Legea offshore, privind exploatarea gazelor din Marea Neagră, promulgată de preşedintele Iohannis

Decret semnat de Iohannis, foto: Administrația Prezidențială
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 25 mai 2022, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore (PL-x 262/11.05.2022).


Legea a fost adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.


Actul normativ are ca obiect de reglementare un set de măsuri privind stabilitatea regimului fiscal şi de redevenţe petroliere.

"Prezenta lege stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor/ lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. (...) La propunerea titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre localizate pe uscat (onshore), ANRM stabileşte ori, după caz, actualizează lista perimetrelor petroliere onshore de adâncime şi a zăcămintelor onshore de adâncime cărora le sunt aplicabile prevederile prezentei legi, în termen de 30 de zile de la primirea solicitării din partea titularului de acord petrolier", prevede legea.


Potrivit prevederilor legii, titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore şi/ sau onshore de adâncime aflate în curs de executare li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, regimul de redevenţe şi regimul fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare existente la data de 1 ianuarie 2023.
 

"Titularii de acorduri petroliere offshore şi/ sau onshore de adâncime, inclusiv filialele acestora şi/ sau titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore şi/ sau perimetre petroliere onshore de adâncime, aparţinând aceluiaşi grup de interes economic care desfăşoară efectiv atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase din aceste perimetre sunt obligaţi la calcularea, declararea şi plata impozitului asupra veniturilor suplimentare. Impozitul asupra veniturilor suplimentare se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, după caz, asupra veniturilor suplimentare obţinute din vânzarea gazelor naturale din producţia internă proprie extrase din perimetrele petroliere offshore şi/ sau perimetrele petroliere onshore de adâncime, aşa cum acestea sunt determinate potrivit anexei nr. 2, impozit din care se deduce valoarea investiţiilor în segmentul upstream", se mai arată în actul normativ.


Limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 40% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare, prevede legea.


Pe toată durata derulării acordurilor petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore şi onshore de adâncime, titularii acordurilor, inclusiv operatorii economici afiliaţi acestora, au dreptul de a comercializa în mod liber hidrocarburile produse din perimetrele petroliere respective, la preţurile şi în cantităţile determinate de către aceştia, în condiţiile legislaţiei naţionale şi europene în vigoare. Prin excepţie, Guvernul, prin hotărâre, la propunerea Ministerului Energiei, poate introduce restricţii temporare de preţ şi vânzare pentru cantităţile necesare în vederea asigurării consumului clienţilor casnici şi producătorilor de energie termică destinată populaţiei, precum şi a celor necesare îndeplinirii obligaţiilor subsumate mecanismelor europene de solidaritate prevăzute de reglementările europene, se mai arată în actul normativ. 


Sursa: Agerpres 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis, anunț de ultim moment despre majorarea pensiilor (VIDEO)

06 Oct 2022 492

Președintele Iohannis, mesaj de Ziua Educației „O educație de calitate nu este posibilă fără dascăli bine pregătiți și motivați“

05 Oct 2022 396

Iohannis „Schimbările climatice au implicaţii directe asupra siguranţei şi bunăstării cetăţenilor“

04 Oct 2022 386

Absolventă a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân" și a Universității Maritime Constanța, Ligia Deca este noul ministru al Educaţiei

03 Oct 2022 3368

Ligia Deca Am contribuit la realizarea proiectului România Educată şi îmi doresc în continuare să îl duc la bun sfârşit

03 Oct 2022 540

Grupe de acomodare în școli și grădinițe pentru preşcolarii şi elevii școlarizați în străinătate care se întorc în România

03 Oct 2022 443

Constănțeanca Ligia Deca, propusă pentru funcţia de ministru al Educaţiei

03 Oct 2022 798

Sorin Cîmpeanu nu se simte vizat de afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis care a precizat că plagiatul este un fenomen toxic

03 Oct 2022 344

Președintele Klaus Iohannis, mesaj la deschiderea anului universitar „România Educată este un proiect important pentru societatea noastră. |Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului“

03 Oct 2022 441

Klaus Iohannis, alături de alţi 7 preşedinţi, îşi exprimă sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei

02 Oct 2022 479

Legea care prevede majorarea cuantumului indemnizaţiei de şomaj, promulgată

29 Sep 2022 422

Decret de decorare, semnat de Klaus Iohannis. Pe cine a decorat și de ce

26 Sep 2022 506

Deocamdată, România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru intrarea în programul Visa Waiver. Anunțul lui Klaus Iohannis (VIDEO)

24 Sep 2022 491

Klaus Iohannis „Efectuarea de studii privind decuplarea preţurilor la electricitate de cele la gaz ar fi utilă”

21 Sep 2022 487

Preşedintele Klaus Iohannis participă la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a

19 Sep 2022 508