Actualitate

KMG International Activități de rafinare și trading în creștere în prima jumătate a anului 2018

Grupul KMG International (KMGI) a înregistrat în prima jumătate a acestui an rezultate financiare și operaționale excepționale, acestea fiind susținute în special de activitățile de rafinare și trading cu produse petroliere.
 
Pe fondul unei creșteri cu 27% a cantităților de materii prime procesate și cu 80% a volumelor totale de produse comercializate în primul semestru, Grupul a obținut un rezultat operațional EBITDA de 114,6 milioane USD, cu 60% peste cel atins în perioada similară a anului trecut.  În același timp, rezultatul net, susținut și de programele interne de optimizare și reducere a costurilor, s-a ridicat la 30,6 milioane USD, față de un nivel de 5,2 milioane USD consemnat în perioada ianuarie-iunie 2017. 

Cifra brută de afaceri a Grupului în S1 a fost de 6,67 miliarde USD, o creștere de 65% a indicatorului față de cel din S1 2017, în linie cu evoluția prețurilor la materia primă și produsele petroliere. Contribuția Grupului la bugetul României din 2007 și până în prezent se ridică la peste 15,8 miliarde USD. In primul semestru al anului, KMGI a virat peste 930 milioane USD către bugetul de stat.
 
Rafinare și petrochimie
 
Unitățile de producție ale Grupului din România au prelucrat în S1 o cantitate totală de materie primă de 3,4 milioane tone (+27%), KMGI fiind cel mai mare rafinor intern (rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești) și unicul producător de polimeri, hexan sau bitum rutier. În acest context, Rompetrol Rafinare – operatorul unităților de procesare a consemnat o majorare semnificativă a rezultatului operațional și a celui net, până la un nivel de 85,8 milioane USD și respectiv, 2,8 milioane USD. Cea mai mare unitate de profil din România și una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre – rafinăria Petromidia Năvodari, a reușit să obțină în primul semestru un nivel de 3,1 milioane de materii prime procesate, un record în istoria sa de aproape 40 de ani.  Aceasta a atins în luna mai un nivel record de țiței procesat de 15.650 tone/zi, cantitatea de materie primă procesată ajungând la o medie pentru primul semestru de 17.054 tone/zi. Rafinăria a înregistrat o creștere constantă a materiei prime prelucrate zilnic, de la o medie de 10.800 tone în 2007 la 11.000 în 2012, respectiv 16.763 tone anul trecut.

Rafinăria Petromidia a obținut în prima jumătate a anului circa 2,42 milioane tone carburanți, din care peste 64% au fost carburanții diesel și cel special pentru aviație - jet. În același timp, rafinăria Vega Ploiești a prelucrat o cantitate totală de circa 194 mii tone, în creștere cu 28% față de perioada similară din 2017. În luna mai, unitatea a consemnat un record istoric al materiilor procesate de 42 mii tone, precum și un record de 13 kt pentru producția de bitum.  Unitatea din Ploiești funcționează în sinergie perfectă cu rafinăria Petromidia, care îi asigură integral materiile prime/semifabricate necesare obținerii de produse speciale cu o valoare adaugată ridicată (bitum, solvenți, hexan). Gradul de utilizare a capacității de prelucrare în S1 s-a majorat cu 28% în cazul rafinăriei Petromidia (98,45%), respectiv cu peste 25% pentru Vega (117,53%).
 
Rezultatele financiare înregistrate de divizia de petrochimie în S1 au fost influențate de marjele reduse și volatilitatea ridicată ale prețurilor la materiilor prime și produse petrochimice. Producția totală de polimeri în S1 2018 s-a majorat cu 26% față de perioada ianuarie-iunie a anului trecut, până la un nivel de 81,6 mii tone.

