Legea offshore, publicată în Monitorul Oficial Extracția gazelor din Marea Neagră poate începe

Marea Neagra Sursa foto ZIUA de Constanța
 
  • Legea offshore a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 25 mai 2022, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore (PL-x 262/11.05.2022).
 

Legea a fost adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.


Actul normativ are ca obiect de reglementare un set de măsuri privind stabilitatea regimului fiscal şi de redevenţe petroliere.
"Prezenta lege stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor/ lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. (...) La propunerea titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre localizate pe uscat (onshore), ANRM stabileşte ori, după caz, actualizează lista perimetrelor petroliere onshore de adâncime şi a zăcămintelor onshore de adâncime cărora le sunt aplicabile prevederile prezentei legi, în termen de 30 de zile de la primirea solicitării din partea titularului de acord petrolier", prevede legea.

Potrivit prevederilor legii, titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore şi/ sau onshore de adâncime aflate în curs de executare li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, regimul de redevenţe şi regimul fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare existente la data de 1 ianuarie 2023.
 
"Titularii de acorduri petroliere offshore şi/ sau onshore de adâncime, inclusiv filialele acestora şi/ sau titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore şi/ sau perimetre petroliere onshore de adâncime, aparţinând aceluiaşi grup de interes economic care desfăşoară efectiv atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase din aceste perimetre sunt obligaţi la calcularea, declararea şi plata impozitului asupra veniturilor suplimentare. Impozitul asupra veniturilor suplimentare se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, după caz, asupra veniturilor suplimentare obţinute din vânzarea gazelor naturale din producţia internă proprie extrase din perimetrele petroliere offshore şi/ sau perimetrele petroliere onshore de adâncime, aşa cum acestea sunt determinate potrivit anexei nr. 2, impozit din care se deduce valoarea investiţiilor în segmentul upstream", se mai arată în actul normativ.

Limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 40% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare, prevede legea.Pe toată durata derulării acordurilor petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore şi onshore de adâncime, titularii acordurilor, inclusiv operatorii economici afiliaţi acestora, au dreptul de a comercializa în mod liber hidrocarburile produse din perimetrele petroliere respective, la preţurile şi în cantităţile determinate de către aceştia, în condiţiile legislaţiei naţionale şi europene în vigoare. Prin excepţie, Guvernul, prin hotărâre, la propunerea Ministerului Energiei, poate introduce restricţii temporare de preţ şi vânzare pentru cantităţile necesare în vederea asigurării consumului clienţilor casnici şi producătorilor de energie termică destinată populaţiei, precum şi a celor necesare îndeplinirii obligaţiilor subsumate mecanismelor europene de solidaritate prevăzute de reglementările europene, se mai arată în actul normativ. 


Sursa AGERPRES

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Virgil Popescu „Legea offshore nu a mai speriat investitorii. De la 1 iulie începem să scădem dependența de gazul rusesc“

13 Jun 2022 1149

Ministrul energiei, Virgil Popescu "România poate începe oficial exploatarea gazelor din Marea Neagră"

25 May 2022 1206

Legea offshore, privind exploatarea gazelor din Marea Neagră, promulgată de preşedintele Iohannis

25 May 2022 1140

Ministrul Energiei despre legea offshore „Odată cu începerea investiţiilor în Marea Neagră, România va deveni independentă energetic“

18 May 2022 1021

Scandal în Parlament! Simion „Nu înţelegem graba cu care legea offshore e dezbătută”

17 May 2022 1390

Florin Cîțu „Legea offshore va fi votată miercuri şi va merge imediat la Camera Deputaţilor“

09 May 2022 1501

Avizarea legii offshore, amânată de Consiliul Economic și Social

27 Apr 2022 1170

Virgil Popescu, după depunerea legii offshore în Parlament „Primele gaze din Marea Neagră vor ieşi în a doua partea a acestui an“

15 Apr 2022 1178

Premierul Nicolae Ciucă „Am depus azi în Parlament, ca lideri ai Coaliției, Legea offshore“

15 Apr 2022 1077

Proiectul legii offshore va fi depus mâine în Parlamentul României

14 Apr 2022 1283

Virgil Popescu spune că Legea offshore va fi modificată în actuala sesiune parlamentară

14 Jan 2022 1164

Hotelul Vega, deţinut de Gabriel Comănescu, garanție imobiliară pentru un împrumut acordat societății GSP Offshore

01 May 2020 9218

Economica.net Guvernul modifică legea offshore, în favoarea investitorilor

21 Sep 2019 2246

Raport ACROPO Ce firme vor efectua operațiuni petroliere offshore la Marea Neagră în 2019

23 Mar 2019 4569

Liberalul Bogdan Huţucă, amendament la Legea offshore. Se extinde reţeaua de gaze din judeţul Constanţa cu redevenţele din Marea Neagră

26 Oct 2018 1786