La ce trebuie să fim atenți când ne facem piața pentru Sărbătorile Pascale

  • Paștele Catolic este sărbătorit pe 4 aprilie, iar Paștele Ortodox pe 2 mai
  • Până atunci românii se pregătesc pentru a întâmpina sărbătorile cum se cuvin, în mod tradițional
  • Procurarea de produse alimentare proaspete este des întâlnit în această perioadă, iar DSV Constanța atenționează să fim atenție la ce și cum achiziționăm 
În scopul prevenirii apariţiei de toxiinfecţii alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale Catolice, Sărbătorilor Pascale Ortodoxe și zilei de 1 Mai  când se comercializează o cantitate mai mare de produse alimentare, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa va dispune măsuri specifice de monitorizare, supraveghere şi control sanitar veterinar a activităţilor de producere, depozitare, transport şi valorificare a cărnii de miel, ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, peştelui şi produselor din pescuit pe teritoriul Judeţului Constanţa.
 
În acest sens, în baza unui program stabilit de către Directorul executiv al D.S.V.S.A. Constanţa, în perioada 22.03.2021 – 01.05.2021 medicii veterinari cu atribuţiuni de control oficial din cadrul D.S.V.S.A. Constanţa precum şi medicii veterinari din cadrul C.S.V.S.A.O. vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în piețele agro-alimentare, abatoarele și centrele de sacrificare cu activitate temporară, unitățile de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul și în unitățile de alimentație publică.
 
Având în vedere că în mod specific există un interes crescut în perioada imediat  următoare, pentru anumite categorii de produse de tipul cărnii de miel, ouălor, peștelui și produselor lactate proaspete D.S.V.S.A. face un apel către consumatori și îi roagă să achiziționeze produse alimentare doar din spații și unități supuse controlului sanitar veterinar, evitându-se astfel alimentele rezultate din activități clandestine,  pentru care nu se cunoaște proveniența, condițiile de păstrare și manipulare.
 
Activităţile sanitare veterinare vor avea ca obiectiv următoarele aspecte:
 

Sacrificarea Mieilor/Iezilor

 
Sacrificarea mieilor şi iezilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea ovinelor, publicate pe site-ul A.N.S.V.S.A. În abatoarele sanitare veterinare autorizate personalul sanitar veterinar de specialitate va admite la tăiere doar animalele sănătoase provenite din exploataţii comerciale şi gospodăriile populaţiei, însoţite de documente care să ateste starea de sănătate a acestora. Marca se sănătate, de formă ovală, va fi aplicată pe carcasele de miel/ied numai după examinarea post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară veterinară a abatorului. Carcasele rezultate din abatorizare pot fi comercializate în pieţele agroalimentare numai dacă sunt însoţie de certificate de sănătate publică veterinară şi transportate cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar, pieţe care trebuie să deţină spaţii special amenajate pentru depozitarea şi comercializarea carcaselor de miei/iezi sub un regim termic care să nu le modifice caracteristicile organoleptice, fizico-chimice şi microbiologice, oferite spre vânzare direct către consumatorul final.
 

Lapte şi produse lactate

 
Micii producători care comercializează lapte şi brănzeturi în pieţele agroalimentare şi târguri sunt înregistraţi sanitar veterinar în conformitate cu Ordinul A.N.S.V.S.A. nr.111/2008.
 
Acești producători trebuie să deţină fişa de sănătate a animalelor, care să ateste că laptele crud şi produsele din lapte obţinute provin de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui, precum şi de carnete de sănătate sau fişe de sănătate ale persoanelor ce manipulează aceste produse şi care să ateste că nu suferă de boli infectocontagioase.
 
Brânzeturile destinate comercializării vor fi expuse la vânzare în spaţii special amenajate din cadrul pieţelor agroalimentare şi târgurilor, în vitrine special destinate acestui scop, în tăvi uşor de curăţat şi igienizat.
 

Comercializarea brânzeturilor de la micii producători se realizează în ambalaje de unică folosinţă curate, iar trasabilitatea acestor produse alimentare va fi asigurată prin utilizarea unor metode de identificare/etichetare în care se vor face menţiuni referitoare le denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii şi data obţinerii prin afişarea în momentul expunerii la vânzare şi pe toată perioada comercializării produselor a acestor informaţii pe tăbliţe sau panouri aplicate în dreptul fiecărui produs comercializat fie aplicarea pe ambalajul de transport a unor etichete adezive.
 

Ouăle şi produse din ouă destinate consumului uman

 
Producătorii şi comercianţii care valorifică ouă pentru consum uman, fermele producătoare şi centrele de ambalare ouă, trebuie să fie autorizate/înregistrate sanitar veterinar conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

 
Transportul ouălor să se efectueze numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar pe întreaga perioadă de depozitare şi comercializare să fie asigurate temperatura şi igiena corespunzătoare.
 
Ouăle sunt marcate cu codul producătorului şi provin din centre de ambalare ouă autorizate în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile ouălor.
 