Divizia a finalizat în S1 lucrările de revizie și testare a instalației de polietilene de înaltă densitate - HDPE (verificare/modernizare echipamente, avizări, etc) și și-a propus să o repornească în perioada următoare, în funcție de condițiile de piață.
Diviziile de rafinare şi petrochimie ale Grupului au reușit să își majoreze cu 34% cantitățile de produse petroliere livrate la export în prima jumătate a anului, valoarea acestora ridicându-se la peste 926 milioane USD (cu circa 80% peste indicatorul din S1 2017).
 
Retail și wholesale
 
În prima jumătate a anului, cererea internă și regională de carburanți a fost afectată atât de condițiile meteo severe din primul trimestru, cât și de cele economice generale (impactul evoluției interne și internaționale a prețurilor). Grupul prin diviziile de retail din România, Bulgaria, Moldova și Georgia a obținut în S1 o creștere cu 5% a volumelor de carburanți comercializați, până la un nivel de aproximativ 1,5 milioane tone. Subsidiara din România și-a majorat cu 12% a cantităților de carburanți comercializați (inclusiv gaz petrolier lichefiat) față de nivelul de 950 mii tone în S1 2017.

Pe plan intern, vânzările totale de produse petroliere în prima jumatate a anului s-au ridicat la 1,4 milioane tone, cu circa 15% peste rezultatul obținut în perioada similară a anului trecut. Vânzările directe ale unităților de producție s-au majorat cu 37% până la un nivel de 372 mii tone, în contextul în care și divizia de petrochimie și-a imbunatatit în S1 2018 cu 26% cantitățile de polimeri livrați în România. KMG International a continuat să își extindă rețeaua regională de distributie carburanți, ajungând la finele lunii iunie la un număr de 1.094 puncte (stații proprii, stații partener, stații expres, baze interne), în creștere cu 88 de unități față de iunie 2017.

n acest an, Grupul a introdus și în Georgia conceptul de baze interne (rezervoare de 20 metri cubi amplasate în incinta companiilor care dețin flote auto), având în prezent 14 unități. În aceeași perioadă, KMGI a deschis 3 noi stații în Republica Moldova și 2 în România (Bacău și Bragadiru), unde continuă programul de rebranding interior și exterior cu focus pe stațiile Expres, skidurile GPL și rețeaua Rompetrol Partener. Pentru creșterea prezentei Rompetrol în Bulgaria, subsidiara locală a preluat în administrare 5 stații de carburanți în Sofia, Plovdiv, Plevna, Sevlievo şi în Borovo (regiunea Ruse). Acestea vor intra în perioada următoare întrun amplu program de modernizare și de alinere la standardele Rompetrol, contractul de închiriere fiind încheiat pe o perioada de 10 ani.
 
Trading și supply chain
 
KazMunayGas Trading - divizia de Trading a Grupului a consemnat în S1 un volum total al materiilor prime și produse petroliere tranzacționate de peste 11,5  milioane tone, în creștere cu 35% față de nivelul atins în S1 2017. Acestea au cuprins și materiile prime livrate pentru aprovizionarea unităților de producție ale Grupului, dar și transferul/vânzarea produselor petroliere către subsidiarele din regiune și parteneri externi. Vânzările totale de produse petroliere la nivelul Grupului s-au ridicat în primul semestru la 4,45 milioane tone, din care 1,4 milioane tone în România, 830 mii tone în regiunea Mării Negre (inclusiv livrările către subsidiarele din Bulgaria, Moldova și Georgia), iar diferența de 2,2 milioane tone fiind livrate către alți parteneri externi prin KazMunayGas Trading. 

KMGT este operator al volumelor de țiței produse de KazMunayGas pentru export. Astfel, KMGT efectuează livrări de țiței către rafinăria Petromidia și operațiuni de tranzacționare pentru vânzarea țițeiului pe piețele internaționale. Tițeiul procesat de rafinăria Petromidia în S1 2018 a fost descărcat integral prin terminalul marin al Grupului situat la 8,8 kilometri în largul Mării Negre direct în parcul de rezervoare, produsele finite fiind livrate ulterior pe cale rutieră, feroviară și maritimă (portul Midia Năvodari).
 
