aug 2020 3531

Preşedintele Iohannis, întâlnire la Palatul Cotroceni pe tema educaţiei

05 Aug 2020 452

Preşedintele Iohannis, şedinţă pe tema educaţiei. Când va avea loc și cine va participa

04 Aug 2020 409

Decrete semnate, azi, de președintele României

04 Aug 2020 465

Decrete semnate, azi, de președintele României. Unul are legătură cu pensiile publice

03 Aug 2020 644