Examenul ovoscopic este efectuat de către personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale  pentru ouăle valorificate de către producătorii particulari în pieţele agroalimentare şi târguri. Ouăle cu coaja crăpată sau lovită sunt retrase de la comercializare şi sunt dirijate către o unitate de neutralizare sau prelucrare tehnică.
 

Peştele şi produsele din  pescuit

 
Comercializarea peştelui şi a produselor din pescuit se realizează numai în spaţii şi locuri special amenajate, care permit desfăşurarea acestor activităţi în conformitate cu Reg. CE. 852/2004 şi Reg. CE. 853/2004 şi înregistrate  sanitar veterinar conform prevederilor Ord Președintelui ANSVSA 111/2008, cu modificările și completările ulterioare.
 
Gheaţa utilizată pentru menţinerea temperaturii peştelui proaspăt va fi în cantitate suficientă şi obţinută numai din apă potabilă. La achiziționarea peștelui proaspăt, acesta trebuie să prezinte:
 
  • culoare vie, pigment irizat sau opalescent
  • mucus apos, transparent, ochii ieșiți din orbite, pupilă neagră strălucitoare
  • branhii de culoare deschisă, fără mucus
  • carnea fermă și elastică, cu suprafață netedă
 
Trasabilitatea acestor produse alimentare va fi asigurată prin etichete şi alte documente însoţitoare chiar dacă peştele provine din acvacultură sau din pescuit.
 
Se vor comercializa doar peşte şi produsele din pescuit cu caractere organoleptice nemodificate şi care nu sunt infestate cu paraziţi vizibili.
 

Alte produse alimentare tradiționale

 
Cozonaci, prăjituri, produse de panificaţie, legume de sezon, etc. se pot comercializa doar în spaţii amenajate şi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, sub controlul personalului de specialitate.
 
Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea sanitară veterinară a pieţelor agroalimentare, în care producătorii particulari expun spre vânzare produse sau alimente de origine animală, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt însoţite de documente care să ateste provenienţa şi a alimentelor, care în urma controlului sanitar veterinar au fost declarate necorespunzătoare.
 
Se interzice comercializarea produselor și alimentelor de origine animală și nonanimală în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu este asigurată o temperatură și o stare de igienă corespunzătoare.
 
De asemenea, în vederea prevenirii propagării pestei porcine africane vor fi organizate controale oficiale în trafic cu sprijinul reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Constanța pentru verificarea modului de respectare de către operatorii din sectorul alimentar, a prevederilor legale aplicabile circulației porcinelor vii și a cărnii și produselor obținute din carnea de porc sau care conțin carne de porc. Controalele în trafic vor viza deopotrivă transporturile de miei, verificările având ca obiect condițiile de igienă, a dezinfecției și a  documentelor de autorizare a mijloacelor auto sanitar veterinar utilizate pentru transportul acestor animale, documentele insotitoare ale animalelor .
 
De asemenea, solicităm sprijinul altor instituţii abilitate ale statului în cadrul acţiunilor proprii de control şi atunci când situaţia o impune pentru asigurarea unui climat de linişte şi de siguranţă a populaţiei.
 
Neconformităţile sau abaterile de la legislaţia sanitară veterinară sesizate pot fi comunicate la numărul de telefon 0786/577.007, precum şi la număr de telefon “Call Center” ANSVSA 0800.826.787.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alertă ANSVSA Smoothie contaminat cu patulină, retras de pe rafturile LIDL

12 Mar 2024 597

Alertă alimentară Biscuiți retrași din magazinele LIDL. Pot să conțină corpuri străine metalice

22 Feb 2024 2401

ANSVSA MEGA IMAGE retrage un sos de la raft. Conține un produs care nu se regăsește pe etichetă

16 Feb 2024 579

Curtea de Apel Constanța, amânare de pronunțare în dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

11 Feb 2024 625

Unul dintre cele mai cumpărate sosuri de usturoi, retras de pe rafturile din magazinele LIDL! Iată motivul

09 Feb 2024 1247

ANSVSA Produs de la LIDL, retras de la raft! Risc de intoxicație cu histamină

07 Feb 2024 1264

ANSVSA Retragere produs de la comercializare. Goji, contaminat cu salmonela

02 Jan 2024 754

Un nou focar de gripă aviară, într-o exploataţie comercială de găini din Piscani, judeţul Olt

24 Dec 2023 653

DSVSA Constanţa recomandă populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare numai din unităţi autorizate

08 Dec 2023 729

Anunț important al ANSVSA! Cum pot fi protejate animalele în perioadele cu temperaturi foarte scăzute

04 Dec 2023 664

Mega Image retrage un produs important de la raft! Este vorba de o cunoscută ciocolată

07 Nov 2023 2192

Focar secundar de gripă aviară diagnosticat la o gospodărie din județul Teleorman

31 Oct 2023 821

Primul termen, în februarie 2024 Dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța, a ajuns la Curtea de Apel Constanța (DOCUMENT)

29 Oct 2023 1156

Președintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu, în vizită de lucru în Regatul Maroc - noi oportunități pentru export

25 Oct 2023 837

ANSVSA aplică amenzi de zeci de mii de lei pentru utilizarea ileagală de substanțe în produse alimentare

17 Oct 2023 743