Cantitățile totale de produse petroliere livrate în S1 2018 prin intermediul navelor, barjelor, vagoanelor și cisternelor din rafinăriile Petromidia și Vega s-au ridicat la peste 3,6 milioane de tone.  Numărul navelor operate în prima jumătate a acestui an de compania Midia Marine Terminal a fost de 301 nave și barje prin portul Midia, dar și 30 de tancuri petroliere prin terminalul marin. În perioada 2009 – S1 2018, numărul navelor operate de compania Midia Marine Terminal s-a ridicat la 4.463 de nave și barje prin portul Midia, dar și 424 de tancuri petroliere prin terminalul marin. Cantitatea totală de materii prime livrate către rafinăria Petromidia în acest interval a fost de aproximativ 40 de milioane de tone.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rompetrol Rafinare Rezultatele operaționale și financiare, atinse în trimestrul trei și în primele nouă luni ale acestui an

14 Nov 2018 209

KMG International a anunţat câștigătorii celor 100 de burse de performanță

30 Oct 2018 450

Revizie programată a rafinăriilor Petromidia Năvodari și Vega Ploiești. Ce măsuri vor fi luate (galerie foto)

29 Oct 2018 353

Fondul de investiţii în energie kazah - român, înfiinţat de KMG International şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie

27 Oct 2018 544

Activitatea medicală de urgenţă a SMURD, sprijinită de KMG International (galerie foto)

26 Oct 2018 789

Cu sprijinul KMG International Autorul kazah Abai Kunanbaev, tradus pentru prima dată în limba română, la editura Nemira

23 Oct 2018 696

Grupul KMG International, acreditat şi calificat internaţional CIPS în domeniul achiziţiilor

19 Oct 2018 509

Interviu online cu Alexandru Nicolcioiu, consilier al directorului general al KMG International „Rafinăria Petromidia este una dintre cele mai moderne din România şi din Europa Centrală şi de Est“

25 Sep 2018 2228

Program de burse în valoare de 100.000 de dolari, lansat de KMG International

20 Sep 2018 990

Tabăra de inelare de la Grindul Chituc a Asociației Milvus, susţinută de Rompetrol

14 Sep 2018 396

Rompetrol Rafinare, pilon principal în asigurarea securităţii energetice a României (galerie foto)

07 Sep 2018 1638

Imagini de la eveniment. Concert oferit de Rompetrol Rafinare angajaților și partenerilor. Ce artiști vor urca pe scenă (galerie foto+video)

06 Sep 2018 3039

Rompetrol Rafinare a înregistrat o creștere cu 27% a materiilor prime procesate în primul semestru

14 Aug 2018 370

Rompetrol a inaugurat prima stație cu încărcare electrică din Bacău. Ce servicii sunt oferite conducătorilor auto

13 Aug 2018 455

Rompetrol, prima benzinărie din România dotată cu panouri solare

19 Jul 2018 701

Ediția a 18-a a Programului de Internship lansată de KMG International. Elevi și studenți din Constanța participă la program

18 Jul 2018 523

Factura electronică poate aduce plinuri de carburant clienților Rompetrol Downstream. Vor fi organizate două tombole

17 Jul 2018 465

KMG International, raport pentru anul 2017 Zhanat Tussupbekov - „Grupul a atins cel mai mare nivel al indicatorilor operaţionali şi financiari“

07 Jul 2018 910

Rezultate financiare și operaționale în creștere pentru KMG International în primul trimestru din 2018

02 Jul 2018 462

”Astana City Festival”, găzduit de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

28 Jun 2018 518

​Președintele directoratului KazMunayGas s-a întâlnit cu Ministrul Energiei, Anton Anton

20 Jun 2018 793

10.000 dolari au fost adunați în cadrul crosului caritabil „Rompetrol Run and Care”. Angajații KMG International au participat la eveniment

11 Jun 2018 523

KMG International a devenit membru al Centrului Român al Energiei. Care sunt obiectivele centrului

