UPDATE La un an de la protestul din 10 august 2018, manifestație de amploare în Piața Victoriei (galerie foto)

Astăzi se împlinește un an de la protestul din 10 august 2018, considerat una dintre cele mai violente mișcări din istoria post-decembristă, exceptând, desigur, „mineriadele”, prilej cu care vor avea loc manifestații în Piața Victoriei și în Piața Revoluției din capitală.

Jandarmeria și Poliția vor supraveghea cele două adunări publice care se vor desfășura sâmbătă în București.

În Piața Victoriei, manifestația este prevăzută între orele 14.00 până la 22.15, iar în Piața Revoluției, între 17.00 și 21.00.

Primăria Capitalei le-a avizat pe ambele și a făcut o serie de recomandări pentru siguranța participanților.

„Prezența jandarmilor la aceste manifestații publice este o obligație legală și are ca scop asigurarea unui cadru de siguranță pentru participanți și a tuturor condițiilor care să permită cetățenilor exercitarea neîngrădită a drepturilor și a libertăților garantate de Constituția României.

Echipele de dialog ale Jandarmeriei vor fi prezente pentru menținerea permanentă a legăturii cu organizatorii și participanții și ne bazăm pe colaborarea cu aceștia pentru a-i îndepărta pe cei care provoacă sau instigă la violență” se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.

UPDATE 22:25:

Dacă mulți protestatari scandează în piață, în centrul manifestației, acolo unde este amplasat un altar, femei, bărbați, copii aprind lumânări în locul de comemorare al victimelor din Colectiv, Caracal sau din 10 august 2018.



UPDATE 22:14:


Protestatarii încă prezenți la fața locului scandează:

„Demisia! Demisia!”

UPDATE 22:12:

„Ne dorim ca până la sfârșitul evenimentului să nu mai întâmpinăm probleme.”, a declarat Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov.

UPDATE 22:09:

Jandarmeria declară că asupra unor manifestanți s-au găsit obiecte pirotehnice și contondente.

UPDATE 22:07:

Mulți protestatari pleacă din piață de la protestul pașnic de astăzi.

UPDATE 22:00:

În jur de 20.000 de persoane au fost astăzi prezente la mitingul din Piața Victoriei.

UPDATE 21:58:

„Exercițiile autorităților de cosmetizare nu au ajutat la nimic și s-au mai adăugat Caracalul și votul din 26 mai.Și mai e ceva, ce-a spus tânăr pe care l-au arestat: ură și nemuțumire profundă. Dacă aș fi în locul conducătorilor politici ai acest țări, m-aș gândi foarte serios la ceea ce se întâmplă.”, spune Cristian Diaconescu la DIGI 24.

UPDATE 21:40:

Întrebat dacă, în cazul în care protestatarii vor rămâne în piață și după ora 22:15, Enache declară:

„Așa cum am mai spus, după ora 22:15 expiră termenul stabilit de organizator în acel document încheiat cu autoritățile. După acest termen, vom rămâne în continuare aici, pentru a ne asigura că fiecare cetățean, fiecare persoană care se află, ajunge în siguranță acasă.”

UPDATE 21:38:

Georgian Enache declară că după protest, mai exact, ora 22:15, Jandarmeria va sta de vorbă cu organizatorul mitingului.

UPDATE 21:32:

În Piața Victoriei sunt prezenți 19.000 de protestatari. La mitingul organizat de Diaspora participă și locuitori ai capitalei sau ai orașelor din țară, nu doar românii de peste hotare.

UPDATE 21:30:

„Pentru siguranța participanților la adunarea publică, a fost lărgit spațiul delimitat cu panouri metalice, fără incidente. Facem apel la calm, adresăm participanților rugamintea de a fi atenți in jurul lor si de a semnala jandarmilor orice încălcării ale legii. Nu întrați in conflicte! Noi vom rămâne în continuare prezenți la fața locului!”, comunică Jandarmeria Română

UPDATE 21:20:

Protestatarul luat pe sus de șase jandarmi a declarat că le-a spus forțelor de ordine că sunt sclavii lui Dragnea. Acesta fiind motivul pentru care tânărul a fost săltat de jandarmi și sancționat cu amendă de 300 de lei.

Acesta pare un motiv nejustificat, fiind mai degrabă o declarație politică, decât o injurie adusă la adresa jandarmilor, spune un invitat al DIGI 24.

UPDATE 21:15:

Pare a se desfășura, în acest moment, un nou conflict verbal între jandarmi și protestatari. Forțele de ordine nu ripostează.

UPDATE 21:13:

Mai mulți protestatari scandează: „Acum sunteți buni, la Caracal unde erați?”, referitor la calmitatea forțelor de ordine și totodată la numărul mare al jandarmilor prezenți în Piața Victoriei.

