Lansarea cărţii „Status” a lui Mugur Grosu (galerie foto)

Aplaudată de un public numeros, neconvenţionala carte a lui Mugur Grosu, numită „Status”, a strâns un număr impresionant de admiratori la Constanţa. Deşi s-au lăsat puţin aşteptaţi, autorul şi cei doi invitaţi ai săi, actualul preşedinte al Uniunii Scriitorilor - filiala Dobrogea, conf. univ. dr. Angelo Mitchievici, şi poetul şi prozatorul neoavangardist Yigru Zeltil, au captat imediat atenţia celor veniţi. Primul care a prezentat „Status” a fost conf. univ. dr. Angelo Mitchievici, care a constatat îmbinarea dintre real şi ireal, dintre sentimentele autorului şi simplele statusuri de pe Facebook.
 
„Textele au o dimensiune cinematică, sunt un fel de very short stories (poveşti foarte scurte), dar care sunt aduse împreună printr-un montaj foarte abil. Este surprinzător pentru mine câtă coerenţă pot avea aceste texte şi, mai mult decât atât, acest mic relief dramatic-absurdist pe care îl au. În acelaşi timp sunt nişte texte aparent improvizate, pentru că, miezul lor este un happening (o desfăşurare a evenimentelor), unul care nu este organizat câtuşi de puţin de scriitor”.
„Status” este o carte care întruneşte atât proză, cât şi versuri, este un volum de prozo-poeme care sunt, în fapt, comunicări cu exteriorul ale eului poetic închistat într-o realitate virtuală, comunicări către prieteni, mai mult sau mai puţin reali, care înţeleg, mai mult sau mai puţin, ceea ce Mugur Grosu transmite.
 
„Când am văzut că Mugur Grosu şi-a publicat statusurile de pe Facebook, mi-am amintit de cartea I`m still alive! (Sunt încă în viaţă). La asta m-am gândit când am dat de mesajele lui Mugur, care au un puternic iz de poantă, dincolo de care se pot distinge urme de viaţă, dacă nu de distrugere. Ceea ce e poetic la Mugur este că în tot ceea ce vede nu se poate abţine să nu îşi demonstreze ingeniul”, povesteşte Yigru Zeltil.
 
Cartea „Statusuri” a fost publicată la editura Herg Benet, iar autorul o dedică prietenilor şi următorilor de pe Facebook: „Dedic aceste pagini celor 2.618 prieteni şi 1.602 urmăritori ai emisiilor mele pe Facebook, care-au schimbat un scriitor de week-end (cum mă ştiam) într-unul de status-uri (cum m-am trezit), şi celor care m-au instigat să le-adun într-o carte. Pioase scuze copacului care s-a irosit aici, sustras din altarul literaturii măreţe. Reverenţe lui Alexandru Oglindă pentru fotografia de pe copertă, coautorilor ei morali - demolatorii Halei Matache, şi «colegilor» scriitori - de procese verbale, care m-au ridicat în slăvile dubei. Şi fluturări de batistă celor ce nu şi-au găsit niciodată răgazul să fie scrise, deşi li se cuvenea măcar asta: o carte din semne de carte.”

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mobilizare din partea Constanței în sprijinul refugiaților! Se caută o dubă pentru a transporta colete cu hrană și haine la Isaccea

26 Feb 2022 6842

Un altfel de manual de arheologie. „Calendarul Aztec“, lansat la Cărtureşti - City Park Mall

14 Jun 2018 2062

LIVE TEXT. Imagini de la eveniment Visul lui Mircea Țuglea se împlinește azi - romanul „Grazia“, lansat la Constanța (galerie foto)

09 Dec 2017 4151

„Grazia” regretatului Mircea Țuglea se lansează la Cărturești

08 Dec 2017 2111

Mesaj pentru cititorii constănţeni Ana Barton - „Am suflat pe carte cum a scuipat Dumnezeu în tină“

13 Mar 2017 3404

O librărie din City Park Mall se închide. Super-promoții la toată marfa

03 May 2016 4955

Workshop “Cum fotografiem copilul”

27 May 2015 1589

În acest weekend, la Constanţa Lucian Mîndruță lansează cartea „Share!”

28 Jan 2015 1864

Ediţia de toamnă a Săptămânii PSI ajunge la Constanţa Psihoterapeuţi şi profesori de psihologie vor discuta teme variate

28 Oct 2014 2551

Workshop despre comportamentele iresponsabile ale adolescenţilor, mâine, la City Park Mall

12 Aug 2014 2021

Workshop despre vocaţie la librăria Cărtureşti din Constanţa

15 May 2014 2182