25 May 2018 481

Rompetrol și The Institute, parteneriat pentru susținerea industriilor creative

18 May 2018 554

Rompetrol Rafinare a înregistrat în primul trimestru din 2018 o creștere cu circa 27% a materiilor prime procesate în cele două rafinării – Petromidia Năvodari și Vega Ploiești

15 May 2018 753

Linie de credit de 360 milioane USD prelungită de KMGI până în 2021. Tranzacția oferă multiple posibilități de utilizare

20 Apr 2018 577

Festivitate în marea familie a Rompetrol Rafinare Directorul general Yedil Utekov - „Nauryz este o sărbătoare a renaşterii naturii, a primăverii, a oamenilor“ (galerie foto+video)

22 Mar 2018 2264

KMG International, recorduri istorice de producție în 2017

15 Mar 2018 756

Rompetrol Rafinare, recorduri istorice de producție în 2017

15 Feb 2018 792

Firme Constanţa, rezultate financiare Midia Marine Terminal SRL, cifră de afaceri şi număr de angajaţi în creştere (document)

09 Feb 2018 1074

Rompetrol, 15 ani de activitate în Bulgaria şi Moldova

12 Dec 2017 1218

Pompierii ISU „Dobrogea“, dotaţi cu echipament medical de KMG International

14 Nov 2017 1841

Grupul KMG International, rezultate tehnologice și financiare record în primele nouă luni ale anului 2017

06 Nov 2017 1034

„Atât kazahii, cât şi românii au o istorie autentică şi fascinantă“ Cea de-a treia ediţie a Festivalului de Film Kazah, cu cinci filme de excepţie

21 Oct 2017 950

KMG International începe programul de internship în rafinăriile sale. 160 de tineri vor fi instruiţi

07 Aug 2017 1939

Tranzacția dintre NC KazMunayGas și China Energy Company Limited a primit aprobarea din partea autorităților române

27 Jul 2017 849

Compania Midia Marine Terminal împlineşte zece ani de activitate „Remarcăm o evoluţie importantă - peste 32 de milioane de tone de ţiţei, transferate prin Terminalul Marin de la Marea Neagră“ (galerie foto+video)

26 Jun 2017 3336

15.000 USD donaţi de angajații KMG International în cadrul crosului caritabil Rompetrol Run and Care

17 Jun 2017 3288

Acţiuni de voluntariat ale angajaţilor Rafinăriei Petromidia de Ziua Mondială a Mediului

16 Jun 2017 2759

CEO KMG International, Zhanat Tussupbekov, desemnat vicepreședinte al Federației Internaționale de Haltere

30 May 2017 1417

Rompetrol deschide prima benzinărie cu stații de încărcare pentru mașinile electrice

26 May 2017 2494

Rompetrol Rafinare, cifră de afaceri în creștere cu 15% în primul trimestru 2017

12 May 2017 1176

Rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, în revizie tehnică pentru 20 de zile

04 May 2017 800

CEFC, interesată de dezvoltarea operațiunilor KMG International

27 Mar 2017 1049

Rezultate şi operaţiuni în creştere în 2016 la KMG International Zhanat Tussupbekov - „În 2012 am păşit pe calea unor schimbări de anvergură“

11 Mar 2017 1045

Studenţii din Constanţa aşteptaţi la un program de internship lansat de KMG International

10 Mar 2017 4875

Rompetrol Rafinare, profit operațional de 182 milioane USD în 2016 și recorduri istorice de producție

15 Feb 2017 1311

În zilele de 10 și 11 ianuarie, Rompetrol oferă gratuit ceaiuri calde clienților

10 Jan 2017 1372

Apă, mâncare și băuturi calde gratuite în stațiile Rompetrol de pe autostrada A2

06 Jan 2017 2044

KMG NC și CEFC – parteneriat strategic pentru dezvoltarea activităților de petrol și gaze în Europa

15 Dec 2016 954