UPDATE 21:10:

Efectivele de jandarmi au fost suplimentate.

UPDATE 21:00:

La fața locului s-au montat din nou garduri.

UPDATE 20:55:

„În ultimii 3 ani, aceste instituții, instituții cheie într-un stat, Poliție, Jandarmerie, sunt instituții fundamentale într-un stat, fiind puse să păzească partidul și să păzească gruparea Dragnea, au uitat să mai lucreze pentru cetățeni. De asta cetățenii nu au încredere în aceste instituții și de fiecare dată când apare un jandarm sau un polițist îl iau cu înjurături așa cum am văzut că s-a întâmplat.”, se declară pentru DIGI 24.

UPDATE 20:50:

Trafic a fost oprit în zona Piața Victoriei din cauza numărului mare de protestatari.

UPDATE 20:47:

În momentul de față, 15.000 de protestatari sunt prezenți la mitingul Diasporei.

UPDATE 20:27:

Patru persoane au fost conduse la secția de poliție, conform presei centrale.

UPDATE 20:20:

Un al treilea protestatar a fost reținut de jandarmi din cauză că a adresat injurii jandarmilor. 



UPDATE 20:07:

Numărul protestatarilor din Piața Victoriei a depășit 10.00.

UPDATE 20:00:

Actorul și participantul la protestul de anul trecut, Mihai Călin, spune că „anul trecut am simțit-o ca pe un abuz foarte traumatizant. În afară de gazele pe care le-au luat sute, mii de protestatari sau bastoanele în cap, a fost foarte traumatizant din punct de vedere psihic. Să-ți manifești libertatea de expresie și să fii tratat în asemenea mod criminal, lasă urme sufletești, urme psihice. Oameni, puțin spus dezamăgiți, care aleg să plece din țară. Eu, personal, nu am inhalat gaze anul trecut. Era atât de multă lume încât nu puteam să ajung acolo. Am văzut că se dădea cu gaze lacrimogene încă de la ora 16. Era inexplicabil. Grupurile violente de câteva zeci de oameni erau evidente. N-a fost nicio vorbă de tentativă de lovitură de stat, au fost aceleași povești pe care ni le livrează FSN, PDSR, PSD din 1990.

UPDATE 19:55:

La mitingul Diasporei din Piața Victoriei sunt prezenți 8500 de protestatari.

UPDATE 19:40:

Jandarmii au găsit un al doilea cuțit asupra unei persoane care încerca să intre în Piața Victoriei, conform g4media.ro

UPDATE 19:35:

În momentul de față, sunt aproximativ 5.000 de oameni la mitingul autorizat.

UPDATE 19:30:

„Ceea ce am văzut anul trecut, n-ar trebui să mai vedem vreodată în România. N-ar trebui ca vreodată, vreo instituție publică, aceea care ar trebui să fie în slujba cetățeanului să-l atace pe acesta. Pentru că de ani de zile, asta face statul român și instuțiile statului român ne umilesc și chiar ne agresează. Noi am mai fost la proteste care au fost pașnice. Cred că nu jandarmii de rând sunt de vină, ci capii lor și ar trebui să aflăm cine a dat ordin ca acești oameni să fie atacați. Înțeleg că, din suta de mii de oameni care au fost atunci în piață, sunt 18 oameni care, întradevăr, poate că au fost mai violenți. Din 100.000 de oameni, jandarmeria nu putea să extragă 18 oameni și pentru asta a trebuit să fie gazați copii, femei, bătrâni, oameni pașnici. Suntem aici în piață, astăzi, pentru fiecare om care a murit în țara asta, deși ar fi trebuit să trăiască. Pentru acel om care a murit gazat, pentru cele două fete care au murit din cauza incompetenței, pentru fiecare copil bolnav de cancer care moare pentru că nu are medicamente și pentru noi, pentru că avem dreptul la o viață normală.”, spune un protestatar prezent la această oră în Piața Victoria.

UPDATE 19:15:

Anul acesta, misiunea Jandarmeriei pare că s-a schimbat. Astfel, pe tot parcursul zilei, mesajul lor a făcut apel la dialog. Anul acesta sunt mai mulți jandarmi prezenți la eveniment decât anul trecut, nu în Piața Victoriei, cât pe străzile adiacente, transmite presa centrală. Pe strada Paris sunt zeci de dube, sute de jandarmi, care așteaptă în dispozitiv.
 
Până acum, șase persoane au leșinat din cauza căldurii, de altfel aveau și probleme cardiace.
Pompierii au făcut apel la oameni să se hidrateze cât se poate de des, să nu stea în soare, să caute cât mai mult umbra.

UPDATE 19:05:

Iată câteva dintre mesajele pe care protestatarii le afișează pe pancartele lor:

„Cu gazele m-am putut învăța, nu și cu corupția!”, „Hoții”, ”Demisia”, ”Fără penali în funcții publice! Corupția ucide!”, „Dragnea, încă 10 ani!”, „112, nu mai țineți linia ocupată!”

UPDATE 19:00:

Din boxele instalate în Piața Victoriei se aude imnul ”Deșteaptă-te, române!”

UPDATE 18:50:

Polițiștii de la Rutieră au luat decizia de a restricționa traficul, cel puțin pe una din artere în zona Piața Victoriei.

UPDATE 18:45:

Georgian Enache (Jandarmerie):

„Încă de la începutul acestei activități au fost instalate câteva filtre în principalele zone de acces către zona Piața Victoriei. Până în acest moment, aceste filtre și-au dovedit eficiența, în sensul că până în prezent a fost găsit asupra unei persoane un cuțit, persoana a fost reținută, condusă la sediul Poliției pentru dispunerea măsurilor legale.

Totodată, aceste filtre vor fi menținute, în ciuda unor mulțumiri pe care le-am văzut că au apărut în spațiul public. În aceste filtre nu sunt controlate toate persoanele, să ne înțelegem, să fie foarte clar. Sunt controlate în special persoanele care au asupra lor bagaje voluminoase sau persoanele care creează suspiciuni. Deci, în niciun caz toate persoanele care intră în piață. Aceste filtre au fost făcute cu intenția clară de a preveni introducerea în zona pieței de obiecte materiale care ar putea deveni un pericol.

Recomandăm tuturor să mențină aceeași linie de dialog, deschidere, transparență, comunicare cu forțele de ordine. Nu vrem să mai întâlnim situații ca mai devreme, atunci când colegi de-ai mei, polițiști, au vrut să verifice anumite aspecte semnalate în zonă, iar din partea unor grupuri de persoane au întâmpinat rezistență, cel puțin verbală.

Vom rămâne aici până ce toată activitatea se va termina. Facem același apel la calm. În continuare mai avem de gestionat o activitate, un marș care va începe începând cu ora 19.00,  din zona Piața Revoluției, către zona Piața Romană. După cum bine știți, și acolo vom avea efective pentru a ne asigura că pe traseu nu vor fi probleme.”

UPDATE 18:25:

În Piața Victoriei, numărul protestatarilor a depășiit 2.000.

UPDATE 18:20:

Începând cu 18:30 se va face un marș pe la sediul DIICOT, apoi protestatarii vor reveni în Piața Victoriei.

Încă de la ora 18:00 se protestează și în fața Ministerului Afacerilor Interne unde, în momentul de față sunt câteva zeci de persoane.

„Nu doar în Guvern există probleme, ci și în Ministerul Afacerilor Interne”, spune un protestatar.

UPDATE 18:15:

În mijlocul pieței a fost pus un altar, cu lumănări și fotografii cu Ilie Gâzea, mort după protestul din 10 august 2018, cu cele două fete ucise în Caracal, Alexandra Macesanu și Luiza Melencu și cu victimele incendiului din Colectiv. 

UPDATE 18:05:

În urmă cu câteva minute, jandarmii au găsit un cuțit la unul dintre protestatari. Acesta a fost predat Secției 5 de Poliție din capitală.

UPDATE 18:00:

În Piața Victoriei sunt acum peste 2.000 de oameni. La fel ca și mai devreme, majoritatea stau în zonele umbrite, iar alți circa 800-1.000 în zona centrală. De la scenă răsună acum in difuzoare Imnul Golanilor, potrivit hotnews.ro.

UPDATE 17:45: 

Președintele Klaus Iohannis a declarat în presa centrală:

„În urmă cu un an, Guvernul PSD-ist și-a atacat proprii cetățeni cu bâte, gaze lacrimogene. Români care au demonstrat pașnic, au fost atacați de Guvernul României. Eu nu-mi doresc să se mai întâmple așa ceva niciodată. Este clar, evenimentele din 10 august, anul trecut, trebuie elucidate. Trebuie să vedem cine a dat comanda politică pentru așa ceva. Ceva inimaginabil.”

Sursă foto: Digi 24

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat despre manifestațiile din București „Au fost mobilizate mai multe echipaje din ţară, cu maşini de multiple victime“

09 Jun 2018 1476

UPDATEProtest în Piața Victoriei. 1000 de oameni prezenți la manifestare

08 Nov 2017 2722

UPDATE 6. Patru persoane, transportate la spital Incidente în Piaţa Victoriei. Au fost aruncate obiecte pirotehnice

01 Feb 2017 2407

Manifestaţii antiguvernamentale la Bucureşti şi în ţară

16 Nov 2014 2273